Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Εκταμιεύεται σήμερα, η πρώτη δόση των 34,3 δισ. ευρώ – Πως θα κατανεμηθεί


EURO


Να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα της ανάκαμψης, της αποκατάστασης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και της καταπολέμησης της ανεργίας είναι ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος της κυβέρνησης μετά την εκταμίευση της δόσης των 34,3 δισ. ευρώ που αναμένεται σήμερα.

Από το ποσό αυτό: 16 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, 11,3 δισ. ευρώ θα καλύψουν το κόστος επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων και 7 δισ. ευρώ θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία σε μετρητά για να αντιμετωπιστούν άμεσες δημοσιονομικές ανάγκες (3,4 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή εντόκων γραμματίων, 2,5 δισ. για τη χρηματοδότηση του πρωτογενούς ελλείμματος του Προϋπολογισμού και 1,1 δισ. για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες).

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας προχθές στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Υγείας, δήλωσε βέβαιος ότι η εξασφάλιση της δόσης των 52,5 δισ. ευρώ, που θα αποδεσμευθούν σταδιακά μέχρι τα τέλη Μαρτίου, σηματοδοτεί το τέλος της πενταετούς ύφεσης. «Θέλω να πιστεύω ότι το 2013 ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για να αλλάξουμε τη ροή των πραγμάτων», τόνισε ο κ. Στουρνάρας. Παράλληλα, υποστήριξε ότι «η απόφαση του Eurogroup θέτει τέλος στα τρέχοντα σενάρια της ελληνικής χρεοκοπίας, της εξόδου της χώρας μας από το ευρώ και δημιουργεί τις συνθήκες για βιώσιμη ανάπτυξη και υψηλότερη απασχόληση. Βεβαίως, αυτό που πετύχαμε είναι πολύ σημαντικό, αλλά είναι ένα πρώτο βήμα… Ο δρόμος παραμένει ακόμη μακρύς και ανηφορικός».

Η δύσκολη συνέχεια στην οποία αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ασφυκτική εποπτεία και τους αυστηρότατους όρους που έχουν επιβάλει οι δανειστές στη χώρα μας. Στο εξής, για κάθε εκταμίευση δανειακής βοήθειας η χώρα μας θα υποβάλει αίτημα χρηματοδότησης το οποίο θα συνοδεύεται από «πιστοποιητικό συμμόρφωσης»! Το πιστοποιητικό θα χορηγείται από το Νομικό Σύμβουλο του Κράτους και το υπουργείο Οικονομικών στον EFSF, ενώ ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης θα πρέπει να λάβει γνωμοδοτήσεις από την Cleary, Gottlieb Steen & Hamilton και άλλες συνεργαζόμενες δικηγορικές εταιρίες για το κατά πόσο η Ελλάδα συμμορφώνεται με τους όρους εκταμίευσης.

Οι προαπαιτούμενες ενέργειες που θα πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική πλευρά για να λάβει την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου τα υπόλοιπα 18,2 δισ. ευρώ από την υπερ-δόση των 52,5 δισ. ευρώ θα περιγράφονται στην επικαιροποιημένη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία εφαρμογής των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας μας, η οποία θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα. Ταυτόχρονα θα παρουσιαστεί και η τρίτη έκθεση της Ομάδας Δράσης (TaskForce) της Κομισιόν για την Ελλάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε στην προχθεσινή ομιλία του ειδική αναφορά στο δεύτερο κομμάτι του φορολογικού νομοσχεδίου που εκκρεμεί: «Εχουμε να καταθέσουμε μέχρι τον επόμενο Μάιο το “βαρύ” φορολογικό νομοσχέδιο, που θα αντιμετωπίζει τα χρόνια προβλήματα της φορολογικής διοίκησης, της φοροδιαφυγής και της φορολογικής δικαιοσύνης και να φροντίσουμε για την άμεση υλοποίησή του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου