Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Aνασχηματισμός: Ποιοι δεν φεύγουν, ποιοι κινδυνεύουν



Στις 7 Ιανουαρίου 2009, ο Αντώνης Σαμαράς έκανε ολική επαναφορά στην πολιτική ζωή της Ελλάδας. Εκείνη την ημέρα εγκατέλειπε τις Βρυξέλλες και την Ευρωβουλή και με απόφαση του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ορκιζόταν υπουργός Πολιτισμού.

Αν κάποιος πιστέψει ότι η σημειολογία παίζει κάποιον ρόλο στις αποφάσεις του Αντώνη Σαμαρά, τότε μπορεί να βρει την ημερομηνία που μπορεί να γίνει ο ανασχηματισμός. Εξάλλου, και ο ίδιος στο χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε στους υπουργούς του στην πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τους έδωσε ημερομηνία επίλυσης εκκρεμοτήτων το τέλος Δεκεμβρίου.

Πόσο όμως εύκολο είναι να γίνει ανασχηματισμός; Οπως χαρακτηριστικά μας έλεγε στενός
συνεργάτης του κ. Σαμαρά, το παζλ είναι δύσκολο σε μια μονοκομματική κυβέρνηση, πόσο μάλλον όταν πρέπει να τα βρουν τρία κόμματα. Το πρώτο όμως που θα κληθούν να επιλύσουν πριν από τη στελέχωση των υπουργείων είναι ποια από αυτά θα διεκδικήσουν τα κόμματα, καθώς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. σκοπεύουν να αναβαθμίσουν τη συμμετοχή τους. Σε ό,τι αφορά τις πιθανές αλλαγές στα πρόσωπα, είναι οι εξής:.

Οικονομικών: Η όποια αλλαγή θα αποτελέσει έκπληξη. Το ΠΑΣΟΚ θα θελήσει να επαναφέρει τον Φ. Σαχινίδη, ενώ η ΔΗΜ.ΑΡ. επιθυμεί τον Δ. Χατζησωκράτη, που εναλλακτικά μπορεί να πάει στο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Εξωτερικών: Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν μετακινείται, ενώ αλλαγή στους υφυπουργούς (Δ. Κούρκουλας - Κ. Τσιάρας) μπορεί να γίνει μόνο σε περίπτωση που η ΔΗΜ.ΑΡ. διεκδικήσει συμμετοχή.

Εθνικής Αμυνας: Πιθανότεροι να αντικατασταθούν φέρεται να είναι οι υφυπουργοί Π. Καράμπελας και Δ. Ελευσινιώτης, σε περίπτωση μάλιστα που η κατεύθυνση θα είναι να μπουν πολιτικά πρόσωπα. Θέση διεκδικεί η ΔΗΜ.ΑΡ. με τον Β. Οικονόμου.

Εωτερικών: Δεν προβλέπονται αλλαγές μια και οι κ.κ. Στυλιανίδης και Αθανασίου έχουν “χρεωθεί” συγκεκριμένες δράσεις. Ισως υπάρξει προσθήκη Υφυπουργού από πλευράς ΠΑΣΟΚ, πιθανότατα του Οδ. Κωνσταντινόπουλου.

Διοικητικής Μεταρρύθμισης: Δεν αποκλείεται να «θυσιαστεί» ο Αντ. Μανιτάκης. Μπορεί να το διεκδικήσει το ΠΑΣΟΚ με τον Θάνο Μωραῒτη ή η ΔΗΜ.ΑΡ. με τον Νίκο Μπίστη. Ο υφυπουργός Μανούσος Βολουδάκης θεωρείται αμετακίνητος.

Υπερυπουργείο Ανάπτυξης: Πιθανόν να υπάρξει είτε σπάσιμό του, που θα έφερνε στον τομέα των Υποδομών φαβορί τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, είτε αλλαγή σε επίπεδο υφυπουργών.

Παιδείας: Αμετακίνητοι θεωρούνται ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και ο Γιάννης Ιωαννίδης. Οι Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και Κώστας Τζαβάρας είναι από τα ονόματα που η παραμονή τους μπορεί να πέσει θύμα «καραμπόλας». Μπορεί τον Παπαθεοδώρου να αντικαταστήσει ο Ν. Μπίστης.

Περιβάλλοντος. Ο Ευάγγελος Λιβιεράτος είναι σχεδόν «αόρατος». Είναι επιλογή Βενιζέλου που μπορεί να τον αντικαταστήσει ίσως με τον Γ. Μανιάτη. Οι Σταύρος Καλαφάτης και Ασημάκης Παπαγεωργίου δεν φαίνεται να αλλάζουν.

Εργασίας: Ερωτηματικό εάν θα μείνει ο Γιάννης Βρούτσης, ενώ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θα συνεχίσει.

Υγείας: Φαίνεται ότι θα δοθεί λύση, μια και το τρίο δεν τα πάει καλά στο εσωτερικό του. Η κυρία Σκοπούλη, επιλογή της ΔΗΜ.ΑΡ., φεύγει. Το όνομα που ακούγεται για υπουργοποίηση είναι αυτό του Κ. Μητσοτάκη, ενώ ο Ανδρέας Λυκουρέντζος κρατά χαρτοφυλάκιο ακόμη και εαν χρειαστεί να μετακινηθεί.

Αγροτικής Ανάπτυξης: Θα υπάρξει αλλαγή στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ θελήσει να βάλει πολιτικό πρόσωπο στη θέση του κ. Τσαυτάρη. Εδώ υφυπουργός μπορεί να γίνει ο Α. Γεροντόπουλος.

Δικαιοσύνης: Ο Αντώνης Ρουπακιώτης θεωρείται υπό... απομάκρυνση.

Δημόσιας Τάξης: Ο Νίκος Δένδιας ίσως αποκτήσει υφυπουργό.

Τουρισμού: Η Ολγα Κεφαλογιάννη είναι αμετακίνητη.

Ναυτιλίας: Παίζει το όνομα του Γιάννη Πλακιωτάκη.

Μακεδονίας - Θράκης: Η όποια αλλαγή μπορεί να γίνει μόνο από «καραμπόλα».

Επικρατείας: Ο Δημήτρης Σταμάτης δεν φαίνεται να μετακινείται, εκτός αν μπει ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ενώ ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Σίμος Κεδίκογλου ίσως αποκτήσει «συγκάτοικο».


Νίκος Ελευθερόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου