Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Σαμαράς στη Bild: Το μεγάλο στοίχημα είναι η φοροδιαφυγή

Στις ιστοσελίδες της εφημερίδας Bild και με τον τίτλο «Η φοροδιαφυγή είναι ένα μεγάλο πρόβλημα» δημοσιεύεται συνέντευξη που παραχωρεί ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στον δημοσιογράφο Paul Ronzheimer.

Ο δημοσιογράφος αναφέρει αρχικά για τον Πρωθυπουργό: «Είναι ο πολιτικός, για τον οποίο επανειλημμένα μιλάει ολόκληρη η Ευρώπη: 
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, είναι στην εξουσία από τον
Ιούλιο και από τότε αγωνίζεται για τη μείωση του χρέους που ολοένα αυξάνεται, καθώς και με την επίσης αυξανόμενη ανεργία και τη φτώχεια. Την περασμένη εβδομάδα η γερμανική βουλή ενέκρινε περαιτέρω βοήθεια δισεκατομμυρίων Ευρώ για τους Έλληνες, οι οποίοι για χρόνια ακόμα θα εξαρτώνται από τη βοήθεια της Ευρώπης. 

Την Κυριακή ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στη Βαυαρία, όπου θα έχει συνομιλία με τον Πρωθυπουργό του ομόσπονδου κρατιδίου, Horst Seehofer (CSU), το κόμμα του οποίου καταφέρθηκε στο παρελθόν με αυστηρότητα εναντίον των Ελλήνων. Στη συνέντευξη ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας μιλάει με σαφήνεια για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας του, το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, αλλά και για πόσο χρονικό διάστημα ακόμα θα γίνεται λόγος για την ελληνική κρίση χρέους”.

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

Bild:Κύριε Σαμαρά, στην Ελλάδα συνεχίζει να αυξάνεται η ανεργία, ενώ ταυτόχρονα στις δημοσκοπήσεις οι ακροδεξιοί φαίνεται να κερδίζουν ψηφοφόρους. Μπορεί στο μεταξύ να συγκριθεί η κατάσταση στην Ελλάδα με αυτή της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης;

Πρωθυπουργός: Ναι! Αλλά στο μεταξύ διδαχθήκαμε κάτι από την ιστορία. Έτσι δεν είναι; Δεν θα επαναλάβουμε τα ίδια λάθη. Μια αποκλειστική πολιτική λιτότητας στο μέσο της ύφεσης δεν μπορεί να οδηγήσει σε μια υγιή οικονομία. Αυτή η πολιτική αποσταθεροποιεί τη δημοκρατία και μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του εξτρεμισμού. Προσπαθούμε να επιτύχουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση και θα έχουμε πρόοδο με τις ιδιωτικοποιήσεις. Σταθεροποιούμε την οικονομία μας και την κοινωνική μας συνοχή. Επομένως δεν θα ακολουθήσουμε την τύχη της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Θα δώσουμε ένα άλλο παράδειγμα (προς μίμηση).

Bild:Η φοροδιαφυγή των πλουσίων αποδυναμώνει μαζικά τη χώρα σας. Τι πράττετε για να το αντιμετωπίσετε;

Πρωθυπουργός: Σωστά, η φοροδιαφυγή είναι ένα από τα μεγαλύτερα δομικά μας προβλήματα. Ήδη το αντιμετωπίζουμε και βλέπουμε κιόλας μεγάλα αποτελέσματα. Παράδειγμα: Βαριές περιπτώσεις φοροδιαφυγής αντιμετωπίζονται τώρα ως κανονικά ποινικά αδικήματα, ενώ είναι αδιάφορο, εάν υπάρχουν εκπρόθεσμες πληρωμές των φοροφυγάδων ή όχι.

Bild:Πόσο σκληρά πλήττονται οι μη έχοντες; Τα φαρμακεία πουλούν τα φάρμακα μόνο έναντι μετρητών.

Πρωθυπουργός: Τα φαρμακεία ήταν μόνο ένα βραχυπρόθεσμο πρόβλημα, δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της για πληρωμές, λόγω του ότι δεν υπήρχαν χρήματα. Κατά βάση όμως έχετε δίκιο. Η Ελλάδα ήταν πολύ κοντά στα πρόθυρα μιας ανθρωπιστικής κρίσης. Κάναμε ό,τι ήταν δυνατό για να την αποφύγουμε.

Bild:Ένας όλο και περισσότερο αυξανόμενος αριθμός Γερμανών πολιτικών λέει, ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια αναδιάρθρωση. Αληθεύει αυτό;

Πρωθυπουργός: Το χρέος μας τώρα θεωρείται επίσημα ως βιώσιμο. Όμως χρειαζόμαστε και μία διαρκή ανάπτυξη. Προσπαθούμε να εξέλθουμε από την ύφεση, να μεταρρυθμίσουμε την οικονομίας μας, για να δημιουργηθούν αρκετά έσοδα, ώστε να πληρώσουμε τους τόκους και το χρέος μας.

Bild:Κύριε Σαμαρά, εάν ωστόσο υπάρξει άλλη μία αναδιάρθρωση, για την οποία όλοι στο Βερολίνο αποφεύγουν να ομιλούν δημόσια, θα μπορούσε τότε η Ελλάδα να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης; Ή μήπως το ένα δεν αποκλείει το άλλο;

Πρωθυπουργός: Θα παραμείνουμε στην Ευρωζώνη. Η φιλοδοξία μας είναι να αλλάξουμε θεαματικά την Ελλάδα και, από ένα κακό παράδειγμα (προς μίμηση) να την καταστήσουμε πρότυπο οικονομικού μοντέλου. Κατά τους τελευταίους δύο μήνες καταφέραμε περισσότερα, από αυτά για τα οποία είχαν προσπαθήσει επί δεκαετίες στην Ελλάδα. Εάν δείτε τις μεταρρυθμίσεις μας και τις αλλαγές μας, θα καταλάβετε ότι εργαζόμαστε επί μιας ιστορίας που θα έχει αίσιο τέλος. Αυτό σύντομα θα φανεί ξεκάθαρα. Τότε κανένας πλέον δεν θα αμφισβητεί τη συμμετοχή μας στην Ευρωζώνη ή θα κάνει λόγο για αναδιάρθρωση.

Bild:Πολλοί Γερμανοί δεν θέλουν πλέον να ακούν τίποτα για την κρίση της Ελλάδας. Για πόσο χρονικό διάστημα ακόμα θα μας απασχολεί αυτό το θέμα;

Πρωθυπουργός: Κάνουμε τα πάντα, για να εξέλθουμε γρήγορα και υγιείς από την κρίση. Ειλικρινά όμως: Εσείς «ακούτε» για την κρίση, αλλά εμείς τη βιώνουμε και υποφέρουμε από αυτή. Κανένας δεν ενδιαφέρεται περισσότερο από εμάς, τους ίδιους τους Έλληνες, για να ξεπεραστεί η κρίση και να τα αφήσουμε όλα πίσω μας.

Στην έντυπη έκδοση δημοσιεύεται πιο σύντομη εκδοχή της συνέντευξης με τον ίδιο τίτλο και την εξής εισαγωγή: 

«Η Ελλάδα είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα της ΕΕ, διαπιστώνει η Διεθνής Διαφάνεια, με μόνο 36 από 100 βαθμούς, και κατατάσσεται στην ίδια κατηγορία με την Κολομβία (Νότιος Αμερική) και το Τζιμπουτί (Αφρική). Το σαββατοκύριακο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ταξιδεύει στη Βαυαρία όπου θα συναντήσει τον Horst Seehofer, ο οποίος πρόσφατα εκφράστηκε με αυστηρότητα κατά ενός κουρέματος για την Ελλάδα».





http://www.zoomnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου