Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Ληστεύουν τους πολύτεκνους! Χαράτσι έως και 40% στο πενιχρό επίδομα των 500 ευρώ


Δώρον άδωρον ενδέχεται να αποδειχτεί το περίφημο πολυτεκνικό επίδομα των 500 ευρώ, καθώς κινδυνεύει να φορολογηθεί στην κλίμακα των μισθωτών, με συντελεστή έως 40%, με αποτέλεσμα να απομείνουν μόνο 300 ευρώ για τον δικαιούχο!

Στο προσχέδιο του φορολογικού νομοσχεδίου που παρουσιάστηκε στα κόμματα τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση δεν υπάρχει πρόβλεψη για φοροαπαλλαγή των πολυτεκνικών και οικογενειακών επιδομάτων, που θα δοθούν ως αντιστάθμισμα για την κατάργηση του πρόσθετου αφορολογήτου των προστατευόμενων τέκνων!

Το αντίθετο μάλιστα! Στο άρθρο 12 παρ. 1 ε) του σχεδίου νόμου -που εστάλη στα κόμματα- ορίζεται ότι «Ως ακαθάριστο εισόδημα από μισθωτή εργασία νοείται: Τα επιδόματα που καταβάλλονται στους
δικαιούχους σύμφωνα με τις παραγράφους 1, 2, 3 και 6 του άρθρου 63 του Ν. 1892/1990 (ΦΕΚ 101/A')». Κάτι που σημαίνει ότι τα πολυτεκνικά επιδόματα θα φορολογούνται στην κλίμακα των φυσικών προσώπων. Σε αυτήν την περίπτωση όμως, το επίδομα των 500 ευρώ (που θα χορηγηθεί στους τριτέκνους και πολυτέκνους) θα προστίθεται στα συνολικά εισοδήματα του φορολογουμένου και ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος θα φορολογείται με 21% έως 40%. Δηλαδή, αντί για 500 ευρώ, για καθένα από το τρίτο παιδί και πάνω, ο φορολογούμενος θα εισπράττει τελικά μόνο τα 300 ή τα 400 ευρώ!

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. που μετέχουν στη διακομματική επιτροπή για το φορολογικό αναφέρουν ότι ασκούνται πιέσεις για να υπάρξει σαφής πρόβλεψη στο τελικό φορολογικό νομοσχέδιο, ώστε τα συγκεκριμένα επιδόματα να δοθούν αφορολόγητα στους δικαιούχους το 2013.

Η σκυτάλη περνάει στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς θα πρέπει να κοστολογήσει όλα τα ενδεχόμενα.

Πάντως, τα επιδόματα που δίνονταν έως σήμερα σε τριτέκνους και πολυτέκνους (και καταργήθηκαν με τον νόμο εφαρμογής του νέου μεσοπρόθεσμου σχεδίου δράσης) ήταν αφορολόγητα και οι δικαιούχοι έπαιρναν το σύνολο του βοηθήματος. Το υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζεται ότι οι ενισχύσεις που θα δοθούν από το 2013 στις οικογένειες με παιδιά αποτελούν νέου τύπου επιδόματα.

Στην περίπτωση που το πολυτεκνικό επίδομα ενταχθεί (όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου) στην κλίμακα, τότε οικογένειες με τέσσερα παιδιά θα χάσουν έως και 800 ευρώ τον χρόνο από το πολυτεκνικό επίδομα, το οποίο κανονικά θα έπρεπε να φτάσει τα 2.000 ευρώ. Οι τρίτεκνες οικογένειες, που κανονικά θα πρέπει να λάβουν 1.500 ευρώ από το πολυτεκνικό επίδομα, θα χάσουν έως και 600 ευρώ.

Το φορολογικό σχέδιο νόμου θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος και θα ψηφιστεί την ερχόμενη Τρίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα εξέφρασε ενστάσεις για την εξαίρεση ορισμένων αγροτών με χαμηλά εισοδήματα από την υποχρεωτική τήρηση βιβλίων και στοιχείων, αλλά και για τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν θα περιλαμβάνει τη γνωστή διάταξη για το μέτρο συλλογής των αποδείξεων, το οποίο καταργείται για να αντικατασταθεί με ένα νέο σύστημα παροχής κινήτρων για τους φορολογουμένους. Η συλλογή αποδείξεων αποσυνδέεται από το αφορολόγητο και την έκπτωση φόρου, δημιουργώντας προβλήματα στους φορολογουμένους, οι οποίοι θα επωμιστούν πρόσθετα φορολογικά βάρη με τη νέα κλίμακα που θα ισχύσει το 2013 για τα εισοδήματα του 2012.


Στ. Κράλογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου