Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής η λίστα Λαγκάρντ

Στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής θα μεταβιβαστεί, με απόφαση της διάσκεψης των προέδρων, το περιεχόμενο της λίστας Λαγκάρντ για επεξεργασία, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν στοιχεία για πολιτικούς, ή για παρένθετα πρόσωπα που μπορεί να σχετίζονται με αυτούς.
Παράλληλα, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αποφάσισε στην επόμενη συνεδρίασή της να τεθεί σε ψηφοφορία το εάν θα ζητήσει από την Ολομέλεια της Βουλής να μετατραπεί σε Εξεταστική Επιτροπή προκειμένου να συνεχίσει τη διερεύνηση της υπόθεσης και τις ακροάσεις προσώπων.
Στη συνεδρίαση προγραμματισμού του έργου της Επιτροπής, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών
και Διαφάνειας, Αν. Νεράντζης ανακοίνωσε ότι προ τεσσάρων ημερών ζήτησε εγγράφως από τον πρόεδρο της Βουλής να εφοδιασθεί η Επιτροπή με αντίγραφο της δικογραφίας καθώς, όπως είπε, η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου αναφέρει ότι δεν είναι δυνατό μεν να δοθούν αντίγραφα σε βουλευτές, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για θεσμικό όργανο της Βουλής.
Νωρίτερα το θέμα των αντιγράφων της δικογραφίας απασχόλησε και τη Διάσκεψη των Προέδρων. Ο πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι όλοι οι βουλευτές έχουν δικαίωμα πρόσβασης στη δικογραφία που διαβιβάστηκε στο Κοινοβούλιο και η Βουλή δεν αρνήθηκε αυτό το δικαίωμα. «Όσα λέγονται περί του αντιθέτου δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», προσέθεσε χαρακτηριστικά. Η πλειοψηφία των μελών της Διάσκεψης τάχθηκε κατά της χορήγησης αντιγράφων μεμονωμένα σε βουλευτές επικαλούμενη την απόφαση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής. Αντιρρήσεις εξέφρασε μόνον ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κώστας Μαρκόπουλος.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών, όταν ετέθη το θέμα για το αν θα πρέπει να συνεχίσει ή όχι η εξέταση μαρτύρων για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή τάχθηκαν υπέρ, ενώ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ανέφεραν ότι θα πρέπει να αποφασίσει η Επιτροπή αν θα τεθεί το ζήτημα στην Ολομέλεια της Βουλής.
Μάλιστα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ζήτησε εκ νέου να δοθούν στους βουλευτές αντίγραφα των δικογραφιών. Ωστόσο σε διευκρινίσεις του προς τους δημοσιογράφους για τη στάση του κόμματος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης ανέφερε: «Εμείς λέμε ναι να δοθεί στα κόμματα η δικογραφία με τις δηλώσεις Ρουμελιώτη για την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο. Κρατάμε επιφύλαξη αν μπορεί να γίνει αποδεκτή η διαδικασία να παραδίδεται η δικογραφία σε κάθε βουλευτή ξεχωριστά. Αυτό θα το συζητήσουμε ίσως και αύριο στο κόμμα».
Σημείωσε ακόμη ότι υπάρχουν «λεπτές πλευρές», καθώς όπως είπε, μπορεί, για παράδειγμα, στη λίστα Λαγκάρντ να υπάρχουν στοιχεία που δεν πρέπει να δημοσιοποιηθούν.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου