Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Ο (άγριος) Πάνος που έμεινε μόνος



Ηταν 13 Φεβρουαρίου του 2012 όταν με απόφαση του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά διαγράφoνταν 21 βουλευτές που είχαν καταψηφίσει το πακέτο μέτρων στη Βουλή.

Ηταν οι: Ελενα Κουντουρά, Δημήτρης Σταμάτης, Κώστας Παπασιώζος, Γιώργος Βλάχος, Μιχάλης Γιαννάκης, Τσαμπίκα Ιατρίδου, Μαργαρίτης Τζίμας, Κώστας Μαρκόπουλος, Κώστας Γκιουλέκας, Ζήσης Τζηκαλάγιας, Χρήστος Ζώης, Σπύρος Γαληνός, Παναγιώτης Μελάς, Γιώργος Καρασμάνης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Αναστάσιος Καρυπίδης, Μαρία Κόλλια, Γιώργος Βαγιωνάς, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος και Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Οι περισσότεροι απ' αυτούς, «παγωμένοι» από την απόφαση του κ. Σαμαρά, το ίδιο βράδυ βρέθηκαν σε κεντρικό ξενοδοχείο για να σκεφθούν τα επόμενα βήματά τους. Λίγες ημέρες αργότερα κάποιοι
επέστρεφαν στο «μαντρί». Αλλοι όμως θα προχωρούσαν στη δημιουργία κόμματος. Αυτό που έψαχναν ήταν αρχηγό.

Πληροφορίες τότε έφερναν να γίνουν διερευνητικές εντολές για να «ψήσουν» τον Σπύρο Μαρκεζίνη ή τον Μανώλη Κεφαλογιάννη να ηγηθεί του εγχειρήματος. Εισέπραξαν «όχι», οπότε ο κ. Καμμένος εμφανίστηκε ως πρώτος μεταξύ ίσων, μια και από «κάτω» υπήρχαν πολλοί ισότιμοι. Μεταξύ αυτών, ο Κώστας Μαρκόπουλος και ο Χρήστος Ζώης, που έκαναν την ανάγκη φιλοτιμία και αποδέχτηκαν να μπουν υπό τον Πάνο Καμμένο.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2012 ο Πάνος Καμμένος ανακοίνωνε μέσω των λογαριασμών του στο twitter και στο facebook την ίδρυση του κόμματός του. Ηταν ημέρα Παρασκευή 7 η ώρα το πρωί όταν στο μήνυμά του έγραφε: «Το δικό μας κίνημα γεννήθηκε. Η Παναγία να είναι βοηθός και προστάτης. Είμαστε Πολλοί. Είμαστε Ανεξάρτητοι. Είμαστε Ελληνες».

Από κει και πέρα άρχισαν προσχωρήσεις και στις εκλογές του Μαΐου που ακολούθησαν το κόμμα Καμμένου συγκέντρωσε ποσοστό 10,60% και 33 έδρες. Τα χαμόγελα που άνθησαν όμως δεν έμελλε να κρατήσουν πολύ.

Στις εκλογές του Ιουνίου το ποσοστό συρρικνώθηκε στο 7,51% και εξελέγησαν μόλις 20 βουλευτές. Η μουρμούρα είχε αρχίσει και φούντωσε όταν ο κ. Καμμένος έφυγε για διακοπές σχεδόν όλο το καλοκαίρι!

Από εκείνο το διάστημα το πρόβλημα μεγάλωνε με τους κ.κ. Μαρκόπουλο, Ζώη και Μανώλη να είναι οι επικεφαλής των «ατάκτων». Διαρροές, συναντήσεις, γεύματα που είχαν ως κύριο πιάτο την «αρχηγική ανεπάρκεια» του Πάνου Καμμένου και την αδυναμία χάραξης στρατηγικής πλήθαιναν.

Η έκρηξη ήταν θέμα χρόνου, μια και ο ηλεκτρονικός πόλεμος (σε blogs και sites) φούντωνε. Για τους γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στους Ανεξάρτητους Ελληνες η έκρηξη στο καζάνι που έβραζε ήταν θέμα χρόνου.
Η Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου ήταν η «μέρα μηδέν». Στη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής οι Κ. Μαρκόπουλος, Χ. Ζώης, Μ. Γιαννάκης, ακούγοντας υπονοούμενα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, εξερράγησαν, κάνοντας τον κ. Καμμένο να αποχωρήσει από την αίθουσα, ανακοινώνοντας σύγκληση Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο Κώστας Μαρκόπουλος σηκώνει το γάντι και αφού καταγγέλλει τον Πάνο Kαμμένο φεύγει για το Παρίσι με αποστολή της Βουλής και συνεχίζει να πυροβολεί.

Από εκείνη τη στιγμή και ύστερα οι Ανεξάρτητοι θυμίζουν «μαργαρίτα» που μαδάει, με μια αντιπαράθεση που έχει απ' όλα. Βαριές κουβέντες, καταγγελίες για πολιτικό χρήμα, η ανάμειξη του ονόματος του Γιώργου Βουλγαράκη και αποχωρήσεις στελεχών συνθέτουν ένα σκηνικό διάσπασης. Η πλευρά Καμμένου κατηγορούσε την πλευρά αποχωρούντων για μυστικές συμφωνίες και την πλευρά των πρώην στελεχών των ΑΝ.ΕΛ. να μιλούν για υπόγειες συμφωνίες με τον ΣΥΡΙΖΑ με άρωμα... δολαρίου!

Ο κ. Καμένος δείχνει την πόρτα εξόδου σε όσους θέλουν να φύγουν από το κόμμα, μιλώντας για μαφίες που θέλουν να διαλύσουν το κόμμα του, ακόμη και απειλές για τη ζωή του. Μέχρι την Παρασκευή είχαν αποχωρήσει από το κόμμα Καμμένου μόνο δύο βουλευτές: οι Κώστας Μαρκόπουλος και ο Γιάννης Κουράκος, αλλά και οι πρώην βουλευτές Χρήστος Ζώης, Γιάννης Μανώλης, Μιχάλης Γιαννάκης, Δ. Σταμάτης, καθώς και πολλά κομματικά στελέχη. Για την ώρα ο κ. Καμμένος φαίνεται ότι κρατά την πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας -μένοντας όμως μόνος όσον αφορά την κομματική στελέχωση- και πιστεύει ότι τα δύσκολα για το κόμμα του πέρασαν. Οι «σύντροφοι» της αντίπερα όχθης τον προειδοποιούν ότι το άγριο ροκ τώρα ξεκίνησε...


Νίκος Ελευθερόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου