Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

«Πάγωσε» ο τουρισμός των Χριστουγέννων

«Πάγωσε» ο τουρισμός των Χριστουγέννων
Οι ξενοδόχοι των δημοφιλών τουριστικών περιοχών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς από τη μία μεριά οι κρατήσεις σημειώνουν αρνητικό ρεκόρ 20ετίας, ενώ από την άλλη η εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης έχει οδηγήσει εκατοντάδες μικρές και μεσαίες ξενοδοχειακές μονάδες να μην ανοίξουν καθόλου, καθώς η λειτουργία τους είναι ασύμφορη!
Ωστόσο οι επαγγελματίες του κλάδου με στόχο να δελεάσουν όσους περισσότερους επισκέπτες κατά την περίοδο των εορτών ή ενδιάμεσα έχουν προβεί σε ένα απίστευτο μπαράζ προσφορών, με τιμές που παραπέμπουν σε εκείνες
που υπήρχαν πριν από 10 χρόνια...
Επίσης ένα νέο δεδομένο στην αγορά αποτελεί το γεγονός πως στις προκρατήσεις πλέον δεν υπάρχουν ατομικοί πελάτες αλλά τουριστικά πρακτορεία, καθώς το κόστος μετάβασης, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές, είναι ίσο με το κόστος διαμονής και διατροφής.
«Πάγωσε» ο τουρισμός των Χριστουγέννων
Πάντως οι ξενοδόχοι σε όλες τις ορεινές τουριστικές περιοχές ευελπιστούν στην αλλαγή του καιρού, όπως επίσης και στους επισκέπτες της τελευταίας στιγμής, ώστε να αυξηθούν οι διανυκτερεύσεις και να μειωθούν οι ζημιές τους.
Ευρυτανία
Ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ευρυτανίας κ. Παναγιώτης Μαντζούκας μιλώντας στην «ΗτΣ» ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως: «Υπάρχει κινητικότητα στην περιοχή κυρίως από πρακτορεία, καθώς οι μεμονωμένοι πελάτες δεν υπάρχουν πια. Άλλωστε είναι γνωστό πλέον πως οι μεμονωμένοι πελάτες έχουν στραφεί στα τουριστικά πρακτορεία μεταβαίνοντας στον προορισμό τους με λεωφορείο, για να μειώσουν το κόστος μετάβασης, το οποίο πλέον ισούται με εκείνο της διαμονής μαζί με τη διατροφή! Ωστόσο ακόμη και τα πρακτορεία που έχουν πραγματοποιήσει προκρατήσεις δεν είναι σε θέση να μας πουν με βεβαιότητα πόσοι θα είναι τελικά οι επισκέπτες στην περιοχή, με αποτέλεσμα να βρίσκονται όλα αυτή τη στιγμή στον αέρα!». Ο κ. Μαντζούκας, παράλληλα, τονίζει πως τα 3 τελευταία χρόνια η αγορά είναι πτωτική κατά 20% κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα οι συσσωρευμένες απώλειες των τριών τελευταίων ετών να κυμαίνεται στο 60%.
«Πάγωσε» ο τουρισμός των Χριστουγέννων
Επίσης η υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται σε όλα τα χιονοδρομικά κέντρα και η έλλειψη χιονιού από την μία μεριά δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, ενώ από την άλλη αποτελεί «σωτηρία» για τα ξενοδοχεία που λειτουργούν, καθώς μειώνουν το υπέρογκο κόστος που δημιουργεί η εκτίναξη του πετρελαίου θέρμανσης.
Πάντως όσοι επιχειρηματίες του κλάδου δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αλλάξουν τους καυστήρες θέρμανσης με άλλους που καταναλώνουν φθηνότερα καύσιμα έχουν οδηγηθεί σε αναστολή λειτουργίας τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, ανοίγοντας μόνο τα Σαββατοκύριακα. Βέβαια, αρκετά ξενοδοχεία έχουν αλλάξει χέρια, ενώ τα «λουκέτα» στην περιοχή είναι περιορισμένα εξαιτίας της οικογενειακής φύσης των επιχειρήσεων, τονίζει ο κ. Μαντζούκας.
«Πάγωσε» ο τουρισμός των Χριστουγέννων
Οσον αφορά στις τιμές οι ξενοδόχοι της περιοχής έχουν πραγματικά προβεί σε ένα μπαράζ προσφορών και οι τιμές για δίκλινο δωμάτιο με πρωινό ξεκινούν από μόλις 35 ευρώ!
Ιωάννινα
Η κατάρρευση της αγοράς σε συνδυασμό με τον ανελέητο ανταγωνισμό αποτελεί τα δύο βασικά «εκρητικά» συστατικά που ταλανίζουν τον τουριστικό κλάδο στα Ιωάννινα. Οπως αναφέρει στην «ΗτΣ» ο πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Κωνσταντίνος Βλάχος: «Ο ανταγωνισμός έχει φθάσει στο απροχώρητο, καθώς τα πολυάστερα ξενοδοχεία έχουν μειώσει τόσο τις τιμές τους, με αποτέλεσμα να χτυπούν τις μικρές μονάδες της περιοχής καθιστώντας ασύμφορη τη λειτουργία τους.
«Πάγωσε» ο τουρισμός των Χριστουγέννων
Πάντως οι πελάτες των 5άστερων ξενοδοχείων υπάρχουν, όπως επίσης υπάρχουν και πλούσιοι Ελληνες. Η τοπική αγορά φέτος συντηρείται από τους γάμους και τα σχολεία και μακάρι όλοι να αντιληφθούν πόσο σημαντική είναι η συμβολή τους για την επιβίωση του κλάδου αλλά και της τοπικής οικονομίας, καθώς τα χρήματα που δίνουν ανακυκλώνονται στη χώρα μας. Άλλωστε τα έσοδα τόσο από τις σχολικές εκδρομές όσο και από τις εκδηλώσεις είναι ελάχιστα, αλλά παρ' όλα αυτά δημιουργούν ένα τζίρο στις επιχειρήσεις και ουσιαστικό βήμα για την παράταση της λειτουργίας τους».
Μάλιστα πολλά ξενοδοχεία αναγκάζονται να διώχνουν μεμονωμένους πελάτες καθώς είναι άδεια και θεωρείται ασύμφορο να λειτουργήσει πλήρως μια μονάδα με μόλις 2 ή 3 πελάτες, καθώς το κόστος θέρμανσης αλλά και εξυπηρέτησης δεν ανταποκρίνεται με εκείνο των εσόδων...
Πάντως ο κ. Βλάχος επισημαίνει πως οι πληρότητες είναι μειωμένες κατά 50% σε σχέση με πέρσι με ενδείξεις περαιτέρω αύξησης και πλέον οι ξενοδόχοι της περιοχής αλλά και της υπόλοιπης επικράτειας ζουν για ακόμη μία φορά την εποχή των πρακτόρων επιστρέφοντας 30 χρόνια πίσω την αγορά.
Παράλληλα επισημαίνει πως πρέπει να μειωθεί το κόστος της ΔΕΗ, όπως επίσης και της φορολόγησης των επιχειρηματιών του κλάδου, καθώς ήδη πάρα πολλές μονάδες δεν μπορούν να καταβάλουν μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές.
Για την περίοδο των εορτών οι ξενοδόχοι της περιοχής έχουν ετοιμάσει ειδικά πακέτα διαμονής με τιμές που κυμαίνονται από 20 ευρώ έως και 100 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό.
Αράχωβα
Πολύ καλή είναι η εικόνα που καταγράφεται αυτή τη στιγμή στην Αράχωβα, στην οποία οι πληρότητες για την περίοδο των εορτών ανέρχονται σε 60%. Όπως αναφέρει μιλώντας στην «ΗτΣ» ο πρόεδρος των ξενοδόχων Αράχωβας κ. Γιάννης Γεωργακός: «Οι πληρότητες κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα καταγράφοντας μικρή πτώση από 5% έως 10%.
Οσον αφορά για την περίοδο των εορτών οι πληρότητες αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 60%, ενώ εκτιμώ πως θα αυξηθούν περαιτέρω όσο πλησιάζουν εκείνες οι ημέρες. Παράλληλα, όλοι οι ξενοδόχοι της περιοχής έχουν προβληματιστεί με το κόστος θέρμανσης εξαιτίας της υψηλής τιμής διάθεσης του πετρελαίου αλλά και των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή λόγω υψομέτρου».
Παράλληλα ο κ. Γεωργακός ανέφερε πως οι ξενοδόχοι της περιοχής έκαναν πολλές συναντήσεις με ξένους Tour Operators, ώστε να ανοιχθούν στα Βαλκάνια και ειδικότερα στη ρώσικη αγορά και ήδη υπάρχει θετική εικόνα προσέλευσης ξένων τουριστών στην περιοχή. Οι τιμές των ξενοδοχείων για την εορταστική περίοδο καταγράφουν πτώση 10% και πλέον ένα δίκλινο με πρωινό κοστίζει μόλις 50 ευρώ.
Πάντως τα εμπορική καταστήματα αλλά και εστιατόρια της περιοχής σημειώνουν κάθετη πτώση στο τζίρο τους, αφού πλέον λειτουργούν μόνο τα Σαββατοκύριακα...
Καλάβρυτα
Αισιοδοξία έχει κυριεύσει τους ξενοδόχους της περιοχής των Καλαβρύτων, καθώς η κοντινή απόσταση του χιονοδρομικού από την Αθήνα αποτελεί δέλεαρ για τους τουρίστες της εορταστικής περιόδου. Οπως τονίζει στην «ΗτΣ» ο πρόεδρος των ξενοδόχων Καλαβρύτων κ. Δαφαλίας Κωνσταντίνος: «Οι χειμερινοί τουριστικοί προορισμοί λειτουργούν με Ελληνες επισκέπτες που βάλλονται από παντού.
Αυτή τη στιγμή οι πληρότητες κυμαίνονται μεταξύ 30%-40% ωστόσο ευελπιστούμε πως θα υπάρξει σημαντική άνοδος όσο πλησιάζουμε προς τις γιορτές. Παράλληλα, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και ο καιρός και από το αν θα λειτουργήσει το χιονοδρομικό πριν από τα Χριστούγεννα.
Πάντως τα τελευταία 2 χρόνια οι επισκέπτες έρχονται την τελευταία στιγμή».
Αυτή τη στιγμή πάντως στα ξενοδοχεία των Καλαβρύτων καταγράφεται σημαντική επικοινωνία με καταναλωτές, οι οποίοι ωστόσο κάνουν διερευνητικές κινήσεις για να εντοπίσουν το φθηνότερο ξενοδοχείο, αλλά και πάλι δεν προβαίνουν σε κράτηση.
Οι επαγγελματίες του κλάδου, σύμφωνα με τον κ. Δαφαλία, έχουν σταματήσει να κάνουν λόγο για κέρδος, αλλά έχουν εστιαστεί στην επιβίωση των μονάδων τους, ενώ η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης δεν αφήνει κανένα περιθώριο περαιτέρω μείωσης των τιμών, καθώς έχουν απογειωθεί τα λειτουργικά έξοδα.
Κάποιοι πάντως καταναλωτές συγκρίνουν τις τιμές στην Ελλάδα με άλλα θέρετρα του εξωτερικού, τα οποία όμως σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων Καλαβρύτων λειτουργούν 12 μήνες τον χρόνο και όχι 3-4 μήνες και μόνο τα Σαββατοκύριακα... Οσον αφορά στις τιμές για την περίοδο των εορτών καταγράφουν πτώση έως 30% σε σχέση με πέρσι και πλέον ένα δίκλινο με πρωινό στοιχίζει 50 ευρώ.
Αρκαδία
Υποτονικά κινούνται και οι προκρατήσεις στα ξενοδοχεία της Αρκαδίας, παρά το γεγονός πως οι επαγγελματίες της περιοχής έχουν προβεί σε πολύ μεγάλες εκπτώσεις. Οπως αναφέρει μάλιστα μιλώντας στην «ΗτΣ» ο πρόεδρος των ξενοδόχων Αρκαδίας κ. Μαρινάκος Κωνσταντίνος: «Οι προκρατήσεις είναι υποτονικές καταγράφοντας πτώση από 20% έως και 30% συναρτήσει του γεγονότος πως ο Ελληνας δεν έχει πλέον χρήματα. Εμείς σας τουριστικός προορισμός αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα, καθώς εξαρτώμαστε σε ποσοστό άνω του 95% από τους εγχώριους τουρίστες.
Πάντως την τελευταία 10ετία στην Αρκαδία υπήρξε ένα οργασμός ανάπτυξης με την κατασκευή μεγάλων επενδύσεων και σύγχρονων μονάδων, στις οποίες μπορεί να διαμείνει κάποιος με πολύ λίγα χρήματα».
Οσον αφορά στις τιμές ο πρόεδρος των ξενοδόχων Αρκαδίας επισημαίνει πως οι χρεώσεις έχουν επιστρέψει τουλάχιστον 5 χρόνια πίσω σημειώνοντας πτώση από 40% έως και 50% και πλέον η τιμή ενός δίκλινου με πρωινό ξεκινάει μόλις από 35 ευρώ.
Παράλληλα το ενδιαφέρον του κόσμου είναι έντονο, αλλά ακόμη δεν έχει μετατραπεί σε διανυκτερεύσεις... Πάντως όλοι σχεδόν οι ξενοδόχοι της περιοχής έχουν ετοιμάσει ειδικά τουριστικά πακέτα για τις ημέρες των εορτών, με βασικό στόχο την αύξηση των διανυκτερεύσεων, ώστε να μειωθούν οι ζημιές που καταγράφουν κάθε μήνα. Αν βέβαια αλλάξει και ο καιρός, όλοι οι επαγγελματίες της Αρκαδίας ευελπιστούν πως θα προσελκύσουν πολλούς επισκέπτες, καθώς η περιοχή τους βρίσκεται κοντά στην Αθήνα, ενώ μέσω του νέου εθνικού οδικού δικτύου η μετάβαση είναι πλέον γρήγορη και εύκολη.
Δράμα
Τραγική είναι η εικόνα που καταγράφεται στη Δράμα, καθώς έχουν καταρρεύσει οι προκρατήσεις, ενώ το χιονοδρομικό κέντρο πέραν των καιρικών συνθηκών δεν γνωρίζουν πότε θα λειτουργήσει. Ο πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Αγγελος Καλλίας μιλώντας στην «ΗτΣ» αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως: «Οι προκρατήσεις σημειώνουν πτώση 80% σε σχέση με πέρσι, ενώ ευελπιστούμε στην αλλαγή των καιρικών συνθηκών αλλά και στους επισκέπτες της τελευταίας στιγμής. Παράλληλα οι τιμές έχουν μειωθεί περαιτέρω 20%, ενώ οι ξενοδόχοι της περιοχής έχουν ετοιμάσει ειδικά πακέτα για την περίοδο των εορτών που ξεκινούν από 30 ευρώ το δίκλυνο με πρωινό».
Επίσης οι ξενοδόχοι της Δράμας δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη λειτουργία της «Ονειρούπολης», η οποία ξεκινά στις 4 Δεκεμβρίου και θα λειτουργεί έως τις 5 Ιανουαρίου προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι είναι πολύ πιθανό να διαμείνουν σε κάποιο ξενοδοχείο της περιοχής.
Του Γιώργου Ανδρή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου