Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Το Eurogroup στρώνει το χαλί Tηλεδιάσκεψη για προετοιμασία αποφάσεων. Πυρετός διαβουλεύσεων. Σαμαράς με Λαγκάρντ-Γκάιτνερ

Το Eurogroup  στρώνει το χαλίΣτην κυβέρνηση εκτιμούν ότι διαμορφώνονται πλέον οι αναγκαίες ισορροπίες ώστε το Eurogroup να μπορεί να αποφασίσει τη Δευτέρα για τη δόση Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στην κυβέρνηση, λίγο πριν αρχίσει η σημερινή τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group - χωρίς τελικά τη συμμετοχή των ΥΠΟΙΚ- στην οποία θα επιδιωχθεί να προετοιμαστεί το έδαφος και να επιτευχθούν συγκλίσεις, ώστε να καταστεί δυνατή η λήψη αποφάσεων  για το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup της Δευτέρας. Θετικά είναι τα μηνύματα από τις σημερινές τηλεφωνικές συνομιλίες του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά  με Λαγκάρντ-Γκάιτνερ και από τις
τελευταίες επαφές του στις Βρυξέλλες με Ευρωπαίους ηγέτες και παράγοντες της ΕΕ.
Μετά την ολοκήρωση της Συνόδου Κορυφής συνεχίζονται οι πυρετώδεις παρασκηνιακές επαφές και  διαβουλεύσεις,  ενώ όλες οι πλευρές αποφεύγουν πλέον τις δηλώσεις και τις δημόσιες τοποθετήσεις, για να μην ανακύψουν νέα ζητήματα που θα δυσχέραιναν τις διαπραγματεύσεις.
Ο Αντ. Σαμαράς παρέμεινε μέχρι σήμερα το πρωι στις Βρυξέλλες  για να ολοκληρώσει προγραμματισμένες  συναντήσεις.  Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν των συναντήσεων του με Ευρωπαίους αξιωματούχους, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.
 Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού  εξέφραζαν σήμερα  την εκτίμηση ότι διαμορφώνονται πλέον οι αναγκαίες ισορροπίες και το κατάλληλο κλίμα, ώστε το Eurogroup να μπορεί να αποφασίσει τη Δευτέρα για την έγκριση-εκταμίευση της δόσης του δανείου.
Οπως δήλωναν, το πιθανότερο είναι να εγκριθεί τώρα η δόση των 31,4 δισ. ευρώ και να  δοθεί πράσινο φώς για εκταμίευση επιπλέον 14,6 δισ. τμηματικά μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου