Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Η Αίγυπτος ξανά σε αναταραχή



Ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, ηγετική φυσιογνωμία της αντιπολίτευσης, επέρριψε σήμερα στον Αιγύπτιο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι ακέραιη την ευθύνη για τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν έξω από το προεδρικό μέγαρο ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους της ισλαμικής κυβέρνησης, προσθέτοντας πως αυτή απώλεσε τη νομιμότητά της.
    «Το καθεστώς χάνει την νομιμότητά του μέρα τη μέρα», υποστήριξε ο επικεφαλής του Μετώπου Εθνικής Εξυγίανσης (FSN), προσθέτοντας πως ο Μόρσι φέρει «την πλήρη ευθύνη» για τις βιαιότητες.
    «Είμαστε έτοιμοι για τον διάλογο», αλλά μόνον εάν ο πρόεδρος αποσύρει το διάταγμα με το οποίο διευρύνει τις εξουσίες του, υπογράμμισε ο Ελ Μπαραντέι μετά το πέρας της συνάντησή του με τον

πρώην επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα και των πρώην υποψήφιο για την προεδρία Χαμντίν Σαμπάχι--οι οποίοι επίσης ανήκουν στη συμμαχία του FSN.
    Κατηγορώντας τον Μόρσι και χαρακτηρίζοντάς τον «καταπιεστικό και αυταρχικό», ο Ελ Μπαραντέι δήλωσε εμφατικά πως «η επανάσταση δεν έγινε γι' αυτό, έγινε υπέρ των αρχών, υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας».
    «Ο πρόεδρος Μόρσι οφείλει να αφουγκρασθεί τον κόσμο, του οποίου η φωνή είναι καθαρή και δυνατή. Δεν υπάρχει νομιμότητα στην εξαίρεση της πλειονότητας του λαού, δεν υπάρχει νομιμότητα στο ν' αφήνουμε μία ομάδα να κυριαρχεί στον αιγυπτιακό λαό», επεσήμανε ο Ελ Μπαραντέι, κάνοντας αναφορά στους Αδελφούς Μουσουλμάνους.
    «Αυτό μπορεί να μας οδηγήσει προς την κατεύθυνση της βίας και ακόμη χειρότερα», προειδοποίησε ο Ελ Μπαραντέι, καθώς σήμερα ξέσπασαν νέα βίαια μεταξύ των δύο πλευρών.
    Παράλληλα, εν μέσω της εκτραχυνθείσας πλέον κατάστασης, τρία μέλη της ομάδας συμβούλων του Μόρσι υπέβαλαν την παραίτησή τους, όπως μεταδίδουν πηγές προσκείμενες στην προεδρία.
    Οι Σάιφ Άμπντελ Φάταχ, Αϊμάν αλ Σαγιάντ, και Αμρ αλ Λάιθι υπέβαλαν την παραίτησή τους, ανεβάζοντας σε έξι τον αριθμό των παραιτηθέντων συμβούλων του προέδρου έπειτα από την κρίση που ξέσπασε εξαιτίας της έκδοσης του επίμαχου διατάγματος.
    Ο Φάταχ, καθηγητής πολιτικών επιστημών, επιτέθηκε στο κείμενο της παραίτησής του κατά αμφοτέρων των αντιπάλων πολιτικών στρατοπέδων, υπογραμμίζοντας πως η Αίγυπτος αξίζει πολλά περισσότερα από μία «μουμιοποιημένη ελίτ, η οποία ενδιαφέρεται μόνον για τα προσωπικά της συμφέροντα, ή από μία στενόμυαλη ομάδα που δεν έχει την παραμικρή ιδέα για τα συμφέροντα της χώρας».
    Παράλληλα, ο ιμάμης του τεμένους αλ Άζχαρ κάλεσε σε παρέμβαση μέσω της τηλεόρασης αμφότερες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση και σε διάλογο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου