Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Δεν αποκλείει προσφυγή στο μηχανισμό της ΕΚΤ η Ισπανία


Ο ντε Γκίντος ισχυρίζεται ωστόσο ότι δε θα είναι διάσωση «τύπου Πορτογαλίας»
Ο ισπανός υπουργός Οικονομίας, Λούιθ ντε Γκίντος με σημερινές του δηλώσεις άφησε να εννοηθεί ότι δεν αποκλείει η χώρα του να προσφύγει στη χρηματοπιστωτική βοήθεια της ΕΚΤ, στο μέλλον, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ο μηχανισμός αυτός δεν συγκρίνεται, σε τίποτε, με τον μηχανισμό «διάσωσης», που ίσχυσε για την Πορτογαλία και για την Ιρλανδία.

«Δεν μιλάμε για διάσωση τύπου Πορτογαλίας, Ιρλανδίας... δεν μιλάμε καθόλου για κάτι τέτοιο»,
τόνισε ο αξιωματούχος, που μιλούσε στον ραδιοφωνικό σταθμό ABC Punto Radio και αναφέρθηκε στο μηχανισμό χρηματοπιστωτικής στήριξης που από τον Σεπτέμβριο έχει θέσει σε ισχύ η ΕΚΤ -αγοράζει εκείνη στη δευτερογενή αγορά ομολόγων τα χρεόγραφα μελών της ευρωζώνης, μετά από το σχετικό αίτημα των κυβερνήσεών τους.

«Μέχρι σήμερα, η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε να μη ζητήσει τη χρηματοπιστωτική βοήθεια που προϋποθέτει την ενεργοποίηση αυτού του προγράμματος της ΕΚΤ, αυτό όμως δε σημαίνει ότι το ίδιο θα πράττει στο μέλλον», εξήγησε ο αξιωματούχος στον απόηχο παρόμοιων δηλώσεων από τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, κατά την προηγούμενη βδομάδα.

Ο ντε Γκίντος απέδωσε, εξάλλου, τα υψηλά επιτόκια για τα 10ετή ισπανικά κρατικά ομόλογα στις αμφιβολίες των επενδυτών για το μέλλον του ευρώ.

«Η Ισπανία χρειάζεται οι αμφιβολίες για το μέλλον του ευρώ να διαλυθούν», υπογράμμισε στη ραδιοφωνική συνέντευξη ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου