Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Πρόεδρος-κροίσος (από προίκα) με εννέα γράμματα!




Πλουσιότερος όλων των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή και με τη βούλα είναι πλέον ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού η αποτυχία του Γιώργου Καρατζαφέρη να ξαναμπεί στη Βουλή «έβγαλε από τη μέση» τον μεγάλο ανταγωνιστή.

Οπως είναι γνωστό, η μεγάλη περιουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου προήλθε από προίκα και συγκεκριμένα από τον γάμο του με τη Λ. Μπακατσέλου, κόρη του γνωστού επιχειρηματία της Θεσσαλονίκης Απ. Μπακατσέλου. Δεν είναι και λίγο από το πουθενά να βλέπει κανείς τους οικογενειακούς λογαριασμούς να γεμίζουν με σχεδόν 2.500.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, για το 2010 ο κ. Βενιζέλος δήλωσε συνολικά εισοδήματα 101.903 ευρώ μόνο από τη
βουλευτική αποζημίωση, ενώ η σύζυγός του, δικηγόρος στο επάγγελμα, δήλωσε 60.049,80 ευρώ. Οι καταθέσεις, ωστόσο, της οικογένειας γέμισαν μια ολόκληρη σελίδα στη δήλωση της περιουσιακής κατάστασης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Συνολικά υπάρχουν 27 τραπεζικοί λογαριασμοί σε ευρώ, δολάρια και λίρες Αγγλίας, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι κοινοί με τη σύζυγο και την πεθερά του κ. Βενιζέλου.

Συγκεκριμένα, εμφανίζονται καταθέσεις 2.326.777 ευρώ, 43.900 λιρών Αγγλίας και 1.729 δολαρίων.

Αίσθηση προκάλεσαν πάντως οι τρεις νέοι τραπεζικοί λογαριασμοί σε σχέση με το 2009 (1.082 ευρώ, 45.000 ευρώ και 43.894 λιρών Αγγλίας) στην τράπεζα HSBC, με συνδικαιούχους τη σύζυγο και την κόρη του κ. Βενιζέλου. Σε εποχές κρίσης και με τα δισεκατομμύρια να φεύγουν στο εξωτερικό, πολλοί σχολίασαν αρχικά με καχύποπτο τρόπο την ύπαρξη των λογαριασμών, αφήνοντας υπονοούμενα για εξαγωγή καταθέσεων της οικογένειας στο εξωτερικό. Από το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, διευκρινίστηκε γρήγορα ότι πρόκειται για λογαριασμούς που ανοίχτηκαν προκειμένου να πληρωθούν τα δίδακτρα για το μεταπτυχιακό της κόρης του κ. Βενιζέλου.

Αμετάβλητη είναι η περιουσία της οικογένειας όσον αφορά τα ακίνητα, με το «πόθεν έσχες» να περιλαμβάνει συνολικά 11 σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Χαλκιδική για τον κ. Βενιζέλο και 16 σε Θεσσαλονίκη και Καρδίτσα για την κυρία Μπακατσέλου. Ο κ. Βενιζέλος δεν διαθέτει μετοχές, ενώ η σύζυγός του εμφανίζεται να έχει αγοράσει 3.571 μετοχές της Eurobank, 5.783 μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων αξίας 65.000 ευρώ της HSBC World Selection, ομόλογα Bonds Εξωτερικού Δημοσίου αξίας 99.581 ευρώ, 2.000 μετοχές του ΟΤΕ και 750 μετοχές του Τ.Τ. Τέλος, εμφανίζονται δύο Ι.Χ., ένα του κ. Βενιζέλου και ένα στο όνομα της συζύγου του.






Οι «πορφυρογέννητοι» που δεν χρειάστηκε καν να ιδρώσουν

Δύσκολα θα κατανοήσουν τα προβλήματα της κοινωνίας ορισμένοι από τους εθνοπατέρες. Κι αυτό γιατί ως «πορφυρογέννητοι» κάποιοι από αυτούς κατάφεραν, έχοντας δουλέψει ελάχιστα ή καθόλου, να λύσουν το πρόβλημα της ζωής τους, βλέποντας «ξαφνικά» τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασής τους να γίνονται πολυσέλιδες.

Ενα από τα χτυπητά παραδείγματα, ο Αρης Σπηλιωτόπουλος. Το «πόθεν έσχες» του βουλευτή της Β’ Αθηνών της Ν.Δ. ήταν ένα από τα πρώτα που κοίταξαν όσοι μελέτησαν τις δηλώσεις των βουλευτών, καθώς το 2009 -παρά το νεαρό της ηλικίας του- ο κ. Σπηλιωτόπουλος εμφάνιζε καταθέσεις ύψους 800.000 ευρώ. Οι καταθέσεις που δήλωσε τώρα ήταν σαφώς μειωμένες (167.609 ευρώ), όχι όμως επειδή τον χτύπησε η κρίση αλλά επειδή, όπως φαίνεται, φοβήθηκε να κρατήσει τα λεφτά στην τράπεζα και προχώρησε κυρίως σε αγορές αμοιβαίων κεφαλαίων και ομολόγων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων 720.000 ευρώ. Κατά τα άλλα διατήρησε το διαμέρισμα 210 τ.μ. στη Δημοχάρους στο Κολωνάκι.

Στους νέους σε ηλικία βουλευτές με τη μεγάλη προίκα και ο Μ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος το 2009 απέκτησε με γονική παροχή μια ολόκληρη πολυκατοικία. Κι αυτό γιατί οι γονείς του μεταβίβασαν ως γονική παροχή το 11% 45 γραφείων και δέκα καταστημάτων στην οδό Γενναδίου στην Αθήνα. Ο ίδιος πάντως ο βουλευτής υποστηρίζει ότι συνολικά του ανήκουν μόλις 220 τ.μ., ενώ το 2010 πούλησε και το σκάφος αναψυχής που είχε.

Με σημαντική περιουσία και ο ευρωβουλευτής (που αρνήθηκε να παραδώσει την έδρα του όταν βρέθηκε εκτός Ν.Δ.) Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του εμφανίζεται ιδιοκτήτης επτά διαμερισμάτων σε Εκάλη, Βέλγιο και Ψυχικό, αλλά και μιας κατοικίας στο Ψυχικό. Οι καταθέσεις του ζεύγους αριθμούν πάνω από 150.000 ευρώ σε τράπεζες του Βελγίου αλλά και στη HSBC, ενώ η κυρία Σκυλακάκη έχει επενδεδυμένα σε ομόλογα περισσότερα από 300.000 ευρώ.

Χωράφια, βοσκοτόπια, από ένα σπίτι στο Ρέθυμνο και στους Αμπελοκήπους, αλλά και ακόμα ένα διαμέρισμα στην Αθήνα, όλα από κληρονομιά, καταγράφει στο «πόθεν έσχες» του ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Το μόνο που έχει αγοράσει ο ίδιος είναι ακόμα ένα διαμέρισμα στην Αθήνα, ενώ οι καταθέσεις τους ξεπερνούν για λίγο τα 250.000 ευρώ.






Οι περιζήτητες νύφες και η «ατυχήσασα» Αντζελα

Γεμάτη από πολύφερνες νύφες και πλούσιες όμορφες γυναίκες ήταν η Βουλή το 2010, όπως αποδεικνύεται από τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των κυριών του Κοινοβουλίου.

Στα παλιά χρόνια η καλύτερη προίκα ήταν τα ακίνητα. Σήμερα, ωστόσο, ο άντρας που θα παντρευτεί την όμορφη Θεσσαλονικιά βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ελενα Ράπτη θα πρέπει να είναι έτοιμος να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού το χαράτσι της ΔΕΗ θα τον αποτελειώσει. Τριάντα πέντε συνολικά ακίνητα δήλωσε ότι έχει στην ιδιοκτησία της η ξανθιά βουλευτής. Σύμφωνα με τη δήλωση της περιουσιακής της κατάστασης για το 2010, 31 ακίνητά της βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη και περιλαμβάνουν έξι διαμερίσματα στο κέντρο, 13 αποθήκες (!), τέσσερα καταστήματα και οκτώ γραφεία, ενώ τα υπόλοιπα (τρία σπίτια και ένα οικόπεδο 3,3 στρεμμάτων) βρίσκονται στη Χαλκιδική. Μαζί με αυτά η κυρία Ράπτη δήλωσε εισοδήματα 138.868 ευρώ, ενώ οι καταθέσεις της φτάνουν σε 691.000 ευρώ, 5.548 ελβετικά φράγκα και 7.243 αγγλικές λίρες.

Σαφώς μικρότερη, αλλά διόλου ευκαταφρόνητη η περιουσία της έτερης Θεσσαλονικιάς Εύας Καϊλή, η οποία έμεινε εκτός Βουλής λόγω της απόφασης του Ευάγγελου Βενιζέλου να κρατήσει για τον εαυτό του την έδρα που κέρδισε το ΠΑΣΟΚ στην Α' Θεσσαλονίκης. Στο «πόθεν έσχες» της πρώην βουλευτού υπάρχουν εισοδήματα συνολικού ύψους 100.000 ευρώ, καταθέσεις 93.457 ευρώ και πέντε ακίνητα (δύο διαμερίσματα 44 τ.μ., μία αποθήκη και μία οικία 249 τ.μ. στην Αθήνα και ένα διαμέρισμα 120 τ.μ. στη Θεσσαλονίκη). Οσον αφορά τα αυτοκίνητα, έχει δύο μικρά, όπως όμως λέει η ίδια, είναι πολύ άτυχη, αφού το ένα της το έχουν διαρρήξει έξι φορές τα τελευταία πέντε χρόνια.

Αντιμέτωπο με τα στριμωγμένα οικονομικά του φαίνεται ότι είναι τα τελευταία χρόνια το ζεύγος Τόλη Βοσκόπουλου και Αντζελας Γκερέκου, με βάση τη δήλωση της περιουσιακής τους κατάστασης. Κι αυτό ενώ ήδη από το 2009 είχε χάσει αρκετά χρήματα στο χρηματιστήριο, αφού σύμφωνα με το περσινό «πόθεν έσχες» το ζεύγος είχε εκποιήσει πολλές μετοχές, χάνοντας αρκετές χιλιάδες ευρώ, όπως οι μετοχές της εταιρίας Σωληνουργεία Κορίνθου, που εκποιήθηκαν αντί 10.000 ευρώ όταν η αξία κτήσης άγγιζε τις 142.000 ευρώ, ή της Καθημερινής, που απέφεραν μόλις 10 ευρώ όταν αγοράστηκαν αντί 32.868 ευρώ. Το ζεύγος, πάντως, μπορεί να δηλώνει 18 ακίνητα σε Αθήνα, Κέρκυρα και Φθιώτιδα, ωστόσο αυτό που κεντρίζει το ενδιαφέρον είναι οι τραπεζικές καταθέσεις του κ. Βοσκόπουλου. Μόλις 0,77 ευρώ.

Αρκετά ευκατάστατη η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη. Η Κρητικιά βουλευτής δηλώνει ιδιοκτήτρια σε δύο διαμερίσματα (Ρέθυμνο και Αθήνα), ένα γραφείο και ένα σπίτι στο Ρέθυμνο, ενώ οι τραπεζικές της καταθέσεις στην Εθνική είναι 180.178 ευρώ. Η υπουργός δηλώνει επίσης δύο αυτοκίνητα αλλά και συμμετοχή σε εταιρία παροχής υπηρεσιών.





Ο Παπακωνσταντίνου που βάφτισε την πισίνα στη Σέριφο «βοηθητικό χώρο»

Ούτε από τις φετινές δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης βουλευτών και πολιτικών έλειψαν οι πισίνες. Αυτό, ωστόσο, που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι ότι μπροστά στον κίνδυνο της κατακραυγής λίγοι είναι οι βουλευτές που τόλμησαν να γράψουν τη λέξη «πισίνα», με τους περισσότερους να προτιμούν άλλους, πιο ασφαλείς χαρακτηρισμούς, όπως το «βοηθητικός χώρος».

Αυτή που δεν φοβήθηκε να γράψει ολογράφως τη λέξη «πισίνα» ήταν η Φωτεινή Πιπιλή της Ν.Δ. για την πισίνα της σε διαμέρισμα που έχει στα Καλύβια. Το ενδιαφέρον εκεί είναι ότι η πισίνα είναι μόλις 10 τετραγωνικά (72 τ.μ.) μικρότερη απ’ ό,τι ολόκληρο το σπίτι, που είναι 82 τ.μ.

Στους «πισινάτους» και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος με πισίνα 50 τ.μ. στο σπίτι του στην Καστοριά, την οποία πάντως δηλώνει ως «δεξαμενή κολύμβησης». Με πισίνα στη Σέριφο και ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου. Παρά μάλιστα τον θόρυβο που προέκυψε πριν από δύο χρόνια με το αν είχε ή δεν είχε δηλώσει την πισίνα, και στο φετινό «πόθεν έσχες» επέμεινε να δηλώσει την πισίνα ως «βοηθητικό χώρο».

Εξοχικό με πισίνα στους Λιβανάτες Φθιώτιδας και για τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη, ο οποίος επισημαίνει ότι πρόκειται για «προϋπάρχουσα πισίνα». Αγνωστο παραμένει αν ο «βοηθητικός χώρος» 86 τ.μ. στο σπίτι της κυρίας Νταλάρα (που έχει σπάσει κάθε ρεκόρ σε ακίνητα) στον Μέγα Γιαλό στη Σύρο αποτελεί πισίνα.






Ο ανορθόγραφος Βεργής και ασφάλεια Δένδια

Γεμάτες από αξιοπερίεργα ήταν και φέτος οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των Ελλήνων πολιτικών.

Αξιοπερίεργα που σε αρκετές περιπτώσεις έφτασαν μέχρι και τα όρια του ευτράπελου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ανορθόγραφη γραπτή δήλωση του προέδρου των Οικολόγων Δημοσθένη Βεργή, ο οποίος στο πεδίο όπου θα έπρεπε να δηλώσει τα ακίνητα γράφει χαρακτηριστικά: «ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΠΟΚΤ. ΑΚΟΙΝΙΤΗ Η ΚΟΙΝΙΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ στην ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΘΩΣ ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ ΜΟΥ ΩΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΚΤΙΒΙΣΤΗΣ. ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ. Η ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΕΛΕΓΧΘΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ».

Ανάμεσα στα άλλα αξιοπερίεργα το ότι ο πρωθυπουργός δεν διαθέτει ιδιόκτητο αυτοκίνητο, αφού έχει καταθέσει τις πινακίδες των αυτοκινήτων του, του πρώτου το 1996 και του δεύτερου το 2007.

Ο νυν υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας προχώρησε σε πώληση των μεταφορικών του μέσων.

Συγκεκριμένα πούλησε σκάφος αναψυχής, αντί 23.000 ευρώ, και το αυτοκίνητό του, ενώ αίσθηση προκαλεί ότι πήρε 850 ευρώ αποζημίωση από ασφαλιστική εταιρία διότι η μηχανή του καταστράφηκε ολοσχερώς.

Μετοχές σε ποδοσφαιρικές ομάδες έχουν ο Θ. Ρουσόπουλος (Εθνικός Αστέρα) και ο Γ. Διαμαντίδης του ΠΑΣΟΚ (Ολυμπιακός). Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Χρήστος Μαρκογιαννάκης ανάμεσα στα άλλα οχήματα δηλώνει και ένα αγροτικό φορτηγάκι, ενώ ο Σάββας Αναστασιάδης της Ν.Δ. εμφανίζεται ως μέτοχος (από κληρονομιά) σε λεωφορείο των ΚΤΕΛ.

Αξιοπερίεργο και το ποια είναι η τράπεζα η οποία ενώ ξεκινούσε η βαθιά κρίση και το πρόβλημα ρευστότητας έδωσε δάνειο στον νυν υπουργό Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη, ύψους σχεδόν μισού εκατομμυρίου ευρώ. Για την ακρίβεια 420.000 ευρώ για αγορά ενός σπιτιού και επισκευές.

«Αλλος με τη βάρκα μας» φωνάζουν οι Β. Αργύρης και Σοφία Σακοράφα, οι οποίοι δεν έχουν σκάφη αναψυχής αλλά βάρκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου