Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Μπαρνιέ: Καμία εξαίρεση στην εποπτεία των τραπεζών

Μπαρνιέ: Καμία εξαίρεση στην εποπτεία των τραπεζών
Δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις για τις γερμανικές αποταμιευτικές τράπεζες στην ενιαία εποπτική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλώνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τον Ανταγωνισμό Michel Barnier σε συνέντευξη στην εφημερίδα Welt am Sonntag.

"Εάν συμφωνούσαμε σε μια τέτοια εξαίρεση, τότε η κάθε χώρα θα ζητούσε για εξαιρέσεις και τότε δεν θα είχαμε πια ένα ενιαίο εποπτικό σύστημα", φέρεται να δηλώνει στην εφημερίδα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble έχει δηλώσει ότι μόνο οι μεγάλες, συστημικής σημασίας τράπεζες θα πρέπει να ελέγχονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ
οι μικρότερες θα πρέπει να μείνουν υπό τον έλεγχο των εθνικών ρυθμιστικών αρχών.

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημειώνει ότι το μέγεθος δεν θα πρέπει να είναι το μόνο κριτήριο για την εποπτεία των τραπεζών.

"Τα τελευταία χρόνια είδαμε ότι και οι μικρές και μεσαίες τράπεζες μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα", δηλώνει.

Ο Barnier αναφέρει επίσης ότι δεν είναι υπέρ να διεξαχθούν και νέα stress tests στις τράπεζες πριν αναλάβει την εποπτεία η ΕΚΤ. "Έχουμε διεξάγει λεπτομερείς ελέγχους τα τελευταία χρόνια και τα στοιχεία είναι γνωστά. Δεν βλέπω κάποιο λόγο για νέους ελέγχους", επισημαίνει.

Ενώ η τραπεζική ένωση αποτελεί θέμα ύψιστης προτεραιότητας, οι χώρες θα πρέπει να παρουσιάσουν τα δικά τους συστήματα ασφάλισης των καταθέσεων, προσθέτει.

"Δεν είμαστε μια χώρα όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά μια κοινότητα 27 χωρών και είναι σημαντικό η κάθε χώρα να δημιουργήσει το δικό της σύστημα ασφάλισης των καταθέσεων", δηλώνει ο Barnier.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου