Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Γιατί θέλει τους Patriot του ΝΑΤΟ η Τουρκία; Πολιτική σημασία, ακόμα και "κρυφή ατζέντα" βλέπουν αναλυτές

Γιατί θέλει τους Patriot του ΝΑΤΟ η Τουρκία;Ερωτηματικά έχει προκαλέσει σε πολλούς η επιμονή της Τουρκίας να αναπτυχθούν ΝΑΤΟικοί πύραυλοι εδάφους - αέρος Patriot στο έδαφός της, ενώ ορισμένοι κάνουν λόγο μέχρι και για "κρυφή ατζέντα" της Άγκυρας, καθώς, παρότι η κατάσταση είναι όντως κρίσιμη στα σύνορά της με τη Συρία, η χώρα ήδη διαθέτει από μόνη της ένα τεράστιο οπλοστάσιο.
Για τον διακεκριμένο Τούρκο καθηγητή Μουσταφά Κιμπάρογλου, ειδικευμένο σε θέματα ασφαλείας, πρόκειται για μία κίνηση που αφενός στοχεύει στην αποτροπή της επέκτασης της σύγκρουσης στο τουρκικό έδαφος, όπως είναι προφανές, αφετέρου έχει "πολιτική σημασία".

Όπως είπε ο ίδιος στη Deutsche Welle, "μπορεί η Συρία, το Ιράν ή άλλη χώρα, να τολμήσουν να
ξεκινήσουν μια πυραυλική επίθεση εναντίον της Τουρκίας, όταν βλέπουν πως το ΝΑΤΟ τη στηρίζει ανοιχτά και ξεκάθαρα";

Επιπλέον, κατά τον ίδιο, η εγκατάσταση των Patriot προσφέρει στην Τουρκία μεγαλύτερη προστασία, αν η σύγκρουση κλιμακωθεί περαιτέρω και εμπλακούν σε αυτήν και άλλες δυνάμεις.

Τούρκοι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας δεν θεωρούν πιθανή μια στρατιωτική επίθεση της Συρίας κατά της Τουρκίας, καθώς αυτό θα σήμαινε μια επίθεση κατά του ΝΑΤΟ. Σε περίπτωση όμως που το καθεστώς Άσαντ χάσει τον έλεγχο των πραγμάτων, θα μπορούσε ίσως να υπάρξει μια πρόκληση από μια ανεξέλεγκτη στρατιωτική δομή, λένε.

Γεωστρατηγικοί αναλυτές συνδέουν την εγκατάσταση των Patriot με το σχέδιο για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Συρία. Η Τουρκία είναι υπέρμαχος της δημιουργίας μιας no-fly ζώνης, η οποία θα διασφαλίζει στους πρόσφυγες και τους αντάρτες προστασία από τους βομβαρδισμούς της συριακής αεροπορίας. Ωστόσο η Άγκυρα δεν έχει πείσει τους συμμάχους της μέχρι σήμερα. Δυτικοί διπλωμάτες τονίζουν ότι μια τέτοια ζώνη θα πρέπει να υποστηρίζεται από μια ισχυρή δύναμη αέρα και ενέχει σοβαρούς κινδύνους.
Πάντως η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η εγκατάσταση των Patriot εξυπηρετεί μόνο αμυντικούς στόχους.
Το ΝΑΤΟ θεωρεί ότι η εγκατάσταση των Patriot στην Τουρκία "θα μπορούσε να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης κατά μήκος των νοτιοανατολικών συνόρων ης Συμμαχίας. Και αυτό θα είναι μια απτή απόδειξη της αλληλεγγύης της Συμμαχίας και της επίλυσης της κρίσης", όπως είπε ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσενσε συνέντευξή του την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μουσταφά Κιμπάρογλου, τα μέλη του ΝΑΤΟ εκτιμούν επίσης, ότι η εγκατάσταση θα ενισχύσει τη συνεργασία με την Τουρκία και ότι θα επιτρέψει στη χώρα μεγαλύτερη επιρροή στο πεδίο της πολιτικής έναντι της Δαμασκού.

"Θα βοηθήσουν την ασφάλεια του Ισραήλ"

Η τουρκική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση Ερντογάν δεν αποκαλύπτει τον πραγματικό της στόχο από την κίνηση αυτή, κατηγορώντας την για "μεγάλες αποτυχίες στην εξωτερική πολιτική, οι οποίες οδήγησαν σε κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή".
"Η κυβέρνηση του Ερντογάν κρύβει την πραγματικότητα από το λαό. Ο λόγος που αποφάσισε να ζητήσει τα Patriot δεν είναι η κρίση με τη Συρία. Μετά την ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα, η ιρανική απειλή εναντίον του Ισραήλ έχει γίνει πιο σοβαρή. Οι Patriot θα υπερασπιστούν το νέο σταθμό ραντάρ του ΝΑΤΟ στο Κιούρετζικ, ο οποίος είναι απαραίτητος για την προστασία του εναέριου χώρου του Ισραήλ. Οι Patriot θα βοηθήσουν την ασφάλεια του Ισραήλ", δήλωσε ο Φαρούκ Λόγκογλου, αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου