Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

“Ξηλώνεται” το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα


eklogikos-nomos
Μια “στρέβλωση” της αντιστοιχίας εκλογικού αποτελέσματος και κοινοβουλευτικής έκφρασης που προέκυψε μέσα από τον νόμο Παυλόπουλου, δηλαδή το μπόνους των 50 εδρών που εισέπραττε με το… καλημέρα το πρώτο κόμμα, φαίνεται ότι σχεδιάζει να διορθώσει η κυβέρνηση Σαμαρά, μέσω της συζήτησης που βρίσκεται σε εξέλιξη σε παραδοσιακό επίπεδο για τον εκλογικό νόμο.
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, η απλή αναλογική… έρχεται, ή τουλάχιστον ένα σχέδιο νόμου που
θα προσομοιάζει στην ιστορική απαίτηση των κομμάτων της Αριστεράς για κατάργηση της ενισχυμένης αναλογικής, και επομένως διευκόλυνσης της συγκρότησης συμμαχικών κυβερνήσεων.
Η πρόωθηση της απλής αναλογικής θα σημάνει την κατάργηση στην πράξη του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, ενώ θα διορθώσει και άλλες αστοχίες του νόμου Παυλόπουλου, που φάνηκαν στην πράξη στις τελευταίες εκλογές, με κόμματα να εκλέγουν πολλούς βουλευτές σε μια εκλογική περιφέρεια, και… κανέναν σε άλλες.
Το ενδιαφέρον φυσικά εστιάζεται στο τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο εμφανίζουν οι δημοσκοπήσεις να προπορεύεται, και να προβάλλει ως φαβορί για επικράτηση στις επόμενες εκλογές. Εκτιμάται ωστόσο ότι θα είναι δύσκολο να προβάλλει ουσιαστικές αντιρρήσεις, από τη στιγμή που η καθιέρωση της απλής αναλογικής αποτελεί… αίτημα ζωής για την Αριστερά στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου