Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Ναυάγιο στις Βρυξέλλες Στον αέρα ο προϋπολογισμός θα κριθεί σε νέα Σύνοδο Κουφής. Ανησυχία για το Eurogroup

Ναυάγιο στις Βρυξέλλες Ναυάγισε -όπως ήταν αναμενόμενο- η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον προϋπολογισμό, με τη Βρετανία να επιμένει σε περικοπές και την Κομισιόν να απαντά με μετακινήσεις κεφαλαίων και δαπανών. Η Γερμανία αν και τάχθηκε υπέρ του προϋπολογισμού δεν εξάνλτησε τα περιθώρια πιέσεων και συμβιβασμών. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση θα προγραμματιστεί νέα σύνοδος για την έγκριση του προϋπολογισμού της περιόδου 2014-2020.

«Θεωρώ ότι δεν υπήρξε σε αυτό το στάδιο ικανοποιητική πρόοδος. Δεν είναι η ώρα να κάνουμε παιγνίδια, το θέμα δεν είναι να μεταφέρουμε χρήματα από ένα τομέα του προϋπολογισμού σε έναν
άλλον. Πρέπει να περικόψουμε δαπάνες που δεν μπορούμε να αντέξουμε . Αυτό συμβαίνει στη χώρα μας, αυτό πρέπει να συμβεί και εδώ» δήλωσε ο κ. Κάμερον.
Χωρίς να κάνουν δηλώσεις προσήλθαν για τη δεύτερη μέρα των εργασιών της Συνόδου ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, όπως και ο ισπανός Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.
Η βελτιωμένη πρόταση διατηρεί την αρχική θέση για το ποσό των 972 δισ. ευρώ (1,01% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ), τροποποιώντας την κατανομή των πόρων.
Σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα, ο Φρανσουά Ολάντ συναντήθηκε με τον Ντέιβιντ Κάμερον, παρουσία του ολλανδού Πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε.
Ο γάλλος Πρόεδρος είχε προηγουμένως σύντομη συνάντηση με τον ιταλό Πρωθυπουργό Μάριο Μόντι και τον Μαριάνο Ραχόι.
Οι «27» είναι χωρισμένοι σχηματικά σε δύο στρατόπεδα: Τους θεωρούμενους «πληρωτές» και τους λεγόμενους «αποδέκτες». Παραδοσιακά -και αυτή η Σύνοδος δεν αποτελεί εξαίρεση- οι οικονομικά ισχυρές χώρες είναι πιο διστακτικές, ενώ οι οικονομικά αδύναμες χώρες επιμένουν στην ισχυρή χρηματοδότηση των κοινοτικών προγραμμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου