Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Ξεφτίλα με τις πληρωμές: Πρώτα το εφάπαξ των κηφήνων, δεύτεροι οι εξαγωγείς και τελευταία τα φάρμακα

Πυρετός διεργασιών επικρατεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στα υπουργεία που εποπτεύουν τους φορείς που χρωστούν στους ιδιώτες συνολικά 9,3 δισ., ώστε να πέσουν τα πρώτα χρήματα της δόσης στην αγορά πριν από την Πρωτοχρονιά.

Όλες οι πληρωμές θα περάσουν από εξονυχιστικούς ελέγχους από τα 12 υπουργεία και τους 467 φορείς, που θα είναι οι τελικοί υπεύθυνοι για τις πληρωμές. Αυτό που ανησυχεί το
υπουργείο είναι ότι οι φορείς λόγω έλλειψης προσωπικού δεν θα μπορούν να «τρέξουν» γρήγορα τις διαδικασίες για να εξοφλήσουν τους ιδιώτες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας παρουσίασε χθες ένα φιλόδοξο σχέδιο σταδιακής εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου που έχουν συσσωρευθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου και φτάνουν τα 9,3 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, απέφυγε να δεσμευτεί για το ποσό που θα αποπληρωθεί έως το τέλος αυτού του έτους, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα είναι ένα σημαντικό μέρος αυτών που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό, τα οποία ανέρχονται σε 3,5 δισ. ευρώ. Στόχος είναι οι πληρωμές να ξεκινήσουν εντός του Δεκεμβρίου και να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο στο τέλος του 2013.

Προτεραιότητα στην εξόφληση έχουν:

Εφάπαξ σε 40.229 συνταξιούχους του Δημοσίου

1 Τα εφάπαξ που δικαιούνται οι 40.229 συνταξιούχοι του Δημοσίου οι οποίοι, ενώ έχουν υποβάλει αίτηση ακόμη και από το 2009, περιμένουν στην «ουρά» του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων για να εισπράξουν τα ποσά που συνολικά ανέρχονται σε 1,384 δισ.

2 Οι εξαγωγείς στους οποίους θα καταβληθούν επιστροφές ΦΠΑ 108,7 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για πιστοποιημένες και ελεγμένες επιστροφές ΦΠΑ, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εξαγωγέων οι συνολικές επιστροφές ΦΠΑ που εκκρεμούν στις ΔΟΥ υπερβαίνουν τα 2 δισ. «Εύκολες» θεωρούνται και οι υπόλοιπες επιστροφές φόρων ύψους 629,3 εκατ.

3 Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, οι οφειλές των οποίων θεωρείται ότι μπορούν να ελεγχθούν σχετικά γρήγορα από τους φορείς. Για τις φαρμακευτικές όμως, οι συνολικές οφειλές που υπερβαίνουν επίσης τα 2 δισ. ευρώ θα καταβληθούν με έκπτωση 3,5%.

Οι συνολικές οφειλές


Το Δημόσιο έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2012 χρωστούσε 9,310 δισ. ευρώ, τα οποία πλέον μπαίνουν σε πρόγραμμα εξόφλησης κατά προτεραιότητα ανάλογα με τον χρόνο δημιουργίας τους.

Οι εξοφλήσεις θα ξεκινήσουν από οφειλές που δημιουργήθηκαν τον Ιανουάριο του 2011. Από τα 9,310 δισ., το μεγαλύτερο ποσό 4,492 δισ. ευρώ χρωστούν τα ασφαλιστικά ταμεία. Ακολουθούν τα νοσοκομεία με 1,790 δισ., οι ΟΤΑ με 971 εκατ., τα υπουργεία με 934 εκατ., ενώ 385 εκατ. χρωστούν τα λοιπά νομικά πρόσωπα.

Στο παραπάνω ποσό προστίθενται και επιστροφές φόρων σε εκκρεμότητα ύψους 738 εκατ. ευρώ. Οι φορείς, οι οποίοι υπάγονται σε δώδεκα διαφορετικά υπουργεία και οι οποίοι έχουν δημιουργήσει αυτές τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται σε 467.

Τώρα θα δεσμευθούν με Μνημόνια απέναντι στο ΓΛΚ για την τήρηση διαφανών διαδικασιών που δεν θα αφήνουν το παραμικρό περιθώριο παράκαμψης της σειράς προτεραιότητας από δικαιούχους επιστροφών.

imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου