Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

YΠΟΥΡΓΕΙΟ:Η εγκύκλιος για τη λειτουργία και Ενισχυτικών Φροντιστηριακών Τμημάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Οι σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΟΙΕΣ - οι οποίες αναφέρονται στην αριθ. 114554/Γ2/4-10-2011Υπουργική Απόφαση) που επιθυμούν να λειτουργήσει και φέτος στο σχολείο τους Τ.Υ. Ζ.Ε.Π. ή/και Ε.Φ.Τ. Ζ.Ε.Π.,σύμφωνα με εγκύκλιο που υπέγραψε ο
Ειδικός Γραμ,ματέας του υπ. Παιδείας Σ. Γκλαβάς , θα πρέπει να υποβάλλουν εκ νέου για τη σχολική χρονιά 2012-2013, αίτημα για την ίδρυση και λειτουργία Τ.Υ. Ζ.Ε.Π. ή/και Ε.Φ.Τ. Ζ.Ε.Π., λαμβάνοντας υπόψη ότι το μέγιστο χρονικό όριο φοίτησης μαθητή στην Τ.Υ. (Ι) Ζ.Ε.Π. είναι (1) ένα έτος και το μέγιστο χρονικό όριο φοίτησης μαθητή στην Τ.Υ. (ΙΙ) Ζ.Ε.Π είναι (2) δύο έτη και σε εξαιρετικές περιπτώσεις (3) τρία έτη.
Στις Τ.Υ. Ζ.Ε.Π. και Ε.Φ.Τ. Ζ.Ε.Π. μπορούν να απασχοληθούν μόνιμοι εκπαιδευτικοί, αναπληρωτές
εκπαιδευτικοί πλήρους ή μειωμένου ωραρίου ή ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί.

Για την ίδρυση και λειτουργία Τ.Υ. Ζ.Ε.Π. και Ε.Φ.Τ. Ζ.Ε.Π. στις σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που αναφέρονται στην αριθ. 114554/Γ2/4-10-2011 Υ.Α, ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία:
1. Η σχολική μονάδα διενεργεί διαγνωστικά τεστ προκειμένου να ανιχνευθεί το επίπεδο ελληνομάθειας των μαθητών.
2. Η σχολική μονάδα ζητά Αίτηση - Υπεύθυνη Δήλωση του γονέα/κηδεμόνα ότι επιθυμεί να παρακολουθήσει το παιδί του την Τ.Υ. Ζ.Ε.Π./ Ε.Φ.Τ. Ζ.Ε.Π.. Το έντυπο της Αίτησης - Υπεύθυνης Δήλωσης διαμορφώνεται από το Διευθυντή του κάθε σχολείου και πρέπει απαραίτητα να φέρει το λογότυπο του ΕΣΠΑ.
3. Ο Σύλλογος Διδασκόντων λαμβάνει απόφαση για την ένταξη των μαθητών σε Τ.Υ. Ζ.Ε.Π. και Ε.Φ.Τ. Ζ.Ε.Π., σε συνεργασία με τον αρμόδιο Σχολικό Σύμβουλο, αφού συνεκτιμηθούν τα διαγνωστικά τεστ.
4. Η σχολική μονάδα διαβιβάζει το αίτημα ίδρυσης Τ.Υ. Ζ.Ε.Π. και Ε.Φ.Τ. Ζ.Ε.Π. στην οικεία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, συνοδευόμενο από επικυρωμένο αντίγραφο αποσπάσματος Πρακτικού του Συλλόγου Διδασκόντων, όπου θα αναφέρεται και ο αριθμός των μαθητών που θα φοιτήσουν στις εν λόγω Τ.Υ. Ζ.Ε.Π. ή Ε.Φ.Τ. Ζ.Ε.Π., καθώς και αντίγραφα των Αιτήσεων – Υπεύθυνων δηλώσεων των γονέων/κηδεμόνων.
Τα πρωτότυπα των Υπεύθυνων Δηλώσεων – Αιτήσεων των γονέων/ ή κηδεμόνων καθώς και τα διαγνωστικά τεστ ανίχνευσης της ελληνομάθειας, τα οποία θα ζητηθούν σε ενδεχόμενο έλεγχο από κλιμάκια αρμόδιων Ελεγκτικών Οργάνων, τηρούνται στο αρχείο της σχολικής μονάδας.
5. Οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διαβιβάζουν τα υποβαλλόμενα αιτήματα των σχολικών μονάδων αρμοδιότητάς τους με τα ανωτέρω συνοδευτικά έγγραφα, στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.
6. Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης εκδίδει αποφάσεις ίδρυσης και λειτουργίας Τ.Υ. Ζ.Ε.Π. και Ε.Φ.Τ. Ζ.Ε.Π.,
7. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης κοινοποιεί τις αποφάσεις ίδρυσης και λειτουργίας στην ΕΥΕ Εκπαιδευτικών Δράσεων και στη Διεύθυνση Σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Τμήμα Γ΄ (ηλεκτρονικά: t05sde3a@minedu.gov,gr), μαζί με τον πίνακα του συνημμένου Παραρτήματος ΙΙ που αφορά στην Περιφερειακή τους Διεύθυνση Εκπαίδευσης.
8. Μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των μονίμων εκπαιδευτικών και των αναπληρωτών που μισθοδοτούνται από τον τακτικό προϋπολογισμό, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης αποστέλλει στοιχεία που αφορούν στα κενά ανά κλάδο και ειδικότητα (σύμφωνα με την αριθ. Φ10/20/Γ1/708/07-09-1999 Υ. Α.) για τις ιδρυθείσες Τ.Υ. Ζ.Ε.Π. και Ε.Φ.Τ. Ζ.Ε.Π. στη Διεύθυνση Προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου να πραγματοποιηθούν προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών και ωρομισθίων.
Διευκρινίζεται ότι η ΕΥΕ ΕΔ θα καλύψει τη δαπάνη για τις αμοιβές αναπληρωτών εκπαιδευτικών πλήρους και μειωμένου ωραρίου, καθώς και των ωρομισθίων εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα προσληφθούν και θα απασχοληθούν αποκλειστικά στο πλαίσιο της συγκεκριμένης Πράξης.
Ο Ειδικός Γραμματέας εφιστά την προσοχή στην τήρηση του αριθμού μαθητών (9 έως 17 μαθητές για Τ.Υ.Ι και ΙΙ και 3 ως 8 μαθητές για τα Ε.Φ.Τ. Ζ.Ε.Π.), των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία διαδικασιών (διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ, αιτήσεις-υπεύθυνες δηλώσεις των γονέων/κηδεμόνων, αποφάσεις συλλόγου διδασκόντων κ.λ.π.) και των κανόνων δημοσιότητας, ώστε να μην διαπιστωθούν αποκλίσεις κατά τις διοικητικές επαληθεύσεις,τις επιτόπιες επιθεωρήσεις αλλά και τους ελέγχους που διενεργούνται κατά τη διάρκεια υλοποίησης των Πράξεων από τα αρμόδια Ελεγκτικά Όργανα, προκειμένου να εξασφαλίζεται η επιλεξιμότητα και η νομιμότητα των δαπανών.
Οι Περιφερειακοί Διευθυντές Π.Ε. και Δ.Ε. πρέπει απαραιτήτως στις αποφάσεις ίδρυσης και λειτουργίας Τ.Υ. Ζ.Ε.Π. και Ε.Φ.Τ. Ζ.Ε.Π. να λάβουν υπόψη τις δράσεις των Πράξεων που υλοποιούνται από τα Πανεπιστήμια στις σχολικές μονάδες της χώρας, ώστε να αποφεύγονται επικαλύψεις θέσεων στις προσλήψεις ή τοποθετήσεις εκπαιδευτικών με την Πράξη «Διαπολιτισμικές Εκπαιδευτικές Δράσεις στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με ενίσχυση των διακρατικών συνεργασιών των ΑΠ1, ΑΠ2 και ΑΠ3», να επιτυγχάνεται η βέλτιστη αξιοποίηση του εκπαιδευτικού δυναμικού και να εξασφαλίζεται η συνέργεια και η συμπληρωματικότητα των Πράξεων.
Ο κ. Γκλαβάς καλεί τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Π.Ε. και Δ.Ε. να μεριμνήσουν για την επίσπευση των απαιτούμενων ενεργειών, προκειμένου η έκδοση των Αποφάσεων Ίδρυσης και Λειτουργίας Τ.Υ. Ζ.Ε.Π. και Ε.Φ.Τ. Ζ.Ε.Π. να ολοκληρωθεί το αργότερο ως τις 23 Νοεμβρίου 2012.__

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου