Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Eurogroup: «Πάγωμα» των τόκων και «κούρεμα» από το 2016

Αισιόδοξα είναι τα πρώτα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες για το ελληνικό ζήτημα. 

Η συνεδρίαση διεκόπη για ένα διάλειμμα το οποίο χρησιμοποιήθηκε για επί μέρους διμερείς συνομιλίες και όπως όλα δείχνουν σήμερα, έστω και αργά, έστω και με δόσεις θρίλερ θα υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα και σε ότι αφορά την εκταμίευση της δόσης και κυρίως σε ότι αφορά το χρέος. Εκτιμάται ότι θα υπάρξει ένα κοκτέιλ μέτρων που θα επιχειρεί να αντικαταστήσει το κούρεμα που ζητά το ΔΝΤ. 
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες προτάθηκε η χορήγηση στην Ελλάδα
10ετούς περιόδου χάριτος για να αποπληρώσει τους τόκους των δανείων από το EFSF κάτι που θα έδινε ανάσα 44 δισ. στην ελληνική οικονομία.

Στο τραπέζι έπεσε επίσης το ενδεχόμενο επαναγοράς ομολόγων αξίας 35 – 40 δισεκατομμυρίων σε χαμηλότερη αξία, αλλά στα 30 λεπτά κι όχι στα 25 λεπτά που είχε αρχικά δημοσιοποιηθεί. Επίσης συζητούν την μείωση του περιθωρίου κέρδους των επιτοκίων στα διμερή δάνεια με την Ελλάδα, στις 25 μονάδες βάσης από τις 150, κάτι στο οποίο αντιτίθεται η Γερμανία.

Επειδή, πάντως, η Κ. Λαγκάρντ επιμένει στο κούρεμα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο κοκτέιλ μέτρων θα περιλαμβάνεται και το κούρεμα του ελληνικού χρέους αλλά από το 2016 και μετά. Μέχρι τότε η ελληνική οικονομία θα στηριχθεί με τα μηδενικά επιτόκια, το πάγωμα της αποπληρωμής τόκων ή ακόμη και τη δυνατότητα επαναγοράς χρέους.

Για τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενημέρωσε πριν από λίγο τους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη.
http://www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου