Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

ΕΝΟΨΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ Το φορολογικό στο επίκεντρο της νέας συνάντησης Σαμαρά - Στουρνάρα

Το φορολογικό στο επίκεντρο της νέας συνάντησης Σαμαρά - Στουρνάρα
Τις τελικές προτάσεις του οικονομικού επιτελείου για το φορολογικό νομοσχέδιο μεταφέρει σήμερα στον πρωθυπουργό, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.
Οι δύο άνδρες έχουν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ στην αυριανή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής θα καταβληθεί προσπάθεια να συγκερασθούν οι αντοθέσεις και να αρθεί το αδιέξοδο.
Τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση διατηρούν διαφορετικές προσεγγίσεις επί βασικών διατάξεων του φορολογικού νομοσχεδίου, κυρίως δε για εκείνες που αφορούν στους συντελεστές φορολόγησης και στην κατάργηση των αφορολογήτων για τα τέκνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται έως και δέκα εναλλακτικά σενάρια,
για να περιορίσει τις υπέρμετρες φορολογικές επιβαρύνσεις σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.
Μία ημέρα μετά την... απόσυρση του σεναρίου επιβολής συντελεστή φορολόγησης 45% για εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων υψηλότερο των 26.000 ευρώ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έθεσαν χθες... κόκκινες γραμμές στο παρά πέντε της προώθησης του νομοσχεδίου στη Βουλή, καθώς, βάσει του αρχικού προγραμματισμού, πρέπει να κατατεθεί το αργότερο μέχρι τις 11 του μήνα.
Ο κίνδυνος να τεθεί υπό αμφισβήτηση η κυβερνητική συνοχή αλλά και η πίεση του χρόνου ανάγκασαν χθες τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά να συγκαλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη στελεχών του οικονομικού επιτελείου και έδωσε εντολή να βρεθεί οπωσδήποτε λύση που θα διασφαλίζει την ψήφιση, χωρίς διαρροές, του νομοσχεδίου και ταυτόχρονα θα δίνεται η αίσθηση πως έγινε το καλύτερο δυνατόν για την προστασία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.
Κατά τη διάρκειά της ο Γ. Μαυραγάνης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Χ. Λαζαρίδης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γ. Μέργος, ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Χ. Θεοχάρης και υπηρεσιακοί παράγοντες εξέτασαν εναλλακτικές προτάσεις για τη φορολογική κλίμακα, αλλά και τα περιθώρια που υπάρχουν για ελάφρυνση οικογενειών με τρία, τέσσερα ή και περισσότερα παιδιά.
Χαρακτηριστική ήταν, αμέσως μετά τη σύσκεψη, η δήλωση του κ. Μαυραγάνη, ο οποίος τόνισε ότι «η κυβέρνηση κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, θα έχει την καλύτερη δυνατή πρόταση για τους Ελληνες πολίτες». Πάντως επί τους παρόντος η... απόσταση που χωρίζει τις... τρεις πλευρές είναι μεγάλη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης επιβεβαιώθηκε πως το οικονομικό επιτελείο επαναφέρει στο τραπέζι το σενάριο με τον υψηλό συντελεστή 45% να επιβάλλεται στο τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 48.000 ευρώ.
Επίσης εξετάστηκε πρόταση ο υψηλός συντελεστής να μειωθεί στο 40%, την οποία και δεν αποκλείει το Μέγαρο Μαξίμου. Επίσης συζητήθηκε η αύξηση της φορολογίας των τόκων των καταθέσεων από το 10% που ισχύει σήμερα στο 17% και όχι στο 15% που προβλεπόταν με το αρχικό σχέδιο.
Ομως το ΠΑΣΟΚ ζητά να μην αλλάξει η κλίμακα με την οποία θα φορολογούνται τα φετινά εισοδήματα και στην οποία ο ανώτατος συντελεστής 45% ισχύει για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ. Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ προτείνει ενιαία κλίμακα για όλα τα εισοδήματα από εργασία, ενοίκια και ατομική δραστηριότητα.
Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ αντιτίθενται στην κατάργηση των πρόσθετων αφορολογήτων για τα παιδιά.
Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου