Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Γερμανική πρόταση για επαναγορά ομολόγων στο Eurogroup των «παλαβών»


Πως το είπε ο Μοσκοβισί για το προηγούμενο Eurogroup; Εκεί μέσα υπάρχουν πολλοί παλαβοί; Αυτό ακριβώς συμβαίνει αλλά δεν είναι πολλοί, είναι όλοι παλαβοί και πάνε να μας τρελάνουν κι εμάς. Η αποψινή συνεδρίαση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και για ακόμη μια φορά, όμως, θα ζήσουμε το γνωστό έργο του «δεν παίρνω αποφάσεις, δεν σπάω αυγά, αφήνω την κρίση να φτάσει στα άκρα».
Οι διαφωνίες Ευρώπης – ΔΝΤ είναι αγεφύρωτες και η Κ. Λαγκάρντ πήγε στις Βρυξέλλες επιμένοντας ότι χωρίς κούρεμα βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν υπάρχει. Από την άλλη, η Γερμανία επιμένει σε ημίμετρα ή σε ένα… κοκτέιλ μέτρων που δε θα είναι κούρεμα αλλά θα μοιάζει με αυτό.

Είναι χαρακτηριστικές οι πληροφορίες που έρχονται από τα ξένα πρακτορεία, τόσο για τη χορήγηση της δόσης όσο και για τα επόμενα βήματα. Όπως όλα δείχνουν σήμερα θα υπάρξει μια πολιτική
απόφαση που θα δίνει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης μέχρι 5 Δεκεμβρίου. Ο Β. Σόιμπλε φέρεται να δήλωσε ότι ενδεχόμενη οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας θα έθετε σε κίνδυνο και την οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία και γι’ αυτό αναζητούνται λύσεις για το επόμενο χρονικό διάστημα.
Μία από αυτές, σύμφωνα με το έγκυρο πρακτορείο Reuters, είναι η επαναγορά από την Ελλάδα, του 50% των ομολόγων της που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών, στο 25% της αξίας τους. Τη λύση αυτή φέρεται να προτείνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο αποψινό Eurogroup, ως μέθοδο μείωσης του χρέους κατά 11 μονάδες. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι ιδιώτες πιστωτές εξακολουθούν να κατέχουν ελληνικά ομόλογα αξίας 60 δισεκατομμυρίων ευρώ. Με τη γερμανική πρόταση εκτιμάται ότι η επαναγορά θα στοιχίσει περί τα 7,5 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων τα μισά θα καταβάλει η Αθήνα και τα υπόλοιπα θα εξοικονομηθούν από τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με την πώληση ελληνικών ομολόγων.
Τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται σήμερα στο 25%-32% της νέας ονομαστικής αξίας που απέκτησαν, αφού έγινε το κούρεμα. Άρα τα ομόλογα αρχικής αξίας  60 δις που προέκυψαν από το κούρεμα, σε αξία αγοράς στην καθημερινή διαπραγμάτευση  κινούνται τώρα στα 15-17 δισ. ευρώ.
Αυτό που λέει ο Σόιμπλε είναι  να επαναγοραστούν στις αξίες αυτές το 50% των συνολικών ομολόγων που αποτιμώνται περί τα 15 δισ. Υπολογίζει ότι αυτό θα κοστίσει 7,5 δισ., στις τρέχουσες τιμές. Μια τέτοια κίνηση θα εξοικονομήσει 22,5 δισ. του τρέχοντος χρέους, που έχουν στα χέρια τους σε κομμένα ομόλογα, ελληνικές και ξένες τράπεζες, hedge funds, ιδιώτες και πάσης φύσεως επενδυτικά σχήματα, που είτε τα έχουν  κρατήσει από το παρελθόν είτε τα έχουν αγοράσει ακόμα και χαμηλότερα.
Το πρόβλημα είναι μήπως αρχίσουν να ανεβαίνουν τα ομόλογα αλλά και ποιοι ιδιώτες θα συμφωνήσουν να τα πουλήσουν.

Την ίδια ώρα η “Bild”, σε σημερινό της δημοσίευμα, επικαλούμενη γερμανική κυβερνητική πηγή, υποστηρίζει ότι το Βερολίνο συμφωνεί να δοθούν στην Ελλάδα επιπλέον 14 δισεκατομμύρια ευρώ ως το 2014, ενώ επισημαίνει ότι η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί την αποτροπή ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας, με κάθε τρόπο. Μεταξύ των προτάσεων που μελετώνται είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα, η μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που έχει ήδη λάβει η Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου