Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Spiegel: Ο μέσος Έλληνας παραπαίει, οι πλούσιοι δεν πληρώνουν

Spiegel: Ο μέσος Έλληνας παραπαίει, οι πλούσιοι δεν πληρώνουν"Μπορεί η αρχή της φορολογικής δικαιοσύνης να διαφυλλάσσεται από το ελληνικό Σύνταγμα, αλλά είναι όλο και πιο εμφανές, ότι δεν είναι ισότιμος ο φορολογικός χειρισμός όλων των Ελλήνων" γράφει το Spiegel, επισημαίνοντας ότι "ο μέσος Έλληνας παραπαίει υπό τα αυστηρά μέτρα λιτότητας, αλλά σα μεγαλύτερα εισοδήματα συνεχίζουν να αποφεύγουν το φοροεισπράκτορα".
Το γερμανικό περιοδικό παρατηρεί, ότι "οι περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι στην Ελλάδα δηλώνουν σημαντικά χαμηλότερα εισοδήματα από τα πραγματικά, ενώ οι μεγιστάνες της ναυτιλίας
απολαμβάνουν γενναιόδωρες απαλλαγές".

Υπενθυμίζει άλλωστε τη δήλωση που είχε κάνει πριν οκτώ μήνες ο νυν υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ως επικεφαλής του ΙΟΒΕ τότε, ότι "η Ελλάδα είναι μία φτωχή χώρα, με πλούσιους κατοίκους που δεν πληρώνουν φόρους".

"Ο κ. Στουρνάρας όμως, διαπιστώνει τώρα, ότι ως προς την φορολόγηση των πλουσίων τα λόγια είναι εύκολα, αλλά όχι και οι πράξεις. Δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα για αυτό από τους πλοιοκτήτες, οι οποίοι ευνοούνται από δεκάδες φοροαπαλλαγές, ώστε να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους" επισημαίνει το περιοδικό.

Επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις συζητήσεις, ουσιαστικά πληροφορίες που έχουν ήδη γίνει γνωστές από τα ελληνικά ΜΜΕ, το Spiegel αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς ζήτησε πρόσφατα από τους εφοπλιστές να συνεισφέρουν περισσότερο.
Και σχολιάζει εύστοχα: "Η λέξη - κλειδί όμως είναι ότι 'ζήτησε', καθώς η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να κινείται επιφυλακτικά στο θέμα, για να μην προκαλέσει φυγή της τάξης των εφοπλιστών εκτός χώρας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου