Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων - Έτσι θα ξεχωρίσουν τα ερίφια από τα πρόβατα

Ενα ευέλικτο σύστημα αξιολόγησης για το προσωπικό των δημοσίων υπηρεσιών και φορέων επεξεργάζεται η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. 

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου διοικητικής μεταρρύθμισης υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, συμφωνήθηκαν οι βασικές αρχές του συστήματος αξιολόγησης του...
προσωπικού στο δημόσιο οι οποίες είναι:

• Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι καθολική και δεν θα υπάρχουν εξαιρέσεις.

• Βασικά εργαλεία του συστήματος θα είναι ο έλεγχος του προσωπικού φακέλου του υπαλλήλου όπου θα καθοριστούν κριτήρια αξιολόγησης, το γραπτό τεστ

δεξιοτήτων, ακόμη και η συνέντευξη. Ο ενδελεχής έλεγχος του φακέλου θα γίνεται με στόχο να διορθωθούν οι συνεχείς θετικές αξιολογήσεις που έχουν καταγραφεί στο σύνολο των υπαλλήλων τα τελευταία χρόνια καθώς και για να πραγματοποιηθεί έλεγχος γνησιότητας των εγγράφων που περιλαμβάνει.

• Η αξιολόγηση θα προσαρμοστεί ανά κατηγορία υπαλλήλων και εκπαιδευτική βαθμίδα. Η διαδικασία θα προσδιοριστεί ανά υπουργείο και κατηγορία υπαλλήλων στα πρότυπα της αξιολόγησης που ετοιμάζει το υπ. Παιδείας για τους εκπαιδευτικούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπάλληλοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης δεν θα δώσουν γραπτό τεστ εξετάσεων, ενώ διαφορετική μέθοδος αξιολόγησης θα υπάρξει και για τους εργαζόμενους με μεγάλη προϋπηρεσία από τους νεοεισερχόμενους υπαλλήλους στην υπηρεσία.

Τα στελέχη του υπουργείου υποστηρίζουν ότι η αξιολόγηση θα διαμορφωθεί στα μέτρα των υπαλλήλων, καθώς διαφορετικά θα πρέπει να κριθούν οι ικανότητες ενός διοικητικού υπαλλήλου από έναν πολιτικό μηχανικό και έναν καθηγητή πανεπιστημίου. Κάθε υπουργείο ξεχωριστά θα διαμορφώσει την πρόταση για την αξιολόγηση του προσωπικού που υπηρετεί στις υπηρεσίες και τους εποπτευόμενους φορείς. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα συλλέξει το σύνολο των προτάσεων και κατόπιν θα διαμορφωθεί ένα κοινό πλαίσιο αξιολόγησης το οποίο θα τεθεί υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ.

Η αξιολόγηση του προσωπικού, που θα είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες και την εκπαίδευση των υπαλλήλων, θα τεθεί σε διαβούλευση και με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο δημόσιο και αναμένεται να οριστικοποιηθεί στα τέλη Ιανουαρίου του 2013.




ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου