Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

“Πανέτοιμη” η κυβέρνηση για το Eurogroup της Τρίτης


«Είμαστε 101% έτοιμοι». Η φράση αυτή αποτελεί…«πιλότο» για την κυβέρνηση της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup την Τρίτη 20 Νοεμβρίου.
Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κυριολεκτικά … «έλιωσε» τους υπουργούς σε συσκέψεις το Σαββατοκύριακο, ώστε να είναι πανέτοιμη η κυβέρνηση σε οποιαδήποτε ένσταση των πιστωτών.
«Εμείς κάναμε το χρέος μας και με το παραπάνω. Τώρα είναι η σειρά σας» θα είναι το μήνυμα που θα μεταφέρει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στους ομολόγους του της ευρωζώνης, αναμένοντας την θετική απόφαση για την επιμήκυνση  και την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ.
Για μην υπάρξει κάποιο ατύχημα την ύστατη στιγμή, μερίμνησε και ο Αντώνης Σαμαράς που επικοινώνησε, αν και δεν ανακοινώνονται από το Μέγαρο Μαξίμου οι συνομιλίες του, με τους
βασικούς ηγέτες της Ε.Ε. για να διασφαλίσει ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά.
«Ο Στουρνάρας ταξιδεύει πανέτοιμος για το Eurogrpup. Όλες οι λεπτομέρειες ρυθμίστηκαν. Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, τώρα είναι η σειρά της Ευρώπης» έλεγε στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού.
Στο πρωθυπουργικό γραφείο, όπου έμεινε περισσότερες από δώδεκα  ώρες χθες ο Στουρνάρας συζήτησε με τον Σαμαρά και το θέμα της επιμήκυνσης και της βιωσιμότητας του χρέους, ενώ υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση της συνεδρίασης του Eurogroup, αφού οι πληροφορίες που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για συμβιβαστική λύση που θα σημάνει και την ανακωχή στη διαμάχη ΔΝΤ-Βερολίνου.
Ο Α. Σαμαράς φρόντισε να καθαρίσει ο ίδιος, έχοντας λόγο για τα πάντα, το πεδίο και ρύθμισε και τις τελευταίες λεπτομέρειες, δίνοντας ακόμα και εντολή να λειτουργήσει Κυριακάτικα και το Εθνικό Τυπογραφείο για να τυπωθούν οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και οι 14 υπουργικές αποφάσεις.
Προηγήθηκαν μαραθώνιες συσκέψεις υπό τον Πρωθυπουργό, στην οποία συμμετείχαν, κυρίως το Σάββατο, οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Παιδείας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Τουρισμού, Υγείας και Εργασίας, ενώ πολύωρη ήταν η συνεργασία των Σαμαρά και Στουρνάρα και την Κυριακή.
Στην ατζέντα των συναντήσεων ετέθήσαν όλες οι λεπτομέρειες που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί άμεσα σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση απέναντι στην Τρόικα.
Ακόμη ρυθμίστηκαν και τροποποιήσεις σε σημεία του  πολυνομοσχεδίου με στόχο την καλύτερη διευκρίνιση συγκεκριμένων ζητημάτων, έτσι ώστε και η Τρόικα να μην έχει αμφιβολίες και αντιρρήσεις, ενώ εξετάστηκαν και οι κοινές υπουργικές αποφάσεις που θα κατατεθούν τις επόμενες μέρες για σειρά θεμάτων.
Για το περιεχόμενο των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου και των υπουργικών αποφάσεων ενημερώθήκαν και τα κομματικά επιτελεία ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για να μην υπάρξει και πάλι πρόβλημα επικοινωνίας και διαμαρτυρίες.
Η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης θα καταθέσει σήμερα τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου με τις αλλαγές αυτές με στόχο να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Στην πρώτη και βασική πράξη νομοθετικού περιεχομένου περιλαμβάνεται η ρήτρα αυτόματης επιβολής μέτρων σε περίπτωση αστοχιών του προγράμματος, αν δεν εκπληρώνονται οι στόχοι που προβλέπονται από την ψήφιση των πρόσφατων μέτρων, ενώ μεταξύ άλλων προβλέπει νέους φόρους και απολύσεις.
Επίσης, στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου, υπάρχουν οι εξής προβλέψεις:
*Θα τοποθετηθεί Έλληνας επίτροπος σε κάθε υπουργείο που θα αποτυγχάνει για δύο συνεχόμενα τρίμηνα να επιτύχει το στόχο του και θα υπερβαίνει κατά 10% το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
*Θα επιβάλλεται επιπλέον φόρος στους δήμους και κατά συνέπεια στους δημότες μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών, ή ακόμη και αύξηση του φόρου ακίνητης περιουσίας, εάν πάλι σε δύο συνεχόμενα τρίμηνα δεν επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος.
*Θα περικόπτεται ο μισθός του διοικητή ΔΕΚΟ εάν δεν επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί και εφόσον συνεχιστεί η αρνητική πορεία και υπάρχουν αποκλίσεις από το αρχικό πλάνο θα καρατομούνται _απολύονται_ τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
*Στην περίπτωση που δεν θα συγκεντρωθούν τα έσοδα που είχαν προϋπολογισθεί από συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις, τότε θα βγαίνει προς πώληση άλλο περιουσιακό στοιχείο του Δημοσίου. Τα έσοδα από αυτή την πώληση θα κατευθύνονται στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας για την εξυπηρέτηση του χρέους.
Μεταξύ άλλων ρυθμίζεται το θέμα της δραστικής ουσίας του φαρμάκου (γεννόσημο), το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων των οδηγών ΤΑΧΙ και Βυτιοφόρων, καθώς και ρυθμίσεις για τις συντάξεις και τα εφάπαξ (καταργείται η δυνατότητα να βάζει φρένο το υπουργείο στις μειώσεις των εφάπαξ).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός δεν κάνει πίσω στο θέμα των υπαλλήλων της Βουλής. Γι’ αυτό και έδωσε εντολή στον γ.γ. της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο να συντάξει άμεσα και άλλη πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τις συντάξεις των υπαλλήλων της Βουλής και ίσως για τις συντάξεις των βουλευτών.
Τις επόμενες ώρες θα εκδοθούν και οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι του υπουργείου Εργασίας, όπου θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο τρόπος λειτουργίας της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών και τα ισοδύναμα μέτρα, τα οποία θα αναπληρώνουν τη μείωση των αναπηρικών συντάξεων, που εξαιρέθηκε από τα μέτρα.
Δηλώσεις Στουρνάρα
Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου μετά από το τέλος της μαραθώνιας σύσκεψης με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι πανέτοιμη για την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup την Τρίτη.
Όπως τόνισε ο κ. Στουρνάρας, όλες οι εκκρεμότητες έχουν κλείσει, καθώς ολοκληρώθηκε η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που αφορά το δημοσιονομικό μηχανισμό ελέγχου, ενώ τη Δευτέρα θα ολοκληρωθεί και η δεύτερη πράξη, με την οποία θα ρυθμίζονται λεπτομέρειες αναφορικά με μέτρα του πολυνομοσχεδίου. Στη δεύτερη αυτή πράξη, σύμφωνα με τον υπουργό, ενδέχεται να ενταχθεί και η ρύθμιση για τις συντάξεις των υπαλλήλων της Βουλής.
Ερωτηθείς εάν περιμένει την Τρίτη να δώσει το Eurogroup το «πράσινο φως» για να μπει σε διαδικασία η εκταμίευση, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε πως δεν θέλει να πει τίποτα ακόμη για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ όσον αφορά στη βιωσιμότητα του χρέους διευκρίνισε ότι «συμβάλλουμε στη συζήτηση κι εμείς».
Μ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου