Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Ρέσλερ: Επενδύστε άφοβα στην Ελλάδα, εξέλιπε ο φόβος της δραχμής

Δεν υπάρχουν πια τα εμπόδια που υπήρχαν κατά το παρελθόν σε ό,τι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, σημείωσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη στο Βερολίνο.

«Τα εμπόδια ήταν η έλλειψη μεταρρυθμίσεων. Αυτά τα εμπόδια δεν υπάρχουν πια», τόνισε ο κ. Ρέσλερ και εξέφρασε τον σεβασμό του στις θυσίες των Ελλήνων και επίσης την προθυμία του Βερολίνου να στηρίξει την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα θα τα καταφέρει», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης και διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της Αθήνας να προχωρήσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν στη σύσταση ομάδας ειδικών από τα υπουργεία τους, η οποία θα ασχολείται με θέματα ενέργειας, επιχειρηματικότητας
και ανταγωνιστικότητας. Θα ελέγχει επίσης την υλοποίηση των προγραμμάτων. «Θέλουμε όχι μόνο λόγια, αλλά και έργα», δήλωσε ο γερμανός αντικαγκελάριος.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε ακόμη η δημιουργία ενός ελληνικού επενδυτικού ταμείου, στα πρότυπα της γερμανικής επενδυτικής Τράπεζας KfW, για τη στήριξη κυρίως των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας.

«Το βασικό μήνυμα είναι ότι υπάρχει ασφάλεια και ότι οι λογαριασμοί εξοφλούνται, έστω με μικρή καθυστέρηση. Μετά θα έρθουν και οι επενδύσεις», συμπλήρωσε ο κ. Ρέσλερ.

Ο κ. Χατζηδάκης μετέφερε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις και ανέφερε ενδεικτικά την υλοποίηση και των 72 προαπαιτούμενων (prior actions).

«Έτσι θα προχωρήσουμε και από δω και πέρα», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και πρόσθεσε ότι η Αθήνα αντιλαμβάνεται πόσο μεγάλη σημασία έχει η ταύτιση λόγων και έργων.

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία ελληνικού επενδυτικού Ταμείου, ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε ότι σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι η ίδρυση ενός ακόμη Ταμείου, αλλά η σύσταση ενός εργαλείου που θα οδηγήσει στην αναδόμηση των ελληνικών επιχειρήσεων και θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ρευστότητας. Διευκρίνισε πάντως ότι το Ταμείο θα χρηματοδοτηθεί με κεφάλαια της κυβέρνησης, των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών και των ιδιωτών.

«Δεεν επιχειρούμε να συλλέξουμε χρήματα επί ζημία εκείνων που θα τα διαθέσουν, αλλά στόχος είναι να υπάρξει τόσο επενδυτικό κέρδος για όσους επενδύσουν, όσο και επιχειρηματικό για εκείνους που θα χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια στις επιχειρήσεις τους», υπογράμμισε.

Σε αυτήν την προσπάθεια, σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, η Ελλάδα θεωρεί τη Γερμανία πολύ σημαντικό εταίρο και υπολογίζει στην στήριξή της. Ευχαρίστησε δε τόσο την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, όσο και τον αντικαγκελάριο, που στέκονται, όπως είπε, στο πλάι της χώρας σε αυτή την εθνική προσπάθεια, που «πρέπει οπωσδήποτε να έχει αποτέλεσμα».

«Κατεύθυνση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά είναι ότι δεν υπάρχει πολιτικό κόστος, αλλά μόνο εθνικό κόστος. Είναι η μάχη της γενιάς μας και η Ελλάδα θα τα καταφέρει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης, που συναντήθηκε και με τον υφυπουργό Εργασίας και ειδικό απεσταλμένο της καγκελαρίου στην Ελληνογερμανική Συνέλευση Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου