Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Πλήρης συμμετοχή των Τραπεζών στην επαναγορά των ομολόγων, παρά της γκρίνιες



Στην απόφαση να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα επαναγοράς χρέους με το 100% των ομολόγων που κατέχουν, αξίας 14,5 δισ. ευρώ, κατέληξαν χτες οι ελληνικές τράπεζες και αυτή θα είναι η πρόταση που θα καταθέσουν σήμερα λίγο πριν τη λήξη της προθεσμίας.

Η προθεσμία που έχει θέσει η κυβέρνηση για την εθελοντική συμμετοχή στην διαδικασία επαναγοράς χρέους λήγει σήμερα στις 19.00. 

Μέχρι εκείνη την ώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν καταθέσει τις προσφορές τους, οι οποίες θα αφορούν το 100% των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν. Αυτό αποφάσισε χτες το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Συνολικά πρόκειται για ομόλογα ύψους 14,5 δισ. ευρώ. Οι τιμές με τις οποίες θα γίνουν οι προσφορές θα αποφασιστούν σήμερα από τα διοικητικά συμβούλια των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών (Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς).

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο να διαγραφεί μέσω της επαναγοράς χρέος ύψους 20-25 δισ. ευρώ. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να προσφερθούν εθελοντικά ομόλογα συνολικής αξίας 30-35 δισ. ευρώ. Εκτός από τα 14,5 δισ. των ελληνικών τραπεζών, εκτιμάται ότι ξένοι επενδυτές και funds κατέχουν άλλα 15 έως 25 δισ. ευρώ.

Οι τραπεζίτες συναντήθηκαν χτες με τον υπουργό Οικονομικών όπου έθεσαν το ζήτημα του αναβαλλόμενου φόρου και την έκδοση νομοθετικής πράξης για να είναι νομικά έγκυρη η διαδικασία. 


Οι τράπεζες ζητούν ουσιαστικά να συμψηφίσουν το φόρο που αναλογεί στα μελλοντικά τους κέρδη με τις ζημιές που είχαν από το κούρεμα χρέους με το PSI+ αλλά και με την τωρινή επαναγορά ομολόγων. Με αυτόν τον τρόπο, αν ο φόρος προσμετρηθεί σε επίπεδο ομίλου και περάσει στα κεφάλαια των τραπεζών, οι τράπεζες θα μειώσουν τις ζημιές τους κατά 7 δισ. ευρώ. 

Από την πλευρά του, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα προσπαθήσει να πείσει την Τρόικα για το αίτημά τους.




iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου