Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Τουρκία:Kουρδική γλώσσα και στις δημόσιες υπηρεσίες!




      Στην Τουρκία φαίνεται πως κάτι κινείται στο Κουρδικό, καθώς μετά το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο που δίνει στους Κούρδους το δικαίωμα απολογίας στα δικαστήρια στη μητρική τους γλώσσα, τώρα συζητείται η χρήση της Κουρδικής γλώσσας και στις δημόσιες υπηρεσίες!
     Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε πως το θέμα εξετάζεται κυρίως για την εξυπηρέτηση των Κούρδων από τις υπηρεσίες του δημοσίου, που δεν γνωρίζουν την τουρκική γλώσσα. Στις περιπτώσεις αυτές θα υπάρχει ένα διερμηνέας που θα βοηθά τους Κούρδους. Αυτό το μέτρο αν
εφαρμοστεί ,κυρίως στις νοτιοανατολικές επαρχίες της χώρας, θεωρείται «επανάσταση» για το τουρκικό κράτος που μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν αναγνώριζε την ύπαρξη Κουρδικού έθνους!
     Πάντως ο Ερντογάν τόνισε πως «αυτό δεν σημαίνει διπλή επίσημη γλώσσα για το τουρκικό κράτος. Η επίσημη γλώσσα είναι μια» ανέφερε.
       Η τουρκική κυβέρνηση κάνει αυτά τα βήματα , μετά την απεργία πείνας περίπου 700 κρατουμένων στις φυλακές της Τουρκίας , που τερματίστηκε μετά από 65 ημέρες μετά το μήνυμα που έστειλε ο Κούρδος ηγέτης Αμντουλάχ Οτζαλάν από τη νήσο ΄Ιμραλι που βρίσκεται φυλακισμένος. Στον τουρκικό Τύπο υπάρχουν πληροφορίες πως πράκτορες της ΜΙΤ είχαν συναντήσεις με τον Οτζαλάν τις τελευταίες ημέρες ,για να επέλθει κάποιου είδους συμφωνία στο Κουρδικό.
       Η Άγκυρα που βλέπει την επιρροή του Οτζαλάν στους Κούρδους, προσπαθεί έστω και με έμμεσο τρόπο να τον έχει ως συνομιλητή.
 ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου