Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Ιράν: Η Τουρκία σπάει το εμπάργκο, πληρώνει με χρυσό

Ιράν: Η Τουρκία σπάει το εμπάργκο, πληρώνει με χρυσόΑγνοώντας το διεθνές εμπάργκο που έχει επιβληθεί στο Ιράν η Τουρκία συναλλάσσεται με τηνΤεχεράνη αγοράζοντας πετρέλαιο και πληρώνοντας με χρυσό, χωρίς όμως ακόμα να έχει παρέμβει ο ΟΗΕ ή να έχουν υπάρξει δηλώσεις εις βάρος της από τις ΗΠΑ ή την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η απόφαση της Τουρκάς να αμφισβητήσει στην πράξη το εμπάργκο εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτικών που εφαρμόζει η χώρα για την ανάδειξή της ως περιφερειακή δύναμη και κέντρο του αραβικού κόσμου.
Από την 1η Ιανουαριου 2012 ως τα τέλη του Σεπτεμβρίου η εκροή
χρυσού από την Τουρκία έφθασε στο ύψος ρεκόρ των 8,2 δισ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα το Ιράν εισήγαγε χρυσό αξίας 5 δισ. ευρώ. Είναι η μεγαλύτερη συναλλαγή σε χρυσό που έχει γίνει διεθνώς τα τελευταία χρόνια.
«Η χρησιμοποίηση χρυσού, ιδίως για την αγορά φυσικού αερίου, είναι αποτέλεσμα της στάσης των ΗΠΑ, οι οποίες απειλούν με αυστηρά μέτρα τις τρίτες χώρες, που χρησιμοποιούν δολάρια στις συναλλαγές με την Τεχεράνη. Η μετάβαση σε ράβδους χρυσού επέτρεψε στην Αγκυρα να αποφύγει την "τιμωρία" από την πλευρά της Ουάσιγκτον. Οι συναλλαγές αυτές δεν παραβιάζουν το καθεστώς των διεθνών κυρώσεων, που έχουν επιβληθεί κατά του Ιράν», γράφει η εφημερίδα «Wall Street Journal».
Με τη σειρά της η Αγκυρα επιχειρεί να υποβαθμίσει το θέμα, με τον υπουργό Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ να υποστηρίζει ότι δεν βλέπει «τίποτα το παράνομο σε αυτές τις οικονομικές συναλλαγές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου