Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Eurogroup: Αγρια νύχτα για την Ελλάδα!



Μια άγρια νύχτα με εντάσεις επικράτησε χθες στο Eurogroup, με την Ελλάδα να παίρνει τελικά μια μισή λύση. Η Ελλάδα δεν πήρε το «κούρεμα», αλλά μια λύση «κοκτέιλ» για τη χρηματοδότηση του κενού της διετίας 2013-2014 και την υπόσχεση ότι η δόση θα της δοθεί στις 5 Δεκεμβρίου, αφού προηγηθεί η έγκριση από τα εθνικά Κοινοβούλια μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Στις 3 Δεκεμβρίου θα δοθεί η τελική έγκριση από το Eurogroup και στις 4 Δεκεμβρίου αναμένεται να υπογραφεί το νέο Μνημόνιο, ώστε μία ημέρα μετά να εκταμιευθούν τα χρήματα.

Συνολική απόφαση με μέτρα που θα διασφαλίζουν τη χρηματοδότηση και φυσικά τη ρευστότητα της Ελλάδας, αλλά θα οδηγούν και σε αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους, απαίτησε χθες από τους
Ευρωπαίους εταίρους η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, εν όψει των τελικών αποφάσεων για τη χώρα μας, που θα ληφθούν στις 3 Δεκεμβρίου.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ απαίτησε η μείωση των επιτοκίων που θα αποφασιστεί για την Ελλάδα να περιλαμβάνει όχι μόνο τα διμερή δάνεια ύψους 53 δισ. ευρώ, αλλά και τα τωρινά, τα οποία θα δοθούν από το Ευρωπαικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ). Η απαίτηση αυτή δημιουργεί πρόβλημα στους Ευρωπαίους, δεδομένου ότι από το ΕΤΧΣ λαμβάνουν δάνεια και οι άλλες προβληματικές χώρες (Ιρλανδία, Ποτογαλία), που σημαίνει ότι εάν γίνει αυτή η παραχώρηση στη χώρα μας, πρέπει να γίνει και στους άλλους.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ ναι μεν υποχώρησε από την αρχική της θέση και δέχτηκε να μη γίνει «κούρεμα» των διμερών δανείων ύψους 53 δισ. ευρώ των εταίρων προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος, ωστόσο ζήτησε σημαντικά ανταλλάγματα, που θα διασφαλίζουν τη χρηματοδότηση της Ελλάδας μέχρι το 2016 και τη μείωση του χρέους, ενώ θα πρέπει να καλύπτουν και την ίδια έναντι των χωρών-μετόχων του διεθνούς οργανισμού.

Η χρηματοδότηση του κενού στα δημοσιονομικά της Ελλάδας θα στηριχτεί σε μια λύση «κοκτέιλ», η οποία θα περιλαμβάνει:

- Το ενδεχόμενο να δοθεί στην Ελλάδα δεκαετής αναστολή της υποχρέωσης πληρωμής τόκων για τα δάνεια του EFSF, κάτι που θα εξοικονομούσε 44 δισ. ευρώ στη χώρα.
- Μείωση του περιθωρίου κέρδους των επιτοκίων στα διμερή δάνεια που έχουν χορηγήσει οι ευρωπαϊκές χώρες προς την Ελλάδα, τα οποία κινούνται σήμερα κοντά στο 2,15% (150 μονάδες βάση+ Euribor).
- Επαναγορά χρέους αξίας 35-40 δισεκατομμυρίων.
Ενα μέρος της χρηματοδότησης της επαναγοράς θα προέλθει από την επιστροφή στην Ελλάδα, μέσω των χωρών της ευρωζώνης, των κερδών που αποκομίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι Κεντρικές Τράπεζες ορισμένων χωρών-μελών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα αξίας 50-60 δισ. ευρώ.
Οι εταίροι μελετούν επίσης την παράταση της αποπληρωμής των διμερών δανείων ακόμη και για 10 χρόνια, δηλαδή αντί για το 2022 να πάει στο 2032.

Οι δηλώσεις

Μοιρασμένες ήταν οι δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Είμαι πάντα αισιόδοξος. Σχεδιάσαμε να φτάσουμε σ' ένα αποτέλεσμα. Υπάρχει ακόμη λίγη δουλειά να γίνει» είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο αισιόδοξος είναι για την επίτευξη συμφωνίας. Σύνθετα χαρακτήρισε τα θέματα που συζητώνται στο Eurogroup ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσχοβισί, εκτίμησε ωστόσο ότι μια πολιτική συμφωνία είναι «πολύ κοντά».

«Ελπίζω να υπάρξει μια συμφωνία που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές, γιατί επαναλαμβάνω ότι είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον της Ευρώπης να υπάρξει μια αξιόπιστη λύση για την Ελλάδα» δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος. Η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη ενιαία απάντηση για την Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας ότι η Αυστρία δεν θέλει να δώσει επιπλέον χρήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου