Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Η Κίνα θα... εκτοπίσει τις ΗΠΑ ως το 2030

Η Κίνα θα... εκτοπίσει τις ΗΠΑ ως το 2030Την εκτίμηση ότι η Κίνα θα ξεπεράσει την οικονομία των ΗΠΑ, ενδεχομένως αι πριν από το 2030, εξέφρασε το Βρετανικό Συμβούλιο Πληροφοριών (NIC), σε έκθεσή του για τις παγκόσμιες τάσεις που θα επικρατήσουν το 2030.
Η έρευνα συμβαδίζει με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο οποίος είχε κάνει αντίστοιχη πρόβλεψη επεσημαίνοτας ότι ήδη από το τέλος του τρέχοντος έτους θα είναι η μεγαλύτερη από τις οικονομίες των χωρών της ευρωζώνης μαζί.
Σύμφωνα με την έκθεση «Global Trends Report», η οποία καταρτίζεται κάθε πέντε έτη με βάση τις
εκτιμήσεις κορυφαίων εμπειρογνωμόνων από 20 χώρες, ο κόσμος βρίσκεται σε μια «κρίσιμη καμπή της ιστορίας του ανθρώπου».
Τονίζεται ότι η παντοδυναμία των ΗΠΑ θα αρχίσει σταδιακά να κλονίζεται από την αναδιώμενη οικονομία της Κίνας. «Δεν θα υπάρχει καμία ηγεμονική δύναμη. Η εξουσία θα περάσει σε δίκτυα και συμμαχίες σε έναν πολυπολικό κόσμο», αναφέρει η έκθεση.
Μεταξύ διαφόρων σεναρίων που εξετάζονται για το 2030, καλύτερο θεωρείται αυτό κατά το οποίο «η Κίνα και οι ΗΠΑ θα συνεργάζονται επί μιας σειράς ζητημάτων, με αποτέλεσμα μια ευρύτερη παγκόσμια συνεργασία». Σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο, οι «Ηνωμένες Πολιτείες θα αναπτύξουν εσωστρέφεια και η παγκοσμιοποίηση θα τελματώσει».
Στην έρευνα τονίζεται «Η ζήτηση για τροφή, νερό και ενέργεια θα αυξηθούν κατά 35, 40 και 50%, αντίστοιχα, εξαιτίας της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού και των καταναλωτικών προτύπων της εξαπλωθείσας μεσαίας τάξης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου