Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Οι εμπνευστές του φορολογικού «Ηρώδη», που προκάλεσαν την οργή του Μαξίμου


Οι ιδέες δύο τεχνοκρατών καθηγητών, των κ.κ. Ν. Καραβίτη και Π. Τσακλόγλου, τις οποίες μάλιστα είχαν παρουσιάσει δημοσίως οι ίδιοι από τον Μάρτιο του 2011, και οι εισηγήσεις των τεχνικών εμπειρογνωμόνων της τρόικας, που είχαν υποβληθεί στο υπουργείο Οικονομικών από το Σεπτέμβριο του 2011, αποτυπώθηκαν στις νέες επαχθείς ρυθμίσεις στη φορολογία εισοδήματος των φυσικών προσώπων αλλά και στις αλλαγές στο καθεστώς των οικογενειακών επιδομάτων, ορισμένες από τις οποίες απέτρεψε τελικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, με καίρια παρέμβασή του, κυριολεκτικά στο «παρά πέντε»!
Όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Τύπος της Κυριακής», ορισμένα από τα πιο επαχθή μέτρα που σήμερα περιλαμβάνονται στο τελικό κείμενο του φορολογικού νομοσχεδίου είχαν προαναγγελθεί – 21 μήνες
πριν από σήμερα – από τους Έλληνες τεχνοκράτες καθηγητές και σημερινούς συμβούλους του υπουργού Οικονομικών, τον κ. Ν. Καραβίτη και τον κ. Παν. Τσακλόγλου! Ο πρώτος ήταν μέχρι τον Μάρτιο του 2004, επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ και Κ. Σημίτη, Γενικός Γραμματέας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και θεωρείτο ο «αρχιτέκτονας» της αποκαλούμενης δημιουργικής λογιστικής σχετικά με το ύψος του ελλείμματος και του χρέους κατά την περίοδο ένταξης της χώρας στο ευρώ. Τους τελευταίους δύο μήνες ήταν ο σύμβουλος του κ. Στουρνάρα ο οποίος διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού κειμένου του φορολογικού νομοσχεδίου. Ο δεύτερος υπήρξε σύμβουλος του κ. Γ. Παπανδρέου σε θέματα κοινωνικής πολιτικής, όταν εκείνος ήταν πρωθυπουργός της χώρας, ενώ σήμερα είναι πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, που εδρεύει στον 6ο όροφο του κεντρικού κτιρίου του υπουργείου Οικονομικών στην οδό Νίκης, στο Σύνταγμα. Είναι δηλαδή κι αυτός στενός συνεργάτης του κ. Στουρνάρα.
Στις 22 Μαρτίου 2011,  πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών ημερίδα για το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής και τη Δημοσιονομική Εξυγίανση και Ανάπτυξη». Παραθέτουμε αποκαλυπτικά αποσπάσματα από τις ομιλίες τους εκείνες, οι οποίες έγιναν πριν από 21 μήνες.
- Ο κ. Καραβίτης, σε κάποιο σημείο της ομιλίας του εκείνης, αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έπρεπε, κατά τη γνώμη του, να γίνουν στο φορολογικό σύστημα, επισημαίνοντας, μεταξύ των άλλων, τα εξής: «(Χρειαζόμαστε) … κατάργηση των φορολογικών δαπανών. Ιδιαίτερα οι μη επικεντρωμένες φορολογικές απαλλαγές και εκπτώσεις. Για παράδειγμα για παιδιά ή για στέγαση που είναι για όλους καθώς και αυτές που αφορούν γεωγραφικές ή επιχειρηματικές ομάδες … συνήθως με προσχηματικά επιχειρήματα αλλά είναι ομάδες πίεσης»!
Πράγματι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο διαμόρφωσε ο κ. Καραβίτης σε συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και άλλα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, προβλέπει κατάργηση τόσο των αφορολογήτων για τα παιδιά όσο και της έκπτωσης της δαπάνης για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας!
- Στην δική του ομιλία, στην ίδια ημερίδα ο κ. Τσακλόγλου είχε αναφερθεί σε ένα άλλο καυτό θέμα της σημερινής επικαιρότητας: στα πολυτεκνικά επιδόματα! Για το θέμα αυτό, ο τότε σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου είχε πει:
«Στα οικογενειακά επιδόματα, κάποτε πρέπει να ξεκαθαρίσουμε μεταξύ μας τι είναι ο στόχος των επιδομάτων αυτών. Είναι ο στόχος να καταπολεμήσουμε τη φτώχεια ή είναι ο στόχος να κάνουμε περισσότερα παιδιά; Θεμιτά είναι και τα δύο, αλλά νομίζω ότι πρέπει να το έχουμε ξεκάθαρο. Δηλαδή τα πολυτεκνικά επιδόματα που έχουμε αυτή τη στιγμή έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην καταπολέμηση της φτώχειας, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν καταλαβαίνω αν αυτά εδώ τα πράγματα τα χρησιμοποιούμε σαν μέσα καταπολέμησης της φτώχειας, γιατί δεν πρέπει να βάλουμε εισοδηματικά κριτήρια ή κριτήρια πόρων στην περίπτωση αυτή».
Πρόσφατα, εξάλλου, σε συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Τσακλόγλου, χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο τον κ. Στουρνάρα ως ένας «εκ των θεωρητικών που έχουν συλλάβει την ιδέα» να καταργηθούν τα αφορολόγητα όρια για τα προστατευόμενα τέκνα καθώς και τα σημερινά πολυτεκνικά επιδόματα του ΟΓΑ και να αντικατασταθούν από οικογενειακά επιδόματα που θα καταβάλλονται σε όλες τις οικογένειες με παιδιά με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.
Ευτυχώς, όμως, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς αντελήφθη έγκαιρα το λάθος του επιτελείου Στουρνάρα και στο σημείο αυτό παρενέβη αποκαθιστώντας σχεδόν στο σύνολό τους τα πολυτεκνικά επιδόματα.
Γιώργος Παλαιτσάκης στον ΤτΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου