Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ BILD Σαμαράς: Στόχος μας μία οικονομία - υπόδειγμα

Σαμαράς: Στόχος μας μία οικονομία - υπόδειγμα  Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μετατρέψει τη χώρα από ένα κακό παράδειγμα σε ένα υπόδειγμα οικονομίας δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Bild.
«Είναι ο άνθρωπος για τον οποίο μιλά πάλι ολόκληρη η Ευρώπη: ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς είναι από τον Ιούλιο στο τιμόνι της χώρας, πολεμά συνεχώς με το ολοένα και αυξανόμενο χρέος, την υψηλή ανεργία και την αύξηση της
φτώχεiας, γράφει η γερμανική εφημερίδα προλογίζοντας την συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού.
Ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίστηκε αισιόδοξος για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, τονίζοντας ότι «φιλοδοξία μας είναι η Ελλάδα να αλλάξει θεαματικά και από ένα κακό παράδειγμα γεμάτο προβλήματα, να γίνει ένα ξεχωριστό παράδειγμα για μια οικονομία - υπόδειγμα».
Ερωτηθείς για την αύξηση της ανεργίας στην Ελλάδα και για το αν η κατάσταση της χώρας συγκρίνεται με τη δημοκρατία της Βαϊμάρης, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Ναι, αλλά έχουμε διδαχθεί κάτι από την ιστορία. Και δεν θα επαναλάβουμε τα ίδια λάθη. Η αποκλειστική πολιτική λιτότητας εν μέσω μίας κρίσης δεν μπορεί να εξυγιάνει την οικονομία. Αυτή η πολιτική αποσταθεροποιεί τη δημοκρατία, καταστρέφει την κοινωνική συνοχή και οδηγή στην άνοδο του εξτρεμισμού. Εμείς αναζητούμε επιτύχουμε την δημοσιονομική εξυγίανση και θα το αποδείξουμε με την πρόοδο των ιδιωτικοποιήσεων. Δεν θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Βαϊμάρης. Θα αποτελέσουμε το αντιπαράδειγμα».
Ο δημοσιογράφος σχολιάζει ότι φοροδιαφυγή αποδυναμώνει μαζικά τη χώρα, ρωτώντας τον πρωθυπουργό τι θα κάνει για αυτό, ο ο κ.Σαμαράς δήλωσε: «Σωστά, η φοροδιαφυγή είναι ένα από τα μεγαλύτερα δομικά μας προβλήματα. Τώρα την καταπολεμάμε ευρέως και βλέπουμε ήδη μεγάλη επιτυχία. Για παράδειγμα, οι σοβαρές περιπτώσεις φοροδιαφυγής τώρα θα διώκονται ως κανονικό έγκλημα, εντελώς νόμιμα, ανεξαρτήτως εάν θα καταβληθούν οι καθυστερούμενες οφειλές».
Οσον αφορά τα φαρμακεία που δίνουν φάρμακα μόνο τοις μετρητοίς, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το θέμα των φαρμακείων ήταν ένα προσωρινό πρόβλημα, επειδή η κυβέρνηση δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις πληρωμών τους, λόγω έλλειψης χρημάτων. Αλλά έχετε δίκιο: η Ελλάδα έφτασε κοντά στην ανθρωπιστική κρίση. Κάναμε όμως τα πάντα για να το αποτρέψουμε».
Σχετικά με ένα νέο «κούρεμα» χρέους για το οποίο μιλούν όλο και περισσότεροι γερμανοί πολιτικοί, ο κ.Σαμαράς δήλωσε ότι «το χρέος μας μπορεί να χαρακτηροστεί πλέον βιώσιμο. Χρειάζεται, όμως, να υπάρξει ανάπτυξη. Εμείς ψάχνουμε τρόπους να βγούμε από την ύφεση και να αναμορφώσουμε την οικονομία μας, έτσι ώστε να έχουμε αρκετά έσοδα για να εξοφλήσουμε τόκους και χρεολύσια».
Σε ερώτηση για το αν θα μπορούσε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη με ένα νέο κούρεμα, ο κ.Σαμαράς απάντησε: «Θα μείνουμε στο ευρώ! Φιλοδοξία μας είναι η Ελλάδα να αλλάξει θεαματικά και από ένα κακό παράδειγμα γεμάτο προβλήματα, να γίνει ένα ξεχωριστό παράδειγμα για μια οικονομία-μοντέλο. Τους τελευταίους δύο μήνες έχουμε καταφέρει περισσότερα από ό,τι έχει επιχειρηθεί στην Ελλάδα κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Αν δείτε τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές μας, θα καταλάβετε ότι εργαζόμαστε για μια ιστορία επιτυχίας. Αυτό θα γίνει σύντομα σαφές προς όλους. Και τότε δεν θα ρωτάει πλέον κανείς για τη συμμετοχή μας στο ευρώ ή για ένα κούρεμα χρέους».
Τέλος, ο δημοσιογράφος της Bild ρώτησε τον πρωθυπουργό για πόσο ακόμη οι Γερμανοί θα ακούνε για την ελληνική κρίση.
«Εσείς ακούτε για την κρίση, αλλά εμείς ζούμε στην κρίση και υποφέρουμε από αυτήν. Κανείς δεν έχει μεγαλύτερο συμφέρον να τα αφήσει όλα πίσω του από ό,τι οι ίδιοι οι Έλληνες», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Ο Αντώνης Σαμαράς στις 9 Δεκεμβρίου θα ταξιδέψει στο Μόναχο, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας, Χορστ Ζέεχοφερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου