Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Δέκα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής

Δέκα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής
Νέο σύστημα για τη διόρθωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ώστε να ευθυγραμμιστούν περισσότερο με τις τιμές της αγορά θα πρέπει να ενεργοποιήσει μέχρι τον Μάρτιο του 2013 η κυβέρνηση, όπως προβλέπει το νέο Μνημόνιο. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει να μην προχωρήσει σε αύξηση των αντικειμενικών αξιών, αλλά να επεκτείνει το αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων σε όλη τη χώρα.
Επίσης, η κυβέρνηση με το νέο Μνημόνιο δεσμεύεται να λάβει μέτρα για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, καθώς και για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και διαφθοράς. Μεταξύ άλλων, δεσμεύεται:
1. Να απλοποιήσει τη διαδικασία επαναξιολόγησης και πρόσληψης των φοροελεγκτών προκειμένου
να επιτευχθεί ο στόχος των 2.000 ελεγκτών μέχρι τον Ιούνιο του 2013. Οι ελεγκτές θα ελέγχονται δύο φορές τον χρόνο για τις επιδόσεις τους.
2. Να συστήσει εξειδικευμένες μονάδες για τη διαχείριση των οφειλών σε μεγάλες εφορίες και να τοποθετήσει τουλάχιστον το 10% των κατά τόπους υπαλλήλων σ' αυτή τη λειτουργική δομή μέχρι το τέλος του 2012.
3. Να εκδώσει εγκύκλιο για την ενίσχυση των στοχευμένων ελέγχων με τη χρήση τεχνικών υπολογισμού ρίσκου.
4. Να βελτιώσει τις λειτουργικές διαδικασίες. Γα να καταστεί δυνατή η διενέργεια ελέγχων μόνο σε υποθέσεις με μεγάλο φορολογικό ενδιαφέρον και να διευκολυνθεί η επιλογή υποθέσεων για έλεγχο με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, θα καταργηθεί η απαίτηση να ελέγχονται όλες οι φορολογικές δηλώσεις για τα προηγούμενα δέκα έτη, αλλά θα διατηρηθεί η ευχέρεια ελέγχου σε κάθε ποσό από τις δηλώσεις των προηγουμένων ετών.
5. Να υιοθετήσει ως το Μάρτιο του 2013 νομοθεσία για την εισαγωγή ενός μοντέρνου κώδικα όσον αφορά τη σύγκρουση συμφερόντων και ενός συστήματος για την προστασία όσων καταγγέλλουν τη φοροδιαφυγή.
6. Να προσλάβει ως τον Απρίλιο του 2013 εθνικό συντονιστή για τη δράση κατά της διαφθοράς.
7. Να τοποθετήσει ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα IT που θα συνδέει όλες τις εφορίες μεταξύ τους.
8. Να αναδιοργανώσει τις φορολογικές υπηρεσίες για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των ελέγχων και η συλλογή των φορολογικών εσόδων με τη δημιουργία εξειδικευμένων μονάδων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής συγκεκριμένων ομάδων φορολογουμένων, όπως φορολογούμενοι μεγάλου ατομικού πλούτου, οφειλέτες.
9. Να μην υιοθετήσει νέες φορολογικές αμνηστίες, ή να επεκτείνει τις υφιστάμενες αμνηστίες για τη συλλογή των φόρων και των κοινωνικών εισφορών.
10 .Να συνεχίσει την κατάργηση και συγχώνευση των εφοριών ώστε μέχρι τον Ιούνιο του 2013 να λειτουργούν 120 ΔΟΥ σε όλη τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου