Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Τι θα αλλάξει στο Λύκειο από τη νέα σχολική χρονιά


Τι θα αλλάξει στο Λύκειο από τη νέα σχολική χρονιά
H σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αποφάσισε να προχωρήσει σε βελτιώσεις όσον αφορά το περιεχόμενο σπουδών στα λύκεια και ν’ αφήσει για την ώρα στην άκρη κάθε σκέψη για αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, αυτό «που πρέπει να αλλάξει είναι ο τρόπος μάθησης». Για τον λόγο αυτό οι αλλαγές θα εστιάζονται κυρίως στη μαθησιακή διαδικασία αλλά και στην ελάφρυνση των μαθητών από τα πολλά μαθήματα, ώστε να μπορούν να κατανοούν την ύλη, να αποκτούν ουσιαστικές γνώσεις και να μη μένουν στην παπαγαλία, ενώ τα διδασκόμενα μαθήματα θα είναι λιγότερα, ώστε τα παιδιά να εμβαθύνουν και να αφομοιώνουν την ύλη καλύτερα. Αλλαγές σχεδιάζονται και στον τρόπο διδασκαλίας, πάντα με στόχο την ουσιαστική κατανόηση της ύλης από τους μαθητές. Σύμφωνα με τις
εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας, οι αλλαγές αυτές θα ανακοινωθούν στις αρχές της νέας χρονιάς, για να νομοθετηθούν σύντομα και να ισχύσουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Ειδικότερα, οι αλλαγές ανά τάξη θα είναι οι εξής:
*Α’ Λυκείου: Θα είναι τάξη αποκλειστικά Γενικής Παιδείας στην οποία ο αριθμός των εξαταζόμενων μαθημάτων θα μειωθεί στα 8 από 16 που είναι σήμερα. Αυτό θα επιτευχθεί με συγχώνευση μαθημάτων.
Για παράδειγμα η άλγεβρα με τη γεωμετρία θα γίνουν ”μαθηματικά” ενώ η Φυσική, η Χημεία και η Βιολογία θα γίνουν ”Φυσικές Επιστήμες”. Παράλληλα μαθήματα όπως οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας θα μεταφερθούν στη Β και στη Γ’ Λυκείου. Η ”ερευνητική εργασία” πιθανότατα θα παραμείνει καθώς θεωρείται πετυχημένη.
*Β’ Λυκείου: Η τάξη αυτή θα παρέχει γενική παιδεία αλλά θα δίνει και μια βάση ώστε να μπορεί ο μαθητής να επιλέξει αργότερα την κατεύθυνση που επιθυμεί. Και εδώ θα μειωθούν τα μαθήματα για να είναι λιγότερος ο φόρτος των μαθητών. Τώρα διδάσκονται και εξετάζονται 17 μαθήματα, αλλά ο αριθμός θα φτάσει στα 11 με 12.
Οι μαθητές θα μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα μαθήματα επιλογής από κάθε κατεύθυνση χωρίς να θεωρείται οριστική η επιλογή κατεύθυνσης.
*Γ’ Λυκείου: Η τελευταία τάξη του Λυκείου θα είναι εκείνη στην οποία ο μαθητής θα επιλέγει και θα ακολουθεί την κατεύθυνση του. Και εδώ θα μειωθούν τα μαθήματα από τα 16 στα 10.
Παράλληλα, θα γίνουν αλλαγές στην εξεταστέα ύλη, η οποία δεν θα ορίζεται πλέον με σελίδες αλλά θεματικές ενότητες. Και στην ίδια την αξιολόγηση όμως, το υπουργείο Παιδείας σκοπεύει να κάνει αλλαγές ώστε να κρίνεται στους μαθητές η ικανότητα σύνθεσης, κριτικής αξιολόγησης και τεκμηρίωσης με επιχειρήματα και όχι η αποστήθιση.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου