Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Οι μεγάλες αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης

Αναλυτικές οδηγίες για την εφαρμογή των νέων διατάξεων του Ασφαλιστικού εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας σε 18 ερμηνευτικές εγκυκλίους. Μέσω των εγκυκλίων παρουσιάζονται αναλυτικά οι αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανά Ταμείο, οι μειώσεις των συντάξεων στον ιδιωτικό τομέα, στον ΟΓΑ και το ΝΑΤ, η περικοπή του ΕΚΑΣ και η μείωση του εφάπαξ. Το νέο Μνημόνιο εγκλωβίζει τουλάχιστον για δύο έτη όλους τους ασφαλισμένους, που δεν έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης έως το τέλος του 2012. Σύμφωνα με τις διατάξεις του Μνημονίου, οι δύο ρυθμίσεις με τις οποίες επιτυγχάνεται αυτό το αποτέλεσμα είναι:
Από 1-1-2013 η αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο έτη (από τα 65 στα 67), αλλά και η αντίστοιχη αύξηση των ενδιάμεσων ορίων συνταξιοδότησης.
Η άμεση ισχύς από την 1η Ιανουαρίου 2013 των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης (όρια ηλικίας – έτη
ασφάλισης), οι οποίες προβλεπόταν να διαμορφωθούν σταδιακά την 1η Ιανουαρίου 2015, σύμφωνα με τον νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη (3863/2010). Με αυτό τον τρόπο, από το 2013 οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης διαμορφώνονται για όλους τους ασφαλισμένους, είτε στα 62 έτη ηλικίας με 40 έτη ασφάλισης, είτε με 15 έτη ασφάλισης στο 67ο έτος της ηλικίας τους. Σύμφωνα με τη διάταξη του Μνημονίου, από την αύξηση των ορίων ηλικίας αλλά και την αύξηση των ετών ασφάλισης εξαιρούνται: 1. Οι μητέρες ανίκανων για βιοποριστική εργασία τέκνων. 2. Οι χήροι πατέρες ανίκανων για βιοποριστική εργασία τέκνων. 3. Οι ασφαλισμένοι που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας (Νόμος 4024/2011). Παράλληλα, προβλέπεται ρητώς ότι διασφαλίζονται τα θεμελιωμένα έως και 31-12-2012 συνταξιοδοτικά δικαιώματα, καθώς και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που έχουν κατοχυρωθεί ή κατοχυρώνονται – με ή χωρίς αναγνώριση πλασματικών χρόνων – προκειμένου για συνταξιοδότηση με προϋποθέσεις που ισχύουν έως 31-12-2012. Διευκρινίζεται ότι θεμελιωμένο δικαίωμα υφίσταται όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώνει τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης και το όριο ηλικίας (όπου αυτό προβλέπεται), που απαιτούνται για τη συνταξιοδότησή του. Το θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί οποτεδήποτε και ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει εργαζόμενος. Κατοχυρωμένο δικαίωμα είναι η δυνατότητα των ασφαλισμένων να συνταξιοδοτηθούν (δηλαδή να κλειδώσουν) με τις προϋποθέσεις που διαμορφώνονται κατά το έτος συμπλήρωσης του απαιτούμενου κατά περίπτωση χρόνου ασφάλισης ή ορίου ηλικίας.
TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου