Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

«Ο Θεσμός της Αριστείας στην Ανώτατη Εκπαίδευση»


1yp paid ktirioΜε μεγάλη επιτυχία οργανώθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2012, από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού η ημερίδα με θέμα «Ο Θεσμός της Αριστείας στην Ανώτατη Εκπαίδευση»,  με σκοπό την παρουσίαση των επιτευγμάτων της στρατηγικής αυτής, την αναγνώριση της συνεισφοράς όλων των συντελεστών της, καθώς και τη θεσμοθέτηση και την ανάπτυξη κουλτούρας Αριστείας, στα Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ιδρύματα.
Με τη δράση «Ακαδημαϊκή και Επιστημονική Αριστεία» στηρίζει το Υπουργείο Παιδείας την προσπάθεια της ελληνικής Ακαδημαϊκής Κοινότητας για την καταγραφή και ανάδειξη των επιτευγμάτων των ελληνικών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, που έχουν διακριθεί σε Εθνικό ή Διεθνές
επίπεδο.
Στην ημερίδα συμμετείχαν σημαντικοί Έλληνες ακαδημαϊκοί και ερευνητές, εκπροσωπώντας 130 ερευνητικές δραστηριότητες  με εθνικές και διεθνείς διακρίσεις, και Δράσεις Αριστείας από τις θεματικές περιοχές των  Βιοεπιστημών, των Φυσικών, Ανθρωπιστικών, και Κοινωνικών Επιστημών, καθώς επίσης από τα πεδία των Μαθηματικών και Επιστημών Πληροφορίας, Μηχανικού, Ενέργειας και Περιβάλλοντος.
Στην έναρξη της Ημερίδας μίλησε,  ο Γενικός Γραμματέας  του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. κ. Αθανάσιος Κυριαζής,  εκπροσωπώντας τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο οποίος  τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η αλλαγή στην κατάσταση της χώρας, η οικονομική ανάπτυξη, οι νέες θέσεις εργασίας, θα έρθουν μέσα από την Παιδεία, μέσα από τα καινοτόμα προγράμματα και την έρευνα που γίνεται στην Ανώτατη  Εκπαίδευση, σε επιστημονικά αντικείμενα όπως αυτά για τα οποία βραβεύεστε σήμερα.
Τα Ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά  Ιδρύματα δεν είναι όπως θέλουν πολλοί να τα παρουσιάζουν. Υπάρχουν θύλακες Αριστείας στα Ανώτατα Ιδρύματα της χώρας, υπάρχουν κέντρα τα οποία τα αναδεικνύουν και τα κατατάσσουν μεταξύ των καλών πανεπιστημίων. Ελπίδα γι΄ αυτό αποτελούν και  τα αποτελέσματα που είδαμε στα τελευταία Συμβούλια τα οποία εξελέγησαν και συγκροτήθηκαν  στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Μεγάλα ονόματα καθηγητών από ολόκληρο τον κόσμο ήρθαν για να συμμετάσχουν στα Συμβούλια των Ελληνικών Α. Ε. Ι. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, λέει πολλά για το πώς βλέπουν οι ξένοι την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Ελλάδα, πώς βλέπουν αυτά τα Κέντρα Αριστείας που υπάρχουν. Στο χέρι μας πιστεύω είναι να τα αναπτύξουμε και να τα ανεβάσουμε ακόμη πιο ψηλά και να τα πάμε εκεί που πραγματικά όλοι θέλουμε».
Την ανάγκη θεσμοθέτησης της Αριστείας και στην αναγνώριση των Νησίδων Αριστείας που υπάρχουν στα ελληνικά Ακαδημαϊκά ιδρύματα και τόνισε και ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Στ. Κριμιζής.  
Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Β. Μάγκλαρης παρουσίασε την κατάσταση της έρευνας και της καινοτομίας στην Ελλάδα σήμερα και μίλησε για τις μελλοντικές ευκαιρίες χρηματοδότησης.
Παρουσιάστηκε επίσης ο απολογισμός του διαγωνισμού «Η Ελλάδα Καινοτομεί» από τον κ. Ρ. Σπανδωνίδη, εκπρόσωπο της Οργανωτικής Επιτροπής του διαγωνισμού.
Στο κλείσιμο της ημερίδας μίλησαν οι κ.κ. Παναγιωτάκης, Πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων και Καπετανάκης, Εκπρόσωπος της Συνόδου των Προέδρων των ΤΕΙ, οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη θεσμικής καθιέρωσης της ανάδειξης και αξιοποίησης των επιτευγμάτων των Ελλήνων επιστημόνων.
Τον συντονισμό της ημερίδας είχε ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος», κ. Π. Σπυράκης. 
( Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας κ . Αθ. Κυριαζή )
Κυρίες και Κύριοι, θέλω να σας μεταφέρω  χαιρετισμό του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού,  κ. Αρβανιτόπουλου για τη σημερινή ημέρα της Αριστείας και της Καινοτομίας.
Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για τη χώρα και για το μέλλον της, το μέλλον των Ελλήνων, το μέλλον των παιδιών μας και η σημερινή εκδήλωση, αφιερωμένη στην Αριστεία και την Καινοτομία στην Εκπαίδευση και στην Έρευνα, είναι μια ευχάριστη ανάσα, ένα μήνυμα αισιοδοξίας για τον τόπο και το μέλλον μας.
Θέλω να συγχαρώ όχι μόνο όσους βραβεύονται σήμερα για τα καινοτόμα και πρωτοπόρα προγράμματα τα οποία ανέπτυξαν μέσω των ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσής, αλλά όλους όσοι συμμετείχαν στη δράση «Αριστεία και Καινοτομία», των οποίων ο αριθμός είναι ενθαρρυντικός για την πορεία της έρευνας στη χώρα μας.
Όπως έχω δηλώσει,  αρκετές φορές, είναι πεποίθησή μου ότι μόνο μέσα από την Παιδεία ο τόπος μας θα μπορέσει να βγει από την κρίση, οικονομική και κυρίως αξιακή. Και μιλώντας για Παιδεία, εννοούμε -πέρα από τη γνώση και την διάθεση για γνώση- τις αρχές, το αξιακό μας σύστημα, την Αριστεία.
Ακόμη μια φορά, τονίζεται  ότι η αλλαγή στην κατάσταση της χώρας, η οικονομική ανάπτυξη, οι νέες θέσεις εργασίας, θα έρθουν μέσα από την Παιδεία, μέσα από τα καινοτόμα προγράμματα και την έρευνα που γίνεται στην Ανώτατη  Εκπαίδευση, όπως αυτά για τα οποία βραβεύεστε σήμερα.
Όπως γνωρίζετε, η Έρευνα και η Καινοτομία αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα της ΕΕ για την προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να επενδύουν το 3% του ΑΕΠ στην έρευνα και την καινοτομία έως το 2020 και με αυτόν τον τρόπο, εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 3,7 εκ. θέσεις εργασίας και θα αυξηθεί το ετήσιο ΑΕΠ περίπου κατά 800 δισ. Ευρώ. Άλλωστε,  η σχέση της καινοτομίας με την ανάπτυξη και την αύξηση του ΑΕΠ είναι ευθέως ανάλογες. Όσο περισσότερη καινοτομία και δημιουργικότητα παρουσιάζει μια χώρα, όσο πιο πολλές πατέντες υπάρχουν, τόσο περισσότερο αυξάνει το ΑΕΠ, αλλάζει η οικονομική κατάσταση, μειώνεται η ανεργία. Βεβαίως, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη από το τέλος θέση, μετά τη Βουλγαρία, στις Δημόσιες Επενδύσεις στην Έρευνα και στην Καινοτομία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ωστόσο, η σημερινή βράβευση αναδεικνύει μια φωτεινή Ελλάδα, και οφείλουμε να δημιουργήσουμε,  και να αναδείξουμε αυτά τα πρότυπα, αυτές τις δράσεις. 
Συγχαρητήρια σε όλους τους βραβευθέντες και τα Ιδρύματά τους.
Σας ευχαριστώ πολύ. 
Για να κατεβάσετε φωτογραφία της ημερίδας πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου