Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Ο μεγάλος συμβιβασμός του Eurogroup

 Μετά την διακοπή στις 6μμ οι εργασίες της συνεδρίασης συνεχίζονται - «Είμαι αισιόδοξος ότι σήμερα τελειώνουμε» δήλωσε o Βόλφγκανγκ Σόιμπλε - «Αξιόπιστη λύση» ζητεί η Κριστίν Λαγκάρντ
 
Ξεκίνησε το μεσημέρι της Δευτέρας η κρίσιμη σύνοδος των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης εν μέσω αντικρουόμενων δηλώσεων για τη στάση των εταίρων αλλά και κλίματος συγκρατημένης αισιοδοξίας ότι θα ληφθεί τελικώς απόφαση για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους.
«Είμαι αισιόδοξος ότι σήμερα τελειώνουμε», δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Λίγο πριν τις 6, διεκόπη η συνεδρίαση για να ξεκινήσουν διμερείς επαφές ενώ συνεχίστηκε εν νέου λίγο πριν τις 8μμ.
 
Πεπεισμένος ότι θα βρεθεί λύση κοινά αποδεκτή έφτασε στη Σύνοδο κ. Ι. Στουρνάρας.«Ελπίζω να βρεθεί λύση. Η Ελλάδα έκανε το καθήκον της» είπε ο ο υπουργός Οικονομικών. Πιο συγκρατημένη η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε φθάνοντας ότι«πρέπει να βρεθεί μία λύση αξιόπιστη για την Ελλάδα». 
 
Αισιόδοξος για λύση εμφανίστηκε και ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισίο οποίος είπε πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βρίσκονται πολύ κοντά σε μία απόφαση για την Ελλάδα. «Εχουμε φτάσει ουσιαστικά σε συμφωνία, μένουν μόνο μερικά εκατοστά από τον... τερματισμό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί και επέμεινε ότι θα ήταν αδιανόητο να μην υπάρξει σήμερα θετική έκβαση.
 
«Αν ανοίξουμε τη συζήτηση στα σημεία που υπάρχει ήδη συμφωνία, υπάρχει κίνδυνος να τεθούν και πάλι όλα από μηδενική βάση», διαμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.
 
Είμαστε πολύ κοντά συμφωνία, ανέφερε από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να σταλεί σήμερα ένα θετικό πολιτικό μήνυμα στήριξης της Ελλάδας.
 
Ο επίτροπος Οικονομίας Oλι Ρεν προσερχόμενος στο Eurogroup τόνισε την ανάγκη να αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα.
 
«Πρέπει να αποφασίσουμε την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ώστε να αρθούν οι αβεβαιότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν στο ελληνικό ζήτημα. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Καλώ όλα τα κράτη μέλη και το ΔΝΤ να κάνουν τα τελευταία βήματα για να βρεθεί η λύση, γιατί απέχουμε ελάχιστα απ' αυτήν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρεν.
 
Ο επίτροπος εκτίμησε ότι το Eurogroup σήμερα μπορεί να λάβει πολιτική απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα.
 
Εμμένει το Βερολίνο
 
Επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του Βερολίνου για το θέμα του νέου κουρέματος, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η Γερμανία απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς προσκρούει στην κοινοτική νομοθεσία για τις διασώσεις. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι υπουργοί Οικονομικών δεν θα συζητήσουν το ενδεχόμενο κουρέματος στο Eurogroup.
 
Ανάλογη δήλωσε έκανε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)Βίτορ Κονστάνσιο, αποκλείοντας το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία του ότι θα επιτευχθεί συμφωνία.
 
«Έχει καταστεί σαφές. Δεν είναι στο τραπέζι (το κούρεμα). Όλα τα άλλα είναι απλά φημολογίες», ο κ. Κονστάνσιο.
 
Διάψευση για μήνυμα Σαμαρά προς το Eurogroup
 
Σε ανακοίνωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διαψεύδει, «φήμες» περί δήθεν μηνύματος του Πρωθυπουργού στο Eurogroup, αναφέροντας τα εξής:
 
«Πολλοί καλοθελητές βάζουν στο στόμα του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών λόγια που δεν έχουν ποτέ ειπωθεί. Σε τέτοιες κρίσιμες ώρες πρέπει ο καθένας να προσέχει τι λέει και τι γράφει»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου