Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Σκηνικό διάλυσης στο ΠΑΣΟΚ μετά την διαγραφή Λοβέρδου


Η πρωτοβουλία του Α. Λοβέρδου να προχωρήσει στην ίδρυση πολιτικής κίνησης και η αναμενόμενη διαγραφή του από τον Ευ. Βενιζέλο φέρνουν σε αναμφισβήτητα δύσκολη θέση τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, δημιουργούν ωστόσο νέα, αρνητικά δεδομένα για όλους.
Ο Ευ. Βενιζέλος σύντομα θα κατηγορηθεί από τον Α. Λοβέρδο αλλά και άλλα «άστεγα» στελέχη που βρίσκονται εκτός, αλλά πέριξ του ΠΑΣΟΚ ότι αδυνατεί να συνθέσει, να ενώσει και ότι οδηγεί το ΠΑΣΟΚ στην πολιτική και κοινωνική απομόνωση. Η αιχμή αυτή έχει βάση, καθώς τα στελέχη που συσπειρώθηκαν γύρω του μετά την πτώση Παπανδρέου (Σκανδαλίδης, Χρυσοχοΐδης,
Διαμαντοπούλου, Παπουτσής, Ρέππας, Ανδρουλάκης και πολλοί άλλοι) βρίσκονται για διάφορους λόγους εκτός κόμματος ή εκτός κέντρου λήψης αποφάσεων.
Ακούγεται επίσης ότι το επόμενο διάστημα ο κ. Βενιζέλος θα επιδιώξει με προσωπικές επαφές να εμφανίσει συμμάχους στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ από όσους απέμειναν. Ο κατάλογος όμως δεν είναι μεγάλος. Ενδεικτικά: Ιστορικά στελέχη όπως ο Κ. Λαλιώτης και η Β. Παπανδρέου δεν είναι «ζεστοί» να επιστρέψουν, ο Χρ. Παπουτσής δέχθηκε μεν να συμμετάσχει στο συνέδριο αλλά διαφωνεί στα βασικά με τον Ευ. Βενιζέλο, ο Στ. Τζουμάκας ζήτησε την παραίτηση του προέδρου και ο Γ. Παναγιωτακόπουλος ζητά την απόσυρση του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση…
Αλλά και αυτούς που τυπικά ή ουσιαστικά παραμένουν στο ΠΑΣΟΚ, πέραν της ομάδας των συνεργατών του, ποιους μπορεί να πείσει ο κ. Βενιζέλος να συμμετάσχουν στο συνέδριο, άρα και στην προσπάθεια ανάκαμψης; Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι η πορεία του ΠΑΣΟΚ είναι μη αναστρέψιμη, αυτό όμως – πέραν κάποιων περιπτώσεων όπως ο Γ. Ραγκούσης που έσπευσε χθες να χαρακτηρίσει θετική την κίνηση Λοβέρδου- δεν σημαίνει ότι αυτόματα, μη στηρίζοντας τον Ευ. Βενιζέλο, στηρίζουν τον Α. Λοβέρδο.
Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε και έχει ακόμα το πλεονέκτημα ότι όσοι τον αμφισβητούν αδυνατούν να συνθέσουν μέτωπο εναντίον του. Δεν μπορούν να συνεννοηθούν στα βασικά επειδή οι πολιτικές και προσωπικές τους διαφορές είναι μεγάλες και αντικειμενικά δεν διαθέτουν -κάποιοι επειδή προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και άλλοι επειδή συμμετείχαν στην κυβέρνηση Παπανδρέου- κοινωνικό έρεισμα. Ο κίνδυνος, από τη μία, οι κινήσεις Βενιζέλου να «κρατήσει» το ΠΑΣΟΚ υπό τον έλεγχό του και, από την άλλη, οι κινήσεις των αντιπάλων του να χαρακτηριστούν αδιέξοδες και προσωποπαγείς και να απαξιώσουν ακόμα περισσότερο τον πολιτικό χώρο της Κεντροαριστεράς είναι άμεσος.
Έμειναν με 150 στην κυβέρνηση
Τυπικά από χθες Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ διαθέτουν 150 βουλευτές, Έτσι ο κ. Βενιζέλος αναμένεται σε πρώτη φάση να επικαλεστεί τον κίνδυνο της ανατροπής της τρικομματικής κυβέρνησης, προκειμένου να κρατήσει ζωντανό το ΠΑΣΟΚ και να κερδίσει χρόνο.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο Α. Λοβέρδος έσπευσε να δηλώσει χθες στην απάντησή του μετά τη διαγραφή ότι στηρίζει την κυβέρνηση, κάτι που με έμφαση σημείωσε και στη συνέντευξή του στον Τύπο της Κυριακής. Κάποιοι μάλιστα λένε ότι σύντομα θα επιχειρήσει να απευθυνθεί επισήμως και στον Φώτη Κουβέλη, ώστε η ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς να γίνει με πρωτοβουλία των δύο κομμάτων (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ.) και όχι από τις πολιτικές κινήσεις ή τα πρόσωπα που κινούνται στον ευρύτερο χώρο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο εμφύλιος ανάμεσα στους δύο βασικούς αντιπάλους του Γ. Παπανδρέου το 2007 θα έχει πολλά επεισόδια.
(Από τον Ελεύθερο Τύπο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου