Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Και ξαφνικά οι τράπεζες έχουν αξιώσεις


Το ΔΝΤ θα τραβήξει το θέμα στα άκρα, καθώς η Ευρώπη δεν έχει καταλάβει ακόμα ότι το λέει σοβαρά. 


Αυτό που λέει σοβαρά είναι ότι τα παραμύθια έχουν τελειώσει και θα πρέπει το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο (σύμφωνα πάντα με το τι θεωρεί βιώσιμο το ΔΝΤ) προκειμένου να συνεχίσει να συμμετέχει στη χρηματοδότηση της Ελλάδος.

Και ένας από τους τρόπους για να γίνει λίγο πιο βιώσιμο το ελληνικό χρέος, είναι να πετύχει η επαναγορά ομολόγων από την δευτερογενή αγορά, κάτι που θα μειώσει το ελληνικό χρέος κατά 10% του ΑΕΠ περίπου.

Κατ΄ αρχάς πριν συνεχίσω, να πω ότι σας έχω προειδοποιήσει πως τα κουρέματα του ιδιωτικού τομέα δεν έχουν ακόμα τελειώσει. Θεωρούσα πάντα αδιανόητο να πάρει χασούρα ο επίσημος τομέας, πριν το 100% του ιδιωτικού τομέα έχει πάρει σχεδόν το 100% της χασούρα του. Προς το παρόν, από ό,τι δείχνουν τα πράγματα, προς τα εκεί πάει η δουλειά.

Προσωπικά θεωρώ σωστή αυτή τη στάση του ΔΝΤ και αν μη τι άλλο, θα συμβάλει στην επίλυση του προβλήματός μας. Αν όχι σήμερα, πιο μακροπρόθεσμα. Διότι όταν δεν θα υπάρχει πλέον ιδιωτικό χρέος να διαγραφεί, μπορούμε να συζητήσουμε τα του επίσημου τομέα.

Οι ελληνικές τράπεζες είπαν ότι δεν θα συμμετάσχουν, εκτός αν αλλάξουν οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης έτσι ώστε να έχουν την ευκαιρία να πάρουν τα μαγαζιά τους πίσω.

Οι ελληνικές τράπεζες (οι μέτοχοι δηλαδή) μάλλον δεν έχουν καταλάβει ακόμα ότι είναι τελειωμένες. Δεν έχω άλλη εξήγηση. Μόνο όταν κάποιος είναι εκτός τόπου και χρόνου μπορεί να έχει την οποιαδήποτε αξίωση. Όταν δηλαδή δεν αντιλαμβάνεται ότι είναι τελειωμένος. Διότι αν το είχε καταλάβει, θα είχε παραδοθεί προ καιρού.

Και ένα από τα προβλήματα που δεν κρατικοποιήθηκαν οι ελληνικές τράπεζες προ διετίας, είναι ότι τώρα ορισμένοι έχουν και αξιώσεις. Ό,τι αξίωση μπορεί να έχει η ΑΤΕ, άλλη τόσο μπορεί να έχει η ΕΤΕ λέω εγώ.

Ερώτηση:

Αν υποθέσουμε ότι το 100% της ΕΤΕ ήταν ήδη στα χέρια του κράτους και ξαφνικά διαγράφονταν τα ομόλογα που έχει η ΕΤΕ στο χαρτοφυλάκιό της, τι θα είχε γίνει; Η απάντηση είναι τίποτα, διότι εφόσον η ΕΤΕ ανήκει στο κράτος και η ΕΤΕ χρωστά στο κράτος, το κράτος απλά διαγράφει αυτό το χρέος, διότι δεν έχει νόημα η ΕΤΕ (το κράτος) να χρωστά στον εαυτό του.

Βέβαια υπάρχει και το θέμα ότι αυτό το χρέος έχει δοθεί σαν εγγύηση στην ΕΚΤ για χρηματοδότηση προς τις τράπεζες, αλλά αυτό είναι πρόβλημα της ΕΚΤ. Ας μην το είχε δώσει. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ας αφήσουν την ΤτΕ να τυπώσει ένα βουνό από ευρώ (θα βρεθεί η φόρμουλα, μην ανησυχείτε) για να αποπληρώσει την ΕΚΤ και όλα αυτά τα διακρατικά δάνεια και ας τα χρωστάμε αυτά στους εαυτούς μας για να είμαστε όλοι θεωρητικά καλυμμένοι. Διότι σημειώστε τα λόγια μου, άλλος τρόπος δεν υπάρχει.

Τα έχω πει εκατοντάδες φορές και δεν υπαναχωρώ ούτε εκατοστό. Αυτή η κρίση θα λυθεί μόνο με τύπωμα χρήματος, με σκοπό να δημιουργηθεί equity (κεφάλαιο) και φτιάχνοντας καινούργιους κανόνες βάσει των οποίων θα λειτουργούν οι κεντρικές τράπεζες.

Με εξαίρεση να γίνει αυτό (όχι δεν θα δημιουργηθεί πληθωρισμός), λύση για το ελληνικό και το ευρωπαϊκό πρόβλημα χρέους δεν θα υπάρχει. 


Α ξέχασα, θα πρέπει επίσης να γίνουν και μαζικές διαγραφές.

Ακούς έχει έχουν και αξιώσεις!! Δεν πάμε καλά σε αυτή τη χώρα..


 
Γιώργος Καισάριος
http://www.market-talk.net/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου