Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Έλληνες το 65% των ασθενών των Γιατρών του Κόσμου, στη Θεσσαλονίκη


«Εγώ που βοηθούσα, τώρα ζητώ βοήθεια. Δεν άντεξα τελικά». Η κραυγή απόγνωσης ενός 55χρονου, σε μία «κατάθεση ψυχής» σ' έναν από τους εθελοντές ψυχολόγους των Γιατρών του Κόσμου, έρχεται να υπενθυμίσει σε όλους πόσο απρόβλεπτη μπορεί να είναι η ζωή και να φέρει στο φως ακόμη μία ιστορία ανθρώπου που «λύγισε» υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης, ενός σοβαρού προβλήματος υγείας κι ενός διαζυγίου.
Ο κύριος Μ. πέρασε για πρώτη φορά το κατώφλι του Πολυϊατρείου των Γιατρών του Κόσμου, στη Θεσσαλονίκη, πριν από έξι χρόνια, για να κάνει μία χρηματική δωρεά. Έκτοτε και για μία διετία περνούσε, περιστασιακά, από το γραφείο για να κάνει κάποια προσφορά. Τίποτα δεν προμήνυε, τότε, πως θα ερχόταν η στιγμή που και ο ίδιος θα έφτανε σε τόσο μεγάλη ανάγκη που θα αναγκαζόταν να ζητήσει βοήθεια.
Η παραπάνω ιστορία είναι μία από τις πολλές ανθρώπων της «διπλανής πόρτας», με τις οποίες
βρίσκονται αντιμέτωποι καθημερινά οι «Γιατροί του Κόσμου». Ιστορίες λίγο -πολύ παρόμοιες, με διαφορετικούς, ωστόσο, κάθε φορά πρωταγωνιστές. «Εξετάζουμε περίπου 1500 άτομα το μήνα. Οι ανάγκες ολοένα και αυξάνονται, αν αναλογιστεί κανείς ότι έχουν ανοίξει και άλλα ιατρεία αλληλεγγύης στην πόλη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αυτοί με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρκίνο, διαβήτη ή οι ψυχασθενείς που δεν μπορούν να λάβουν την απαραίτητη αγωγή. Κι ενώ παλαιότερα έρχονταν άνθρωποι που είχαν ανάγκη μόνο από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τώρα έχουν ανάγκη και από τρόφιμα» δήλωσε στο ΑΜΠΕ η πρόεδρος Επιτροπής Γραφείου των Γιατρών του Κόσμου στη Θεσσαλονίκη Μελίνα Χαχαμίδου.
Συνολικά, από τον Ιανουάριο έως και τον Οκτώβριο του 2012 περισσότεροι από 11.500 άνθρωποι πέρασαν από τον χώρο του Πολυϊατρείου ζητώντας βοήθεια. Το 65% αυτών ήταν Έλληνες, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, όταν το μεγαλύτερο ποσοστό ήταν αλλοδαποί και μετανάστες.«Τώρα, οι περισσότεροι από τους Έλληνες αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με τους ανθρώπους στην Ουγκάντα, στη Σρι Λάνκα, στο Αφγανιστάν, τις χώρες που έως τώρα στηρίζαμε και βοηθούσαμε. Δεν έχουμε φάρμακα, δεν έχουμε εμβόλια, δεν έχουμε φαγητό» πρόσθεσε, από την πλευρά της, η υπεύθυνη των Γιατρών του Κόσμου στη Θεσσαλονίκη Σοφία Γκαρανέ.
 Ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στολισμένο με γάλατα εβαπορέ για τα παιδιά που έχουν ανάγκη θα στήσουν την Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου, οι «Γιατροί του Κόσμου» στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.  «Ο χώρος του Πολυϊατρείου είναι μικρός για να διατηρούμε τρόφιμα, αν και γνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι τα έχουν ανάγκη. Όσα συγκεντρώνουμε τα μοιράζουμε. Το ίδιο θα κάνουμε και με τα γάλατα για να έχει το κάθε παιδί τουλάχιστον ένα ποτήρι» επισήμανε η κ.Χαχαμίδου.  Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από τις 4 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ, με την υποστήριξη των Thessalonistas και τη συμμετοχή της ομάδας κρουστών του ψυχοθεραπευτικού προγράμματος πρώην τοξικομανών «Αργώ».

ΑΜΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου