Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Nύχτα ντροπής - Ανταρσία για να μη χαθούν τα προνόμια

Οι υπάλληλοι της Βουλής κήρυξαν απεργία αντιδρώντας σε τροπολογία που τους ενέτασσε στο ενιαίο μισθολόγιο. Η κίνησή τους βρήκε συμπαραστάτες τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Εντονη αντίδραση Στουρνάρα: Αγκαλιάσατε μια συντεχνία, όποιος έχει μάτια βλέπειΠρωτοφανή επεισόδια εντός της Βουλής, και μάλιστα έξω από την πόρτα της Ολομέλειας του Σώματος που συνεδρίαζε, εκτυλίχθηκαν χθες το βράδυ, αφού, έπειτα από ρύθμιση που έφερε ο υπουργός Οικονομικών, ενέτασσε στο ενιαίο μισθολόγιο τους υπαλλήλους της Βουλής στερώντας τους έτσι τα προνόμια που έχουν εξασφαλίσει λόγω του «αυτοδιοίκητου» του Κοινοβουλίου.
Οι υπάλληλοι σε μια πρωτοφανή για τα κοινοβουλευτικά χρονικά κίνηση κήρυξαν απεργία απειλώντας να διακόψουν τη λειτουργία της Βουλής και να ακυρώσουν έτσι τη συζήτηση και ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου, υποχρεώνοντας με τον εκβιασμό αυτό την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία, η οποία, όμως, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα επανέλθει με άλλο νομοσχέδιο.

Η «ανταρσία» των υπαλλήλων της Βουλής, που εξεγέρθηκαν προκειμένου να «προστατέψουν» τα σημαντικά προνόμιά τους έναντι των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων -την ώρα μάλιστα που καταργούνται δικαιώματα του συνόλου των εργαζομένων- βρήκε συμπαραστάτες τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Ελληνες, που δημιούργησαν εκρηκτικό σκηνικό στη Βουλή φθάνοντας στο σημείο μάλιστα να απειλήσουν με αποχώρηση και να ζητούν την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.
Nύχτα ντροπής - Ανταρσία για να μη χαθούν τα προνόμια
Οι «σύμμαχοί» τους σε αυτό, όπως κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, «έφτασαν στο σημείο να υποδείξουν στη συνδικαλιστική ηγεσία των υπαλλήλων να κηρύξουν στάση στον ναό της Δημοκρατίας».
Η τροποποίηση
Συγκεκριμένα, ο κ. Στουρνάρας είπε: «Η τροποποίηση που κατέθεσα πριν και αφορά στους υπαλλήλους Βουλής και στα μισθολόγιά τους είναι βασική κυβερνητική επιλογή και καθολική απαίτηση της κοινωνίας. Ψευδή και άθλια τα περί τρόικας.
Αλ. Παπαρήγα: Κάποια κόμματα εδώ μέσα κάνουν πασαρέλα, όπως έκαναν και την τριετία 1989-1991
Αλ. Παπαρήγα: Κάποια κόμματα εδώ μέσα κάνουν πασαρέλα, όπως έκαναν και την τριετία 1989-1991
Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ όχι μόνο αγκάλιασαν μια συντεχνία, αλλά έφτασαν στο σημείο να τους υποδείξουν να κάνουν απεργία στον ναό της Δημοκρατίας. Τους καταγγέλλουμε. Είμαι υποχρεωμένος λόγω όλων όσων διακυβεύονται σήμερα να αποσύρω τη διάταξη. Οποιος έχει μάτια βλέπει. Θα επανέλθουμε με νομοθετική βελτίωση».
Κυβερνητικές πηγές μάλιστα τόνιζαν ότι «σταθερή επιλογή της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξουν εξαιρέσεις για καμία κοινωνική ομάδα» και κατηγορούσαν τα δύο κόμματα ότι ακολουθώντας μια «άθλια λαϊκίστικη στάση» δεν δίστασαν «να υποκινήσουν τη στάση των υπαλλήλων και να την καλύψουν πολιτικά».
Μ. Βορίδης: Οι εντός Βουλής διαδηλωτές κέρδισαν τους εκτός Βουλής
Μ. Βορίδης: Οι εντός Βουλής διαδηλωτές κέρδισαν τους εκτός Βουλής
Η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μάλιστα στράφηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «κάποια κόμματα εδώ μέσα κάνουν πασαρέλα, όπως έκαναν και την τριετία 1989-1991». «Δεν μπορεί να ξεχωρίζουμε κάποιους υπαλλήλους από άλλους» είπε ο Μ. Χρυσοχοΐδης, ενώ ο Μ. Βορίδης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «οι εντός Βουλής διαδηλωτές κέρδισαν τους εκτός Βουλής».
Ολα ξεκίνησαν μετά την ανακοίνωση της ρύθμισης από τον κ. Στουρνάρα, ακολούθησε πανδαιμόνιο με εκατοντάδες κοινοβουλευτικούς υπαλλήλους να συγκεντρώνονται έξω από την αίθουσα της Ολομέλειας και να ωρύονται.
Μιχ. Χρυσοχοϊδης: Δεν μπορεί να ξεχωρίζουμε κάποιους υπαλλήλους από άλλους
Μιχ. Χρυσοχοϊδης: Δεν μπορεί να ξεχωρίζουμε κάποιους υπαλλήλους από άλλους

Αμεσα, ο σύλλογος υπαλλήλων πήρε ομόφωνα απόφαση να απεργήσει μέχρι και το πέρας της συνεδρίασης, ενώ από τις θέσεις τους έφευγαν ακόμα και οι υπάλληλοι του προσωπικού ασφαλείας. Επί τουλάχιστον μία ώρα υπήρξαν αντεγκλήσεις μεταξύ υπαλλήλων της Βουλής, βουλευτών και δημοσιογράφων, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής διέκοψε τις εργασίες του Σώματος προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε.
Αντεγκλήσεις
Το κλίμα έντασης άγγιξε «κόκκινο», με τους υπαλλήλους να απειλούν ακόμη και να εισβάλουν στο κανάλι της Βουλής για να διακόψουν την απευθείας ροή του προγράμματος, ενώ τα μέτρα ασφαλείας σε όλους του χώρους του Κοινοβουλίου έχουν αυξηθεί. Την οργή των υπαλλήλων δέχθηκαν και δημοσιογράφοι οι οποίοι επιχείρησαν να τραβήξουν φωτογραφίες.
Π. Λαφαζάνης: Κάλυψε τους υπαλλήλους, όπως και οι εκπρόσωποι των Ανεξάρτητων Ελλήνων
Π. Λαφαζάνης: Κάλυψε τους υπαλλήλους, όπως και οι εκπρόσωποι των Ανεξάρτητων Ελλήνων
Οι εικόνες ήταν πρωτοφανείς για τα κοινοβουλευτικά χρονικά, με αστυνομικούς να φυλάνε την πόρτα της Ολομέλειας, αλλά και το κανάλι της Βουλής για να αποφευχθεί κατάληψη από τους υπαλλήλους. Τελικά, ο υπουργός αναγκάστηκε να πάρει πίσω τη ρύθμιση λέγοντας ωστόσο ότι αυτή αποτελεί κυβερνητική επιλογή και αφορά την κοινωνία», ενώ χαρακτήρισε τα όσα ειπώθηκαν περί επιταγών της τρόικας «ψευδή και άθλια».
Ωστόσο, δήλωσε πως «είμαι υποχρεωμένος λόγω του μεγάλου διακυβεύματος και του κατεπείγοντος του νομοσχεδίου να αποσύρω την τροποποίηση», αλλά διαβεβαίωσε ότι θα επανέλθει με νομοτεχνική βελτίωση προκειμένου όπως τόνισε «να εναρμονίσουμε τι ισχύει για τους υπαλλήλους της Βουλής βάσει του Κανονισμού της, με όλους τους δημοσίους υπαλλήλους».
Μετά την παρέμβαση του Γ. Στουρνάρα έντονες ήταν οι αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Ελληνες που ζήτησαν την παραίτηση του κ. Στουρνάρα. Μάλιστα ο Π. Καμμένος του ζήτησε να ανακαλέσει όσα είπε εναντίον του κόμματός του και να παραιτηθεί. Την παραίτησή του ζήτησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης.
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένος ήγειρε θέμα αντισυνταγματικότητας. Ωστόσο, παρενέβη ο πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης ο οποίος είπε ότι είχε επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και με τον υπουργό Οικονομικών και ότι αναμένεται σχετική δήλωση του υπουργού η οποία μπορεί να καταστήσει μη αναγκαία την ένσταση αντισυνταγματικότητας, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι ο κ. Στουρνάρας θα εξαναγκαστεί να πάρει πίσω την επίμαχη τροποποίηση. Πάντως, οι υπάλληλοι της Βουλής επέμειναν στην απεργία τους μέχρι το πέρας της συνεδρίασης.
Γιώργος Πίκουλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου