Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

EUROGROUP Συμφωνία για μείωση του ελληνικού χρέους στο 124% το 2020

Συμφωνία για μείωση του ελληνικού χρέους στο 124% το 2020
Επειτα από περισσότερες από 12 ώρες συνομιλιών και έντονων παρασκηνιακών διαβουλεύσεων άρχισε να βγαίνει «λευκός καπνός» από τις Βρυξέλλες καθώς γύρω 12.30 μετά τα μεσάνυχτα υπήρξε μια κατ' αρχήν συμφωνία για το ελληνικό χρέος ώστε αυτό να κλείσει στο 124% του ΑΕΠ το 2020 μέσω παρεμβάσεων για μείωση του χρέους κάτα 20% ή 40 δισ. ευρώ.
«Υπάρχουν καλές προοπτικές για να κλείσει η συμφωνία» έλεγε υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης. Την πιθανότατα να κλείσει η συμφωνία μετέδωσε το Reuters ενώ γύρω στις 2 μετά τα μεσάνυχτα και από το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαίωναν τη συμφωνία η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης. Στη συνέχεια γίνονταν συζητήσεις για τις λεπτομέρειες που θα περιέχονταν στο προσχέδιο. Η συμφωνία αφορούσε την εκταμίευση της δόσης και τη βιωσιμότητα του χρέους με τη μικρή υποχώρηση του ΔΝΤ για το ποσοστό που θα ήταν στο 124% του ΑΕΠ.
Την συμφωνία για την Ελλάδα χαιρέτισε περί τις 2 το πρωί ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι,
αποχωρώντας από το κτίριο της συνεδρίασης. Όπως είπε η συμφωνία θα μειώσει την αβεβαιότητα και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη.
Καταλήξαμε σε πολιτική συμφωνία για την χορήγηση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Z. K. Γιούνκερ.

"Παραδέχομαι ότι ήταν μια δύσκολη συμφωνία αλλά όλες οι πρωτοβουλίες που αποφασίστηκαν σήμερα θα φέρουν καταστήσουν το χρέος της Ελλάδας διαχειρίσιμο", τόνισε ο ίδιος.

Ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι επήλθε συμφωνία για την μείωση των επιτοκίων που καταβάλλει η Ελλάδα κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ θα αναβληθούν οι πληρωμές στον EFSF κατά 10 έτη. Τα κεφάλαια θα δοθούν στην Ελλάδα σε τρεις δόσεις.

Με τα μέτρα που αποφάσιστηκαν σήμερα το χρέος της Ελλάδας θα ανέλθει στο 110% του ΑΕΠ το 2022, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Ο. Ρεν δήλωσε ότι τα κράτη ητς ευρωζώνης θα εξετάσουν περαιτέρω μείωση των επιτοκίων εφόσον απαιτείται περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους.

Η Ελλάδα έλαβε τα απαραίτητα μέτρα, πήρε σκληρές αποφάσεις.

"Θέλαμε να είμαστε σίγουροι πως η Ελλάδα θα επιστρέψει στον σωστό δρόμο και να καταστήσει βιώσιμο το χρέος της", ανέφερε από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαιώνοντας πως αποφασίστηκε μια σειρά από μέτρα για την Ελλάδα.

Η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάζει αναλυτικά στοιχεία για την πορεία του χρέους στον EFSF, διεμήνυσε ο επικεφαλής του μηχανισμού, Κλάους Ρέγκλινγκ.
H συμφωνία για την απομείωση του χρέους περιλαμβάνει:
1. Τη μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων που συνήφθησαν με την Ελλάδα, από το 1.5% (πλέον Euribor τριμήνου) στο 0.9% άμεσα και στο 0,5% από τη στιγμή που η Αθήνα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα που σύμφωνα με τους στόχους του προϋπολογισμού αυτό θα καταστεί δυνατό εντός του 2013.
Ο στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι πρωτογενές πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ εντός της επόμενης χρονιάς.
2. Την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες στην Αθήνα, κίνηση που μειώνει το χρέος κατά επιπλέον 11 δισ.
Το θρίλερ στη σύνοδο του Eurogroup ήταν ιδιαίτερα έντονο και σύμφωνα με πληροφορίες, πριν τις 12 τα μεσάνυχτα τα νέα δεν ήταν πολύ καλά αφού οι αντιπαραθέσεις συνεχίζονταν. Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα το κλίμα άλλαξε, ειδικά όταν Ελληνες που βρίσκονταν στις Βρυξέλλες έστελναν μηνύματα ότι «πάμε καλά».
Νωρίτερα, για μια «μακρά νύχτα» με πυρετώδεις διαβουλεύσεις προετοιμάζονταν τα επιτελεία των κυβερνήσεων όλων των χωρών αλλά και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που διαρρέονταν από τις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ δεν μποροούσαν να βρουν λύση μετά από 11 ώρες συνομιλιών για το πρόβλημα του ελληνικού χρέους.
Κάποιοι, μάλιστα, δεν απέκλειαν ακόμη και συνέχιση των κρίσιμων συζητήσεων και αύριο Τρίτη, ωστόσο οι εξελίξεις μετά τα μεσάνυχτα άλλαξαν το κλίμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ζ. Κλοντ Γιούνκερ φέρεται να είπε ότι έχει μεγάλη υπομονή ώστε να είναι εκεί μέχρι να βρεθεί λύση, ενώ γύρω στις 9.30 ώρα Ελλάδας οι πληροφορίες έλεγαν ότι υπήρξε μικρή διακοπή για φαγητό.
Αργά το απόγευμα της Δευτέρας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης που εξελίσσεται και από την οποία κρίνεται το μέλλον της Ελλάδας, ίσως και της σταθερότητας της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι με tweet του σε ένα από τα δημοφιλέστερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το Twitter, σχολίασε ποιητικά:
Φθινόπωρο, στα τέλη Νοεμβρίου: Η νύχτα έχει πέσει/τα γυμνά κλαδιά διακρίνονται/ακόμη πιο μοναχικά.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) έχουν βγάλει τα κομπιουτεράκια του σε μια προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή για την τελική χρηματοδότηση της Ελλάδας.
Το απόγευμα το Eurogroup είχε διακόψει με τους υπουργούς να επιχειρούν να γεφυρώσουν τα όποια... χάσματα μέσω διμερών επαφών.
Η Αθήνα χρειάζεται τουλάχιστον τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ από το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας, η οποία έχει μπλοκαριστεί εδώ και μήνες λόγω μεταρρυθμιστικών παραλείψεων.
Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Υπάρχει ένα χρηματοδοτικό κενό, που μόνο μέχρι το 2014 ανέρχεται σε 13,5 δισ. ευρώ και δημιουργείται από τη σχεδιαζόμενη διετή επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής.
Μέχρι τώρα το ΔΝΤ αρνείται να συναινέσει στη διετή επιμήκυνση και απειλεί με αποχώρηση από το πρόγραμμα, κάτι που κανείς στην ευρωζώνη δεν θέλει.
Αξιοσημείωτη είναι η παρέμβαση που φέρεται να έχει κάνει ο πρόεδρος του Eurogroup και αυνάμα πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες διεμήνυσε στους υπουργούς Οικονομικών ότι η αποψινή συνεδρίαση θα πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία - λύση για την Ελλάδα αλλιώς κινδυνεύει με αποσταθεροποίηση τόσο η Αθήνα όσο και η ίδια η Ευρωζώνη.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Μέγαρο Μαξίμου στην Αθήνα, διέψευσε φήμες, σύμφωνα με τις οποίες ο Αντώνης Σαμαράς διεμήνυσε στον κ. Γιούνκερ, ότι σε περίπτωση απόψει δεν βρεθεί λύση για την Ελλάδα «πέφτει η κυβέρνηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου