Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Η Ανταρκτική «βράζει»


Η άνοδος της θερμοκρασίας είναι μεγαλύτερη απ' όσο πιστεύονταν
Έξω είχαν πέσει οι επιστήμονες αναφορικά με την άνοδο της θερμοκρασίας στους πάγους της Ανταρκτικής. Όπως υπολόγισε νέα έρευνα η θερμοκρασία στη δυτική Ανταρκτική έχει σημειώσει αύξηση κατά 2,4 βαθμούς Κελσίου από το 1958, δύο φορές περισσότερο από όσο πιστεύονταν μέχρι σήμερα.

Για τους σχετικούς υπολογισμούς οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν την τελευταία μελέτη, χρησιμοποίησαν δεδομένα από το 1958 μέχρι το 2011. Η αύξηση είναι μάλιστα τριπλάσια της μέσης
ανόδου της θερμοκρασίας της επιφάνειας της Γης κατά την ίδια περίοδο.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας την περίοδο του θέρους στη δυτική Ανταρκτική είναι πιθανόν να διαταράξει την ισορροπία της επιφάνειας των πάγων, γεγονός που σημαίνει ότι η συμβολή της περιοχής στην άνοδο της στάθμης των ωκεανών παγκοσμίως θα είναι ακόμα μεγαλύτερη», αναφέρεται στην μελέτη.

Ας σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες η τήξη των πάγων που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, ευθύνεται κατά 10% για την αύξηση της στάθμης των ωκεανών, η οποία πιστεύεται ότι θα απειλήσει παράκτιες πόλεις τις επόμενες δεκαετίες.

«Η δυτική Ανταρκτική είναι μία από τις περιοχές που μεταβάλλονται με τη μεγαλύτερη ταχύτητα επί της Γης, αλλά επίσης είναι μία από τις λιγότερο γνωστές», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Μπρόμγουιτς, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου