Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Το ένα τρίτο της παραγωγής τροφής καταλήγει στην χωματερή


Το ένα τρίτο της παραγωγής τροφής καταλήγει στην χωματερή [γράφημα]Τρομακτικά είναι τα στοιχεία έρευνας αναφορικά με την παγκόσμια παραγωγή τροφής και το ποσοστό που χάνεται ή καταλήγει στα σκουπίδια με τους μελετητές να υπολογίζουν ότι κάθε χρόνο παρουσιάζεται απώλεια τροφής της τάξης του 1,3 δισεκατομμυρίου τόνους.
Στην έρευνα που πραγματοποίησαν από κοινού το Συμβούλιο Εθνικών Πόρων ων ΗΠΑ, το Διεθνές Ινστιτούτο Νερού της Στοκχόλμης, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ καταγράφονται αναλυτικά την πορεία από τον πρωτογενή τομέα παραγωγής έως τη χωματερή.
Συγκλονιστικά είναι ορισμένα από τα συμπεράσματα της έρευνας που δείχνουν ότι το μέγεθος της
τροφής που χάνεται στις ανεπτυγένες χώρες (222 εκατομμύρια τόνοι) είναι σχεδόν το ίδιο με το ποσό τροφής που παράγεται στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής (230 εκατομμύρια τόνοι), ενώ το ένα τρίτο της παραγωγής φρούτων και λαχανικών καταστρέφεται πριν καν φθάσει στον καταναλωτή.
Αναλυτικά ορισμένα στοιχεία από την παραγωγή έως την... χωματερή :
  • Το 25% απώλειας τροφής συμβαίνει κατά τις διαδικασίες πριν συλλογή της σοδειάς
  • Το 12% της τροφής χάνεται κατά τη διάρκεια της συλλογής της τροφής
  • Το 10% της αγροτικής παραγωγής, το 5% των ψαριών και το 4% της παραγωγής κρέατος καταστρέφονται κατά της διάρκεια της επεξεργασίας και συσκευασίας των προϊόντων
  • Το 40% της παραγωγής τροφής χάνεται εξαιτίας ανεπαρκούς αποθήκευσης
  • Το 40% τω απωλειών στις βιομηχανικές χώρες καταστρέφεται όταν φθάνει στα καταστήματα
  • Μόλις το 3% των αποβλήτων τροφίμων ανακυκλώνεται
  • Περίπου το 40% του σκουπιδιών στις χωματερές προέρχεται από τρόφιμα
Υπολογίζεται, τέλος, ότι περίπου το ένα τέταρτο του νερού που αντλούν οι άνθρωποι από τον πλανήτη προορίζεται για τρόφιμα που τελικά δεν καταναλώνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου