Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Λογοθεραπευτές χωρίς άδεια 10 χρόνια τώρα!!!

1daskala me mathiti thumb307
Λογοθεραπευτές χωρίς άδεια
Ο λόγος, ωστόσο, δεν είναι η ιδιοτροπία ή η ολιγωρία κάποιου υπαλλήλου ούτε η έλλειψη ρευστότητας, αλλά μια εγγενής δυσλειτουργία: εδώ και δέκα χρόνια, από την εποχή δηλαδή που στην αγορά εργασίας βγήκαν οι πρώτοι απόφοιτοι του ΤΕΙ Λογοθεραπείας, δεν έχει θεσμοθετηθεί η άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος του λογοθεραπευτή.
«Είμαι ο μοναδικός στην επικράτεια που, παρά τις πιέσεις, δεν δίνω τα χρήματα στους ασφαλισμένους», δηλώνει στην «Κ» ο κ. Παύλος Πετρουλάκης, προϊστάμενος πληρωμών στον ΕΟΠΥΥ Μεσσηνίας· «δεν μπορώ να πληρώνω επαγγελματίες που δεν διαθέτουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, όπως ορίζει η νομοθεσία». Οπως αναφέρει ο κ. Πετρουλάκης, «σε σχετική ερώτηση βουλευτή για το θέμα, ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, είχε παραπέμψει σε επικείμενο Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο ακόμα περιμένουμε...». Παρόμοιο
πρόβλημα με τους λογοθεραπευτές αντιμετωπίζουν οι διαιτολόγοι, τεχνολόγοι ιατρικών εργαστηρίων, ραδιολόγοι- ακτινολόγοι κ.ά. Οι εν λόγω επαγγελματίες βρέθηκαν σε δεινή θέση με τη σύσταση του ΕΟΠΥΥ, που όριζε ως προϋπόθεση την υπογραφή συμβάσεων -που απαιτούσαν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος- μεταξύ των γιατρών και του Ταμείου, προκειμένου να πιστώνονται τα χρήματα. Εως σήμερα, όμως, εργαζόταν ως λογοθεραπευτής όποιος δήλωνε ότι αυτό ήταν.
«Η δεκάχρονη αυτή καθυστέρηση είναι αποτέλεσμα αδιαφορίας αλλά και εξυπηρέτησης συμφερόντων συγκεκριμένων ομάδων από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας», απαντά στην «Κ» η πρόεδρος της ΣΕΛΛΕ (Σύλλογος Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδος) Τριανταφυλλιά Βλάχου, που παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της υπόθεσης ως απόφοιτος του πρώτου πανεπιστημιακού τμήματος στην Ελλάδα (ΤΕΙ Πάτρας) που άρχισε να λειτουργεί το 1996. Τον καιρό εκείνο το επάγγελμα του λογοθεραπευτή ήταν σχετικά νέο στην Ελλάδα -έως τότε υπήρχαν λίγοι μόνο σπουδάσαντες στην αλλοδαπή- και ανερχόμενο. Περί το 2000 αναδείχθηκε ως ένα από τα πλέον προσοδοφόρα και με προοπτικές επαγγέλματα, με συνέπεια να «ξετρυπώσουν» πολλές ιδιωτικές σχολές, διαφορετικού επιπέδου έκαστη, ενώ πολλοί απόφοιτοι συγγενικών σχολών, κατόπιν σύντομου σεμιναρίου ή μεταπτυχιακού, μετονομάστηκαν σε λογοθεραπευτές. «Ολα αυτά είχαν ως συνέπεια την απαξίωση του επαγγέλματός μας, καθώς κανένας αρμόδιος φορέας δεν πιστοποιεί την κατάρτιση των συναδέλφων», σχολιάζει στην «Κ» ο Διομήδης Ψωμόπουλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Παιδαγωγών Λογοθεραπευτών.
Οι ευθύνες βαρύνουν, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των τριών συλλόγων (ΣΕΛΛΕ, Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών και Ειδικών Παιδαγωγών- Λογοθεραπευτών), κυρίως την πολιτική ηγεσία που επί χρόνια αναβάλλει τη διευθέτηση του θέματος, ρίχνοντας το «μπαλάκι» στο ΚΕΣΥ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας), αρμόδιο όργανο για να γνωμοδοτήσει.
Επιμερισμός ευθυνών
«Ο κάθε υπουργός, ωστόσο, νομιμοποιείται να μην κάνει δεκτή τη γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ και να ζητήσει μια νέα», λέει η κ. Βλάχου περιγράφοντας το αέναο γαϊτανάκι της γραφειοκρατίας. Ευθύνες επιμερίζουν οι επαγγελματίες του χώρου και στο υπ. Οικονομικών, τον ΕΟΠΥΥ, το ΑΣΕΠ. Η αυθαίρετη δραστηριοποίηση, σημειώνουν, ενέχει κινδύνους για την ψυχοκινητική εξέλιξη χιλιάδων παιδιών, καθώς η εύστοχη διάγνωση του προβλήματος ισοδυναμεί συχνά με την επίλυσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου