Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Όλι Ρεν: Συνιστά προληπτικές μεταρρυθμίσεις στη... Φιλανδία (χρέος 53% του ΑΕΠ)

Όλι Ρεν: Συνιστά προληπτικές μεταρρυθμίσεις στη... Φιλανδία (χρέος 53% του ΑΕΠ) Καμπανάκι κινδύνου προς τη Φιλανδία έκρουσε ο Όλι Ρεν, συνιστώντας της να ακολουθήσει το «προληπτικό δόγμα», ώστε το δημόσιο χρέος της, που αναμένεται στο… 54,9% του ΑΕΠ το 2013, να μην αυξηθεί πάνω από το όριο που θέτει η Ε.Ε.

«Το χρέος της Φινλανδίας πρόκειται να φθάσει σε σχεδόν 55% την επόμενη χρονιά και (. . .) τα πέντε επόμενα χρόνια, στην διάρκεια της θητείας της επόμενης κυβέρνησης, θα ανέλθει περίπου στο 60%. Στην ΕΕ αυτό είναι το επίπεδο, στο οποίο τίθενται σε εφαρμογή μέτρα για την τιθάσευση ενός υπερβολικού χρέους και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων», προειδοποίησε ο –Φιλανδός-Επίτροπος Οικονομικών Θεμάτων στη δημόσια
ραδιοφωνία της χώρας του.

Η Φινλανδία είναι μια από τις λίγες χώρες-μέλη της ευρωζώνης που έχει χρέος μικρότερο του 60% του ΑΕΠ της, εκπληρώνοντας τον σχετικό όρο του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ, μαζί με την Εσθονία, το Λουξεμβούργο, τη Σλοβακία και την Σλοβενία.

Παραμένει άλλωστε η τελευταία χώρα της ευρωζώνης που διατηρεί την αξιολόγηση AAA με «σταθερή» προοπτική και από τους τρεις μεγάλους οίκους.

Για το 2013 η φιλανδική κυβέρνηση αναμένει επαναφορά του ελλείμματός της στο 1,2% του ΑΕΠ, από 1,7% το 2012.

«Θα ήταν καλύτερα να αναληφθεί δράση βάσει της αρχής των συνεχιζόμενων προληπτικών μεταρρυθμίσεων και της λήψης έγκαιρων αποφάσεων, παρά με την πλάτη στον τοίχο» τόνισε ο Όλι Ρεν, απευθύνοντας έκκληση να αποφευχθεί ένα σενάριο, βάσει του οποίου η κυβέρνηση θα αναγκαζόταν να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών για να συμμορφώνεται προς τα ευρωπαϊκά κριτήρια από τη μια και ταυτόχρονα σε μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου