Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

ΚΥΠΡΟΣ “Super commandos” από την Ε.Φ. – Δημιουργία νέας διακλαδικής μονάδας ειδικών δυνάμεων


Τη δημιουργία μιας νέας διακλαδικής δύναμης ειδικών δυνάμεων  ανακοίνωσε η Εθνική Φρουρά, δύναμης η οποία συγκεντρώνει τα πλέον επίλεκτα στελέχη από τρεις συνολικά Διοικήσεις και δύο επιμέρους μονάδες:
Τη διοίκηση Καταδρομών, τη διοίκηση Αεροπορίας (460 ΜΕΔ), και της διοίκησης  Ναυτικού (ΜΥΚ), τη Μηχανοκίνητη Μονάδα Αμέσου Δράσεως και τον ειδικό Αντιτρομοκρατικό Ουλαμό.
Η συγκρότηση της πανίσχυρης –από πλευράς ποιότητας στελεχών αλλά και υλικού- αυτής μονάδας έγινε κατ΄ εντολή του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγου Στυλιανού Νάσου και ήδη η μονάδα έχει έξι μήνες συγκρότησης αλλά η ύπαρξή της έγινε γνωστή μόλις εχθές.
Η νέα μονάδα σύμφωνα με επιτελείς της Εθνικής Φρουράς έγινε στο πλαίσιο του δόγματος της διακλαδικότητας, δίνοντας όμως έμφαση στην ταχύτητα απόκρισης για την αντιμετώπιση κρίσεων υψίστης σημασίας.  
Η Διακλαδική Διοίκηση αποτελείται από μόνιμο προσωπικό της Εθνικής Φρουράς το οποίο εθελοντικά εκπαιδεύτηκε και αποτελεί μέρος του επίλεκτου αυτού σώματος. Τη νέα ειδική ομάδα Ειδικών Δυνάμεων, αποτελούν εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό, ώστε να φέρνουν σε πέρας ειδικές και επικίνδυνες αποστολές.
Η εκπαίδευσή του προσωπικού διήρκησε έξι μήνες. Το πρόγραμμα της εκπαίδευσης προβλέπει σκληρές και επίπονες διαδικασίες και η ολοκλήρωσή του απαιτεί ψυχικό σθένος, δύναμη και οξυδέρκεια.
Όπως αναφέρθηκε η νέα μονάδα είναι μια δύναμη με εξειδικευμένες δυνατότητες, οπλισμό, υλικά και μέσα τελευταίας τεχνολογίας, για εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων. «Η δύναμη αυτή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι όλων των σύγχρονων στρατών του κόσμου. Σχεδιάζει και εκτελεί επιχειρήσεις και διοικείται από τον συστατικό Διοικητή της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων» ανέφερε  εκπρόσωπος του κυπριακού υπουργείου Αμύνης στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος».
Να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της αναβάθμισης του εξοπλισμού των ειδικών δυνάμεων της ΕΦ το ΓΕΕΦ το 2011 ξεκίνησε ένα πρόγραμμα αγοράς υλικού και οπλισμού συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την αγορά 2520 τυφέκια 5,56 χλστ, 171 ελαφρά πολυβόλα 5,56 χλστ, 180 τουφέκια ελεύθερων σκοπευτών 0.308 ", 152 εκτοξευτές οπλοβομβίδων 40 χλστ και 34 τυφέκια 0,50", πυρομαχικά και συναφή εξοπλισμό.
Τα όπλα αυτά θα αντικαταστήσουν  την πανσπερμία οπλισμού που διαθέτουν οι ειδικές δυνάμεις της Κύπρου.  Σημειώνεται ότι το 2000 η ΕΦ παρέλαβε 250 Five-seveN και 350 υποπολυβόλα P90. 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου