Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Επιχείρηση «σταχτόχηνα» για πρώτη φορά στην Ελλάδα


Δαχτυλίδια σε δεκάδες σταχτόχηνες πέρασαν επιστήμονες στην Πρέσπα προκειμένου να συλλέξουν πληροφορίες από το νοτιότερο σημείο εξάπλωσης του είδους στην Ευρώπη και από έναν πληθυσμό που αποτελεί έναν από τους ελάχιστους στον κόσμο, που δεν είναι μεταναστευτικός. Πρόκειται για την πρώτη σύλληψη χηνών που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα και, μάλιστα, με τη χρήση εκτοξευόμενων διχτυών.
«Ο πληθυσμός της σταχτόχηνας στην Πρέσπα είναι μοναδικός γιατί είναι απομονωμένος επί χιλιάδες χρόνια, μένει μόνιμα στην περιοχή και θεωρούμε ότι έχει αναπτύξει
ιδιαίτερα γενετικά χαρακτηριστικά τα οποία θα μελετηθούν από τα στοιχεία που θα συλλεχθούν» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιστημονικός σύμβουλος της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών Γιώργος Κατσαδωράκης.
Το πρόγραμμα για τη μελέτη του πληθυσμού της σταχτόχηνας στην Πρέσπα υλοποιείται με την υποστήριξη των ιδρυμάτων MAVA και Μποδοσάκη και με τη συνεργασία του ολλανδικού κέντρου για την Ορνιθολογία Πεδίου, SOVON Institute.
Για να συλλεχθούν τα απαραίτητα στοιχεία για τη χωρική κατανομή του είδους και τη χρήση του χώρου, εντός και εκτός της λεκάνης των Πρεσπών, κρίθηκε απαραίτητο να τοποθετηθούν δαχτυλίδια και κολάρα στα πουλιά καθώς επίσης και πομποδέκτες.
Ωστόσο, μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει για την υλοποίηση του σχεδίου αυτού η ομάδα της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, μαζί με την ομάδα των ειδικών που ήρθαν από την Ολλανδία, ήταν η «σύλληψη» των χηνών, γι' αυτό επιλέχθηκε η χρήση διχτυών, τα οποία εκτινάσσονται γρήγορα και σε απόσταση 12 μέτρων, τεχνική που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

ΑΜΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου