Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Κεντρικό όργανο συντονισμού των Υπουργείων ιδρύει ο Α.Σαμαράς

Αλλάζει τα πάντα στον κρατικό μηχανισμό, ο Αντώνης Σαμαράς με την ίδρυση μιας υπερ… γενικής γραμματείας που θα έχει 63 άτομα προσωπικό και θα συντονίζει το κυβερνητικό έργο. 

Η σύσταση Γραμματείας για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, πρόκειται για νομοθετική πρωτοβουλία ύστερα από σχετικές συστάσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), για την καλύτερη λειτουργία της κυβέρνησης και στην ουσία «επιχειρείται η συγκρότηση ενός «Κέντρου Διακυβέρνησης». 
Η θέση του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού, που υπάγεται απευθείας στον
πρωθυπουργό, θα έχει θητεία πέντε ετών, θα είναι δηλαδή πάνω από κυβερνητικές θητείες.

Η νομοθετική πρωτοβουλία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις δημόσιων φορέων που αναρτήθηκε χθες το βράδυ στην ιστοσελίδα της Βουλής.

Η Γραμματεία ουσιαστικά θα είναι ένα πανίσχυρο όργανο που θα λογοδοτεί στον ίδιο τον πρωθυπουργό και θα παρεμβαίνει όπου υπάρχει δυσλειτουργία στο κυβερνητικό έργο, αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβερνητικών στελεχών που χρειάζονται κάποιον… διαιτητή. 
Στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου αφού γίνεται αναφορά στις χρόνιες και ενδογενείς αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης και στην απουσία ενός ισχυρού και διοικητικά επαρκούς κέντρου, ανακοινώνεται η σύσταση της γενικής γραμματείας Συντονισμού στον πρωθυπουργό. 
Πρόκειται για πάγια επιτελική δομή με αποστολή την οργάνωση της εκτέλεσης του κυβερνητικού έργου από τα υπουργεία και την παρακολούθηση της πορείας του με συνεχή συνεργασία καθώς και την προώθηση, πάντοτε σε συνεργασία με τα υπουργεία δράσεων απλούστευσης διαδικασιών και μείωσης των διοικητικών επιβαρύνσεων. 
Κύριες λειτουργίες αυτής της γενικής γραμματείας θα είναι μεταξύ άλλων η κατάρτιση ετήσιου προγράμματος εκτέλεσης του κυβερνητικού έργου, η παρακολούθηση της εφαρμογής του, ο συντονισμός των υπουργείων που εμπεριέχει και την άρση των διαφωνιών με αποφασιστικές διαδικασίες καθώς και εκτέλεση πράξεων του ΕΣΠΑ ή άλλων συγχρηματοδοτούμενων πράξεων.





http://www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου