Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Διοριστέοι-Αδιόριστοι εκπαιδευτικοί ΑΣΕΠ 2008

Ψήφισμα: Διοριστέοι-Αδιόριστοι εκπαιδευτικοί ΑΣΕΠ 2008 (60%-40%)
ΔΙΟΡΙΣΤΕΟΙ-ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΑΣΕΠ 2008 (60%-40%)
ΨΗΦΙΣΜΑ
Είμαστε διοριστέοι εκπαιδευτικοί (60%-40%) του γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ 2008 που μέχρι σήμερα παραμένουμε αδιόριστοι. Συγκεκριμένα και δυνάμει των προκηρύξεων 2Π, 3Π, 4Π και 5Π 2008 διενεργήθηκε διαγωνισμός του ΑΣΕΠ προκειμένου να καλυφθούν με απόλυτα αξιοκρατική μέθοδο οι εκπαιδευτικές ανάγκες. Όπως προέβλεπαν οι σχετικές προκηρύξεις και σύμφωνα με το νόμο 3255/2004 οι μισοί επιτυχόντες του διαγωνισμού διορίστηκαν με σειρά επιτυχίας κατά το σχολικό έτος 2009-2010 με την οριζόμενη αναλογία κατά 60% από τους πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ και κατά 40% από τον ενιαίο πίνακα διορισμών, ενώ οι υπόλοιποι αναμέναμε την εύλογη απορρόφησή μας κατά το επόμενο σχολικό έτος 2010-2011.
Με το νόμο 3848/10 και δεδομένων των δεινών δημοσιονομικών συνθηκών στις οποίες είχε στο
μεταξύ περιέλθει η χώρα, κρίθηκε σκόπιμη η δημιουργία μεταβατικής περιόδου και η μετάθεση της ολοκλήρωσης της διαδικασίας διορισμών με καταληκτική ημερομηνία το σχολικό έτος 2011-2012 (σύμφωνα με τις επίσημες απαντήσεις του υπουργείου Παιδείας στις αλλεπάλληλες αιτήσεις διορισμών μας, ως τέτοια οριζόταν σαφέστατα η 31.12.2012), χωρίς όμως να μεταβληθεί η υποχρέωση της Διοίκησης να πραγματοποιεί διορισμούς με βάση την προαναφερθείσα αναλογία 60-40%. Ωστόσο αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι προσλήψεις εκπαιδευτικών που πραγματοποιήθηκαν κατά τα επόμενα σχολικά έτη ουδέποτε υπήρξαν σύμφωνες με τη σαφώς οριζόμενη από το νόμο πρόβλεψη, αλλά αντιθέτως κρίθηκε σκόπιμος ο διορισμός εκατοντάδων εκπαιδευτικών από πίνακες 24μήνου και 30μήνου κατά απόλυτη αναντιστοιχία με το νόμο 3848/10 που όριζε τον αριθμό των προσλήψεων ως άμεσα συναρτημένο με τον αριθμό των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ.
Ατυχώς η πλέον χαρακτηριστική από πλευράς μη τήρησης της αναλογίας εγκύκλιος διορισμών υπήρξε η φετινή, δεδομένου ότι αυτή εφαρμόστηκε –και μάλιστα μερικώς- μόνο για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση ενώ στη δευτεροβάθμια αντί όσων είχαμε κατοχυρώσει δικαίωμα διορισμού απορροφήθηκαν ακόμα και επιλαχόντες, συγκεκριμένων μόνο ειδικοτήτων, χωρίς να κληθεί για πρώτη φορά ούτε ένας διοριστέος του γραπτού διαγωνισμού.
Τη στιγμή αυτή, λίγο πριν την καταληκτική ημερομηνία που το ίδιο το υπουργείο όρισε για τους διορισμούς μας και με πολύ μεγάλο μέρος των σχολείων της χώρας να υπολειτουργούν εξαιτίας της έλλειψης εκπαιδευτικών, έχουμε απομείνει αδιόριστοι περίπου 380 διοριστέοι του γραπτού διαγωνισμού -με οριστικά ΦΕΚ ήδη από το 2009- καθώς και 250 περίπου από τον ενιαίο πίνακα διορισμών, παραμένοντας στην συντριπτική μας πλειοψηφία επί μακρόν άνεργοι και αδυνατώντας σε ορισμένες περιπτώσεις να καλύψουμε έστω και τις στοιχειωδέστερες των αναγκών. Με το παρόν ψήφισμα ζητάμε να δοθεί επιτέλους τέλος στην τριετή ομηρία μας και στον εμπαιγμό μας από το υπουργείο Παιδείας. Ως δοκιμαζόμενοι Έλληνες πολίτες και εκπαιδευτικοί απαιτούμε να σταματήσει η επιλεκτική εφαρμογή και η καταστρατήγηση των νόμων και να γίνουν άμεσα οι διορισμοί που κερδίσαμε με την αξία μας.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Πρωτοβουλία των Διοριστέων- Αδιόριστων Εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ 2008 (60%- 40%), με τη δημοσιοποίηση του παραπάνω ψηφίσματός της και του παρόντος Δελτίου Τύπου δίνει ένα τέλος στην εσωστρέφεια και τη στάση αναμονής των τελευταίων ετών. Τα μέλη της πρωτοβουλίας σε όλη την Ελλάδα, όντας μετά από 3 χρόνια εμπαιγμού από το υπουργείο Παιδείας στα όριά τους, ξεκίνησαν ένα μαραθώνιο επαφών με πολιτικούς παράγοντες του τόπου, με στελέχη του υπουργείου Παιδείας, καθώς και με δημοσιογράφους, με στόχο την ανάδειξη της άγνωστης σε πολλούς αδικίας που υφιστάμεθα και φυσικά τον άμεσο διορισμό μας.
Κοινό αποτέλεσμα των απευθείας αυτών επαφών ήταν η αναγνώριση του "δίκαιου των αιτημάτων μας" από όλες τις πλευρές καθώς και η δέσμευση για υποστήριξη με όποιο τρόπο χρειαστεί. Ενδεικτικά θα σας αναφέρουμε τις συναντήσεις των τελευταίων 15 ημερών με τους βουλευτές Ν. Έβρου κ. Ντόλιο και κ. Γεροντόπουλο, με τη βουλευτή Ν. Κοζάνης κ. Αντωνίου και με τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής κ. Πετσάλνικο, ενώ ακολουθούν τις επόμενες μέρες άλλες προγραμματισμένες συναντήσεις με τον Υπουργό Μακεδονίας Θράκης κ. Καράογλου, τον πρώην υπουργό Παιδείας και νυν Εσωτερικών κ. Στυλιανίδη, με Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης ανά την επικράτεια, όπως επίσης και με τα διοικητικά συμβούλια της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ.
Απαιτούμε από το υπουργείο Παιδείας να σταματήσει να αγνοεί την αγωνία των διοριστέων εκπαιδευτικών αλλά και τις αναφορές των εκπροσώπων του ελληνικού λαού και να προχωρήσει έστω και την ύστατη ώρα στους μόνιμους διορισμούς μας σε κάποια από τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο δημόσιο σχολείο. Αυτός ο διορισμός έχει κερδηθεί με την αξία μας και δε θα μας τον στερήσει κανείς!
Οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας
Περιστερίδου Σοφία
Τσίγκα Χρυσούλα
Τσιούμας Γιώργος
Email: sofiaperisteridou@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου