Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Σύνταξη ή δεύτερο εισόδημα το δίλημμα για τους συνταξιούχους


Από 1/1/2013 θα ισχύσουν οι δρακόντειες διατάξεις που θα τους απαγορεύουν να εργάζονται.


Δουλειά ή σύνταξη καλούνται να επιλέξουν μέχρι τέλους του έτους οι παλαιοί συνταξιούχοι που είχαν, μέχρι τώρα, την ευχέρεια άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας, παρά το γεγονός ότι... ελάμβαναν και την ασφαλιστική παροχή από το ταμείο τους. 

Από 1/1/2013 ισχύει και για τους ασφαλισμένους που είχαν αναλάβει εργασία μέχρι το καλοκαίρι του 2010 η σχετική απαγόρευση του νόμου 3863/10. Η οποία ισχύει ήδη για όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά από αυτή την περίοδο (σ.σ.: εδώ και 2.5
έτη).

Από την αρχή του νέου χρόνου ισχύουν και γι' αυτή την κατηγορία των παλαιών συνταξιούχων οι δρακόντειες διατάξεις κατά της απασχόλησης των συνταξιούχων (σ.σ.: υποτίθεται υπέρ της απασχόλησης των νέων) προκαλώντας έτσι νέο, διπλό (οικονομικό) χτύπημα στους απόμαχους της εργασίας: αφενός μειώνεται η σύνταξη και καταργούνται τα δώρα με το γ' Μνημόνιο και, από την άλλη, απαγορεύονται δραστηριότητες συμπλήρωσης του οικογενειακού εισοδήματος.

ΕΤΣΙ, ΠΑΝΩ ΑΠΟ 30.000 συνταξιούχοι, κυρίως του Δημοσίου (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, κ.λπ.), δημοσιογράφοι. ναυτικοί, καλλιτέχνες, δικηγόροι, μηχανικοί κ.ά. θα πρέπει να δηλώσουν τυχόν απασχόληση. Και να δεχθούν «κούρεμα» της σύνταξής των ή, διαφορετικά, να εγκαταλείψουν την εργασία τους. 


Το μέτρο αφορά και σε πολλά πρόσωπα που στελεχώνουν τον κρατικό μηχανισμό είτε ως διοικητές, πρόεδροι ή μετακλητοί υπάλληλοι είτε ως απασχολούμενοι σε πολιτικά γραφεία και υπηρεσίες του Δημοσίου.

Σε κάθε περίπτωση εάν δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους και συνεχίσουν να εργάζονται, θα ανασταλεί η σύνταξη ή οι συντάξεις, κύριες και επικουρικές.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ του 55ου έτους, το ποσό της ακαθάριστης κύριας σύνταξης ή του αθροίσματος των ακαθάριστων κύριων συντάξεων, που υπερβαίνει τα τριάντα ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη (σ.σ.: πριν από την περικοπή του περασμένου Φεβρουαρίου, δηλαδή κοντά στα 1.000 ευρώ μεικτά), καταβάλλεται μειωμένο κατά 70%. 

Οι συνταξιούχοι της προηγούμενης παραγράφου που ασκούν δραστηριότητα η οποία υπάγεται στην ασφάλιση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.) και του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Ε.Τ.Α.Α.) υπόκεινται στους εξής περιορισμούς:

Για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης ή των συντάξεων, κύριων και επικουρικών. Υποχρεούνται δε στην καταβολή των προβλεπόμενων εισφορών.

Μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας, υποχρεούνται να καταβάλουν τις προβλεπόμενες από τις οικείες διατάξεις εισφορές, προσαυξημένες κατά 50%. 
Σε περίπτωση που το ποσό της κύριας ή των κύριων συντάξεων υπερβαίνει τα εξήντα (60) ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη (σ.σ.: περίπου 2.000 ευρώ), το ποσό που ξεπερνά το ανωτέρω όριο περικόπτεται.

Του μέτρου εξαιρούνται: 

-ο επιζών των συζύγων, 

-οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, 

-οι πολύτεκνοι με ανήλικο τέκνο κ.ά.

http://staratalogia.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου